Hirdetés
Magyarország

Fegyverneky Zsófia volt a díszvendég, Burján Laurát köszöntötték a Mercedes-Benz Gyár Nemzeti Kosárlabda Akadémia évzáróján:

:

Hirdetés

Többszáz fiatal kosaras gyűlt össze szüleikkel és edzőikkel együtt a kecskeméti Akadémia épületében, ahol kedden megtartották a hagyományos szezonzárót, mely során a legidősebbek ballagására is sor került.

Az eseményt a szakágvezetők, Adamik Csilla és Kégel Tamás értékelése indította. Mind a lány, mind a fiú szakág kiemelkedő eredményt ért el ebben az évben is. Minden csapat az országos döntőkbe jutott és több, mint húsz fő kapott meghívót a korosztályos válogatottakba. A lányoknál a kadett gárda az A döntőben országos negyedik lett, illetve az A döntőbe jutott U18-as junior együttest is kiemelték, amely bár a KKC színeiben versenyzett, de több U16-os lány is feljátszott. A fiú szakág története egyik legjobb menetelésén van túl, hiszen mindhárom kiemelt korosztálya és a legkisebbek is országos döntőben szerepeltek. Kégel Tamás emellett még hozzátette, a KTE felnőtt férfi csapat – több egykori akadémistával a keretben – szintén remekel az NB I/A-ban, és mint mondta: az utánpótlás, illetve a felnőttek sikere együtt jár.

Az eseményen felszólalt dr. Homoki Tamás, Kecskemét alpolgármestere is. – Tíz évvel ezelőtt elkezdődött a kecskeméti Akadémia kiépítése, és az elmúlt kilenc szezon megmutatta, milyen komoly szakmai munka folyik itt. A fiatalok sport közben testileg, lelkileg és mentálisan is fejlődnek, ennél nincs fontosabb, ezért nagyon örömteli, hogy az Akadémián több mint hatszázan kosárlabdáznak – mondta dr. Homoki Tamás, aki külön köszöntötte az Euroliga győzteseket, Fegyverneky Zsófia mellett Ivkovicné Béres Tímeát, az Akadémia vezetőjét is.

A rendezvény egyik fénypontja az volt, amikor a sztárvendég, Fegyverneky Zsófia, a Sopron csapatkapitánya érkezett a színpadra. Hatalmas tapsvihar és szeretet fogadta a magyar női kosárlabda meghatározó alakját, akit a soproni csapat Fenerbache elleni Euroliga-döntőjének felvételével köszöntöttek. A világraszóló sikerről beszélve a kecskeméti akadémisták testközelből érzékelhették, hallhatták, miért is érdemes kitartani a sport és az álmok mellett, sok munkával és alázattal el lehet jutni a legmagasabb szintre. Fegyverneky emellett beszélt élsportolóként a gyermekvállalás témájáról is és a magán élet-profi sport összeegyeztetéséről.

Az évzárón – ahogyan az lenni szokott – a ballagásra és az ünnepélyes mezátadásra is sor került. A fiúknál az U18-as, a lányoknál az U16-os korosztály tagjai nőtték ki az Akadémiát, közülük sokan a Duna Aszfalt-DTKH Kecskemét és a Kecskeméti KC felnőtt csapataiban folytatják pályafutásukat. Sőt, akik már be is mutatkoztak a nagycsapatokban, bekeretezett mezükkel köszönték meg az Akadémia vezetőinek a sokéves munkát.

Burján Laura a TFSE-MTK, Ivkovic Milán és Tóth Barna a KTE profi kosarasa lett.A három játékos nem tudta személyesen átadni a dicsőségfalra kerülő mezüket, ugyanis kedden Laura az Egyetemi Világjátékokra készülő Universiade válogatott edzőtáborában tartózkodott, míg Milán és Barna Körmenden lépett pályára az élvonalbeli bajnokság rájátszásában (előbbi 6, utóbbi 8 pontot dobott).

Az Akadémia vezetője, Ivkovicné Béres Tímea büszkén állt a ballagó diákok mellett, s búcsúzó beszédében elmondta, az Akadémián olyan közösséghez tartoztak, ahol a sport sok mindre megtanította a fiatalokat. Tanultak kitartást, együttműködést, emeltfővel viselt vereségeket és méltón ünnepelt győzelmeket. Barátokra leltek és életre szóló élményekkel gazdagodtak. De az akadémián is nyomot hagytak az ifjú sportolók és ezek az értékek, emlékek örökre kötelék marad.

Önmagában az hatalmas eredmény, hogy folyamatosan hatszáznál is többen kosaraznak nálunk, de idén annak is külön örülhettünk, hogy húsz fölé nőtt a korosztályos válogatottjaink száma, illetve több játékost is sikerült kinevelnünk a felnőtt csapatok számára. Ez volt a kilencedik szezonunk, és összességében az egyik legsikeresebb

– értékelte az Akadémia idényét Ivkovicné Béres Tímea.

Hirdetés