Hirdetés
Magyarország

Fejlődés minden szinten – interjú Miklós Melindával:

:

Fotó: Jantner Zsolt / Atomerőmű KSC Szekszárd

Hirdetés

Kiemelkedő teljesítményt nyújtott a 2021/2022-es szezonban Miklós Melinda. Az Atomerőmű KSC Szekszárd feltörekvő fiatal játékosára már a felnőtt válogatott stábja is felfigyelt. Az évad tapasztalatairól beszélgettünk.

Nem is tudom hol kezdjem, annyi téma lenne: az Euroliga-bemutatkozás, a teljes bajnokság, az első felnőtt válogatott behívód… Ha azt mondom 2021/2022, akkor te mit raktároztál el magadban ebből az évadból?

Őszintén nem tudnék egy dolgot kiemelni. Fejlődtem és előrébb léptem a csapatban idén. A szezon elején ott volt az U19-es világbajnokság, szerepeltünk az Euroligában, a bajnokságban döntőt játszottunk, de évad közben jött sajnos egy sérülés. Ráadásul ahogy te is mondtad, behívót kaptam a válogatottba. Összességében azt tudom mondani, hogy számomra minden eredménynek, történésnek megvan a maga értéke és mindegyikből lehet tanulni.

Ugorjunk vissza a szezon elejére. Augusztusban U19-es világbajnoki bronzérmet szereztél, majd szeptemberben sikerrel vívtátok meg az Euroliga-selejtezőt. Azt gondolom, hogy ezek egy nagyon jó alapot adtak a folytatásra.

A világbajnokság után szerintem mindenkiben megmaradt, hogy mekkora sikert értünk el. Ez adott egy löketet a játékosoknak, hogy bízzon mindenki magában és akkor képesek lehetünk egy ilyen eredményre. Ettől függetlenül nehezen indult a szezon. Az elején még bennem volt az adrenalin, a jó élmény, de ahogy ez kezdett elmenni, úgy egyre inkább éreztem, hogy többet is segíthetnék a csapatnak. Ekkor jött egy kis hullámvölgy.

Szerencsére sikerült kimászni belőle, amihez nagyban hozzájárult az Euroliga. Természetesen sajnálom, hogy végül nem sikerült meccset nyernünk a csoportban, de az is nagy élményt jelentett, hogy olyan játékosok és csapatok ellen játszhattunk, akikkel korábban még nem volt lehetőségünk.

Fotó: FIBA.Basketball / Rónási Márton

Nem szeretnélek befolyásolni a kérdéssel, így nem is kezdem sorolni a statisztikákat. Mi a legfontosabb tanulsága neked ennek az Euroliga szereplésnek?

Nem könnyű ezt összefoglalni. Az biztos, hogy egészen más az Euroligában játszani, mint az Európa Kupában vagy a magyar bajnokságban. Olyan szinten vannak a játékosok és a csapatok, hogy nehéz felvenni a ritmusukat. Sokkal intenzívebbek azok a mérkőzések. Ennek lett egy olyan hatása, hogy tudatosult bennünk: fel tudjuk venni a versenyt az Euroliga csapatokkal is ilyen téren és ez fokozatosan átjött a magyar bajnoki teljesítményünkbe.

Azt tapasztaltam utána a magyar bajnokságban, hogy mi is elkezdtünk pörgősebben, agresszívabban, élesebben játszani. Ez igaz az egész csapatra és a saját játékomra is. A szezon közepén nekünk is jött egy hullámvölgyünk, de a végére szerintem szépen megmutatkozott a munka hatása. Nem szereztünk győzelmet a Sopron ellen a döntőben, de pozitívan kell nézni, hogy szoros meccset tudtunk játszani és ez nagyban köszönhető az Euroliga tapasztalatnak.

Nem tudom, lehet, hogy láttad a jegyzeteimet a felvétel előtt, de én is ezt írtam ki magamnak, amit mindenképpen szóba szerettem volna hozni ennél a résznél. A ritmus, a sebesség megtapasztalása az, ami rengeteget adhat.

Nem láttam (nevet), de ahogy az előbb is mondtam, én is hasonlóan érzékelem az Euroliga hatását.

A klub a fiatalítás mellett döntött az idei évadra. Több hely jutott a keretben nektek és ezzel több játékidő is. Ezt egy olyan fiatal játékos, mint te, hogyan éli meg? Lehetőségként vagy inkább egyfajta teherként, hogy „ne rajtam menjen el”?

A klub és Zseljko Djokics vezetőedző adott egy olyan lehetőséget idén a fiataloknak, így nekem is, hogy ezzel csak élni lehetett. Az Euroligában megkaptam a perceket, a bajnokságban sokat játszottam. Megvolt a tér, hogy bizonyítsak a pályán. Igyekeztem ezt egyértelműen egy lehetőségként felfogni.

Nem vagyok olyan tapasztalt játékos, hogy ezt a helyzetet bármilyen teherként kellene megélni és senki nem is rakott ilyen súlyt ránk. Próbáltuk ebből is a legtöbbet kihozni. A rutinosabbak végig mellettünk álltak, segítettek és egyáltalán nem éreztem azt, hogy mennyivel fiatalabb vagyok vagy mekkora különbség lenne közöttünk.

Fotó: Jantner Zsolt / Atomerőmű KSC Szekszárd

Neked erre a szezonra játékban miben kellett változtatnod? Egy dolgot rögtön ki tudok emelni, hogy irányítóként is láthattunk a pályán.

Igen, sérülés és légióscsere volt irányítóposzton. Zseljkó is mondta, nézzük meg hogyan boldogulok. Az elején furcsán éreztem magam, hiszen nagyon más szerep, mint ahogy előtte játszottam. Többet volt nálam a labda, nekem kellett kontrollálnom a meccset és irányítani a többieket. Azért ez nem kis feladat, mert mégiscsak egy Euroliga csapatról beszélünk.

Mindenki segített, hogy én is jobban érezzem magam ebben a szerepben és szerintem adott a játékomhoz, hogy irányítóként másként nézhettem a helyzeteket. Ráadásul bedobóként szintén hasznosíthattam ezt a tapasztalatot.

Az alapszakaszodra milyen érzésekkel gondolsz vissza? A statisztikáid felfelé ívelő irányt mutatnak. Télen a BKG, a Vasas, a TF vagy a Cegléd ellen kifejezetten ponterős meccseid is voltak.

Én úgy mondanám, hogy a végére elkezdett felfelé ívelni, de a közepe felé azért óvatosabban játszottam, mint kellett volna. A végére kezdtem szabadabban érezni magam a pályán. Akkor már jobban feltaláltam magam irányítóposzton, bedobóként is jobban sikerültek a mérkőzések.

Sajnos ekkor jött a sérülésem, de elképesztő támogatást kaptam akkor is a csapattársaimtól, a stábtól, a családomtól. Mindenben segítettek, hogy úgy tudjak visszajönni, mint, ha nem is történt volna semmi. Nagy öröm, hogy a sérülés után úgy tértem vissza, hogy hasznára lehettem a csapatnak.

Ez a legfontosabb ebben a szezonban minden eredményen, statisztikán túl, amit a végén mondtál. Amikor megsérültél a Magyar Kupán, akkor mindenki megijedt, hogy megtorpanhat a fejlődésed. Ehhez képest nagyon jól jöttél vissza.

Hasonlóan érzek. Miután megsérültem, nem tudtuk: hogyan fogok visszatérni, a szervezetem hogy reagál a sok kihagyásra, akár az edzéseket, akár a meccseket nézve. Nagyon hálás vagyok mindenkinek, aki akkor ott állt mellettem! Ők gondoskodtak arról, hogy ne érezzem soknak a kihagyást. Hosszúnak tűnt ez az időszak, de mégsem volt egy szenvedés. Ugyanúgy ott éltem a csapattal, benne lehettem a közösségben. Így nem keltett olyan érzést, hogy hat hétig kimaradtam mindenből. Ez szerintem nagyon kellett a sikeres visszatéréshez.

Fotó: Jantner Zsolt / Atomerőmű KSC Szekszárd

Elérkeztünk a rájátszáshoz. Úgy érzem nagyon pozitív az összkép és kihoztátok, amit ki lehetett ebből, de ezt belül miként láttad?

A Vasas ellen már melegítettem, de nem léphettem pályára. Azért volt nehéz azokat a meccseket nézni, mert ott ültem átöltözve, de nem tudtam sehogy sem hozzájárulni a játékhoz.

A Pécs ellen játszottam az első meccseimet a sérülés után. Szerintem nem a legjobb formánkat mutattuk a második meccsen és az elsőn is többet hibáztunk, mint terveztük. Utána, hogy a másodikon kikaptunk, elég sok dolgon változtattunk. Mi nem az a csapat vagyunk, aki úgy kap ki idegenben, ahogy történt, de nem is az a csapat vagyunk, aki ilyen helyzetben feladja. A szurkolók is óriási támogatást adtak. Telt házas csarnokban játszottuk a harmadik meccset és ott volt valami kis érzelmi fordulat bennünk, hogy megmutassuk: mi ennél sokkal többet tudunk és jobb csapat vagyunk, mint ahogy az előtte mérkőzéseken játszottunk.

Az egész rájátszás egy felfelé ívelő szakasz azok után, hogy az alapszakaszban és az Euroligában kevesen voltunk, sérülések, betegségek hátráltattak minket. Az elődöntő harmadik meccse fantasztikus hangulatban telt és úgy játszottunk, ahogy mi szerettünk volna. Ez alapozta meg, hogy a döntőt hasonló szellemben kezdhettük és ez látszódott az első két meccsen. Érződött, hogy van keresni valónk a Sopron ellen. Jó lett volna meccset nyerni, de az Euroliga-győztes Sopron olyan kerettel rendelkezik, hogy már ezeknek a szoros mérkőzéseknek is örülni kell.

Hogy érzed, megerősítette a szezonban elvégzett munkát ez a vártnál szorosabb párharc?

Mindenképpen.

Fotó: Jantner Zsolt / Atomerőmű KSC Szekszárd

Íratlan szabály, hogy fiatal feltörekvő játékosoknál nem kérdezünk rá egy-egy mérkőzésre külön, hanem egy teljes képet nézünk. Esetedben a döntő első felvonása mellett azonban nem lehet szó nélkül elmenni. A hat triplakísérletedből öt sikeres volt és ezáltal az országos közönség is még jobban megismerkedhetett a játékoddal. Mi maradt meg abból az estéből?

Nehéz erre válaszolni. Nem szeretem rangsorolni a különböző meccseket. Én nagyon örülök annak, hogy a Sopron ellen idegenben így tudtam játszani. Előtte is megvoltak ezek a helyzeteink, csak rosszul passzoltunk, nem voltunk elég precízek. Akkor viszont az egész összeállt és így jöttek ki a helyzeteink. Örülök, hogy be tudtam dobni őket.

Tudsz erre támaszkodni, hogy ez a jó irány, erre kell haladni tovább?

Szerintem igen. A Sopron ellen nehéz játszani és az, hogy fiatalként ennyi lehetőséget kaptam és így jött ki a lépés, ad egy löketet, hogy van keresni valóm.

Pályafutásod során először behívót kaptál a felnőtt válogatottba. Mit vársz ettől az összetartástól?

Én nem tudok menni, mert van egy régóta húzódó sérülésem és azt most lehet kezelni. Sajnos le kellett mondanom az összetartáson való részvételt, de beszéltem Székely Norberttel és a stábbal. Nagyon hálás vagyok és óriási megtiszteltetés, hogy behívtak. Fáj a szívem, hogy nem tudok ott lenni. Hatalmas elismerés, hogy ennyire fiatalon behívtak egy ilyen szezon után. Bízom benne, hogy nem ez volt az utolsó alkalom.

Az gondolom, ha így fejlődsz, akkor biztosan nem!

Köszönöm!

Az U20-as válogatottban ott lehetsz a hazai Európa-bajnokságon?

Bízom benne, hogy felépülök, de erre nem tudok semmi konkrétat mondani. Attól függ, hogy az orvosok mit mondanak, milyen út áll előttem.

Zárásul tekintsünk előre a következő évadra. Mely területeken szeretnél fejlődni? Még benne leszel az U20-as védett csoportban is, bár azt gondolom, hogy esetedben már nem feltétlenül ezt kell nézni.

Én elég maximalista vagyok és mindenben szeretnék fejlődni. Az a cél, hogy tudjak egy stabil teljesítményt nyújtani az egész szezonon átívelően és ne legyenek akkora hullámvölgyek, mint idén. Biztos pont szeretnék lenni a csapatban védekezésben és támadásban egyaránt.

Az szintén cél továbbra is, hogy ne csak fiatal játékosként tekintsenek rám. Ne csak a fiatal szabály miatt játsszak. Nagyon örülök, hogy megkaptam azt a bizalmat Zseljkótól, hogy ezen kívül is ott lehettem a pályán és segíthettem a csapatnak. Ezt szeretném kivívni a továbbiakban is.

Fotó: Jantner Zsolt / Atomerőmű KSC Szekszárd

Hirdetés