Hirdetés
Archivum

Fegyverneky Zsófia szezonértékelõje az M4 kosárlabda-magazinjában:

:

Hirdetés

Hétfõn az M4 Sport kosárlabda magazinjában Fegyverneky Zsófia volt a vendég. A Sopron Basket csapatkapitányát egy hosszabb visszatekintésre kérték a bajnoki címet, illetve Euroliga döntõt hozó szezon kapcsán.

„Most kezdem végiggondolni, hogy mi történt.” – kezdte visszatekintését Fegyverneky Zsófia. „A szezon befejeztével volt egy közös ebédünk, elbúcsúztunk egymástól. Vannak, akiknek még lesznek kötelezettségei, például WNBA vagy válogatottak. A többség számára azonban egy kis pihenés jön. Szerencsére a többséggel találkozunk a következõ szezonban.” – mondta a soproniak csapatkapitánya, utalva arra, hogy a következõ évadra is élõ szerzõdéssel rendelkezik a keret váza, illetve a szakmai stáb is.

„Én úgy érzem, hogy fizikálisan és mentálisan is az egyik legnehezebb szezonom vagyok túl. Az Euroliga nagyon megterhelõ volt és a bajnoki play-off során is minden meccsen oda kellett figyelnünk. Már a döntõbe is úgy jutottunk be, hogy egy nagyon jó erõkbõl álló Gyõrt kellett legyõzni. Az is fontos volt, hogy ezt két meccsbõl tettük meg. Végig koncentrálnunk kellett, nagyon nehéz menetelés van a hátunk mögött.” – összegezte Fegyverneky Zsófia az elmúlt hetek történéseit.

Természetesen adódott a kérdés, hogy az Euroliga Final4 terhelése után miként sikerült felpörögni mentálisan a bajnoki döntõre. „Elsõsorban úgy, hogy ebben az évben olyan játékosok alkották ezt a csapatot, akiknél ilyen jellegû gondunk nem volt. Tehát a mentális dolgokkal ilyen téren kevesebbet kellett foglalkozni. Mindenki tudta, hogy mi a feladata, mindenki maximálisan odafigyelt. Senkit nem kellett noszogatni arra, hogy most még egy edzés, még egy meccs jön. Egész évben mindenki minden meccset meg akart nyerni és minden edzésen 100%-ot akart nyújtani. Az edzõi stáb olyan koncentrációt várt tõlünk az edzéseken és a mérkõzéseken, amivel egy pillanatra sem engedték azt, hogy mi kiengedjünk fejben. Így tudtuk végigcsinálni ezt a szezont.” – jelentette ki Fegyverneky, akivel azt is kielemezték a mûsorban, hogy milyen kiemelkedõ dobóformát mutatott a csapat a fináléban.

„Én azt hiszem, ez is mutatja, hogy komolyan vettük az összes mérkõzést az elsõ perctõl kezdve. Mindenki nagyon fókuszált. Azt se felejtsük el, hogy a csapatunkban vannak olyan játékosok, akiknek extra a dobókésségük. Ide sorolhatnám a fél csapatunkat. Azt hiszem, hogy a Jecával kell kezdeni, a döntõben Aleks is kiemelkedõen teljesített, Vonnie kintrõl remekül célzott. Mehetnénk tovább, hogy kik hoztak még extrákat a döntõ alatt.” – tekintett vissza a Szekszárd elleni párharcra a soproni csapatkapitány, akinek a véleményét kérdezték a finálét kísérõ mellékzöngékrõl.

„Mi a feszültségbõl és abból, hogy a pályán kívül mi zajlott, nagyon keveset érzékeltünk.” – jelentette ki Fegyverneky Zsófia. „Nagyon profi a csapatunk ilyen szempontból – ezt nem csak azért mondom, mert ilyen helyzetben ezt kell mondani –, a játékosok nagyobb része nem is tudta igazából, hogy ki mit mondott, nem is nagyon érdekelte õket. Nem mondom, hogy nem került szóba, de egy-két mondattal lezártuk ezt a történetet. A fiúk ezt a pályán kívül rendezték, ahogy ezt akarták. Mi nem szeretnénk ebbe belefolyni ennél jobban. Én úgy vagyok vele, hogy már ne foglalkozzunk ezzel.”

A Sopron Basket idei elõrelépésében óriási szerepe volt Roberto Iniguez vezetõedzõnek és a stábjának. Fegyverneky Zsófiát kérdezték arról, hogy ezt a szakmai munkát belülrõl miként élte meg:

„Zseniális szakember, csak a legmagasabb szinteken tudok arról beszélni, hogy kosárlabdában mi az, amit hozzátett ebben az évben az egész csapatunkhoz és egyénileg a játékosokhoz is. Én 33 éves vagyok és elmondhatom, hogy ebben az évben rengeteget tanultam tõle játékban. Szerintem azzal lepett meg engem a legjobban, hogy én azt hittem: már elértem azt a határt, hogy innen már nem tudok többet edzeni, nem tudok jobb lenni. Valahogy ebben a szezonban bebizonyította, hogy én ezt rosszul gondolom. A határok feszegetése az, amivel ilyen módon én még nem találkoztam. Tényleg minden játékosából a legtöbbet akarja kihozni. Ez az, ami miatt ilyen sikeresek tudtunk lenni ebben az évben. Azzal az energiával, ami neki van – lehet, hogy olyannak, aki nem ismeri, nem mindig pozitívan jön le -, de felénk a csapat felé én azt éreztem, hogy csak a legjobbat akarta belõlünk kihozni. A másik, ami a nagy erõssége a stábja, mert nem egyedül dolgozott. A fiúk – mind a négyen – együtt voltak nagyon erõsek. Nem szabad elfelejteni, hogy akik vele együtt dolgoztak, óriási munkát végeztek ebben a szezonban.”

A Sopron Basket szezonja kapcsán kívülrõl sok olyan észrevétel fogalmazódott meg, mely a keretben lévõ fiatal magyar játékosok szerepeltetését kérte számon. A beszélgetés során ez is szóba került. „Szerintem ezt úgy kell nézni, ha hasonlíthatom ahhoz, ami az én utam is volt. Odakerültem fiatalon egy Final Four szereplõ, Európa elitjében lévõ csapathoz és ki kellett harcolnom a helyemet. Ez nem hetek és hónapok alatt ment, hanem évek alatt lett egyre nagyobb szerepem. Aztán csak lett belõlem valamilyen játékos… Én láttam, hogy a mi csapatunknál ezek a fiatalok mennyit dolgoztak, sokat edzettek, fejlõdtek. Hagyni kell nekik idõt, be fognak épülni és egyre több szerephez fognak jutni. Nem szabad elfelejteni, hogy idén az Euroligában például Dubei Debi nagyon értékes perceket töltött a pályán. Az alapszakaszban voltak olyan teljesítményei, ami nélkül nem nyertük volna meg az adott meccset.” – összegzett Fegyverneky Zsófia.

A teljes beszélgetés megtekinthetõ ITT

Hirdetés