Hirdetés
Magyarország

Fejlődés minden téren – interjú Tóth Orsival:

:

Fotó: Vasas Akadémia

Hirdetés

A Vasas Akadémia a válogatott szünet előtt az utolsó három mérkőzését megnyerte és így a tabellán a 6. helyre lépett fel. Tóth Orsival beszélgettünk az elmúlt időszak tapasztalatairól, de nem kizárólag a Vasasról, hanem a 3×3-as kosárlabdáról is, ahol szép U23-as sikerekre tekinthettünk vissza.

Rögtön vágjunk is a közepébe. A válogatott szünetre négy győzelemmel és öt vereséggel a 6. helyen fordultok. Milyen érzésekkel tekintesz vissza az első hetekre?

Jól indult a szezon, hiszen az első meccsen a Csatát legyőztük. Utána erősebb csapatokkal találkoztunk – sorrendben DVTK, Szekszárd, Győr, PEAC, Sopron – és ott nem tudtunk bravúrt elérni. Ez nyilván ilyenkor egy kicsit rányomja a bélyegét a hangulatra, de próbáltunk tanulni ezekből a meccsekből is. Utána a Cegléd ellen sok pontot elérve viszonylag jó játékkal nyertünk.

A BEAC ellen nehéz mérkőzésre számítottunk, mert nagyon jól teljesített eddig a BEAC, de a saját játékunkat érvényre juttatva nyertünk. A PINKK nyeretlenül utolsó, de nem szabad őket lebecsülni, mert egy meccsre bárki fel tudja magát szívni. Éppen ezért tartottunk is ettől, de végig dominálva szereztük meg a győzelmet. Úgy érzem összességében, hogy sikeresen zártuk a bajnokság első szakaszát.

Néztem a statisztikáidat, 25.6 perc alatt 9.6 pont, 5.8 lepattanó és 2.9 gólpassz. A szerzett pontokban előrébb léptél a tavalyi 8-as átlagodhoz képest. A többi mutató közel hasonló, de ezek csak a számok. Hogy értékeled a teljesítményedet?

Nem rossz, de nem is kiemelkedő – talán így tudnám a legjobban jellemezni. Nem vagyok elégedetlen, de lenne ebben több is. Most azon dolgozok, hogy a dobószázalékomon tudjak javítani.

Gondolom, jól jön ez a szünet?

Nekem igen és úgy érzem, hogy a csapatnak is jót fog tenni. Így fel tudunk készülni a következő szakaszra, ami ugyanolyan nehéz lesz. Most játszunk majd a TFSE-vel, utána a BKG-val és aztán már fordul az alapszakasz és megyünk vissza a Csatához. Három nehéz és nagy téttel bíró meccs fog ránk várni, amit jó lenne megnyerni.

Fotó: Vasas Akadémia

Az elmúlt két szezonban elért kiváló bajnoki helyezés mennyiben változtatta meg a hangulatot a klubnál? Jelent nagyobb elvárásokat és ezzel együtt nyomást?

Szerintem nincs rajtunk nyomás ahhoz képest, hogy az elmúlt két szezonban sikerült bejutni a nyolcba és végül hatodikak lettünk. Én már elvárom magunktól, hogy a nyolcba kerüljünk. Az egy reálisan elérhető cél, amit meg is tudunk tenni. Ehhez nyilván jól kell játszani és elvégezni a szükséges edzésmunkát, de ez már érzésem szerint nekünk nem a bravúr kategória lenne.

Tudom, hogy megváltozott a lebonyolítás, de a Magyar Kupát is szeretnénk elérni. Az elmúlt két évben nem sikerült. Nagy élményt jelentene és plusz erőt adna a csapatnak. Tanulságos lenne, ha meg tudnánk mérkőzni más szituációban is az ellenfeleinkkel.

Jó, hogy említetted a Magyar Kupát. Két extra szezon van a Vasas mögött, de a Magyar Kupa egyik évben sem sikerült. A félidőben még nem voltatok a nyolc között.

Igen, mert a mi csapatunknak mindig kellett idő, hogy összeálljon. Idén most öten elmentek, ami nagy változás. A korábbi években ekkora mozgás nem volt, de egy-két ember mindig kiesett. Bár az alap maradt, de a csapatot ilyenkor mindig újra kell valamennyire építeni, hiszen változnak a szerepek. Eddig mindig úgy alakult, hogy a végére teljesedtünk ki.

Mondjuk valóban a végén kell jónak lenni…

Nyilván akkor a legjobb, de az ideális az lenne, ha egész évben tudnánk egy konstans jó teljesítményt hozni. Ebben az idényben ebbe az irányba jó lépést tettünk és remélem, hogy ezt sikerül tartani.

Nagyot változott az öltöző hangulata, hogy idén két amerikai légióssal egészültetek ki?

Nagyon jól beleillenek a csapatba. Jól helyettesítik a távozókat és nem érzek akkora változást az öltözőben. Szerintem ugyanolyan jó az egység, mint korábban. Nem tudom, hogy eredményekben mit hoz a jövő, de remélem, hogy meg tudjuk ismételni a korábbi sikereket.

Fotó: Vasas Akadémia

Nagy ugrással forduljunk a 3×3-as kosárlabda felé. Elképesztő nyár volt, az U23-as válogatottal a 24-ből 20 tétmeccset megnyertetek.

Én nagyon élveztem. Szerintem az egyik legjobban megszervezett nyár volt U23-ban, amin eddig részt tudtam venni. Sok versenyen indultunk, az eredménye is meglett. Az összes korosztályban ott leszünk a világbajnokságon, ami nagy szó. Jó lépés volt ez a szezon, hogy jövőre még jobb pozíciókért küzdhessünk.

Úgy láttam, hogy kiteljesedett a játékod az idei évben 3×3-ban.

Köszönöm! Az biztos, hogy a tavalyi U23-as szezonhoz képest sokkal jobb volt. Általánosságban is elmondható, hogy jobban összeállt a csapatunk és a Nations League keretbe tartozó többi játékosnak is ugyanígy jár az elismerés. Hatalmas munkát tettünk bele.

A szezon végén jól látszódott: rengeteget számítottak az eredményeink, hogy a világranglistán kedvező helyen végezzünk. Éppen azokat a cseheket előztük meg a konferenciánkban, akik az évad végén a világranglistán mögöttünk végeztek.

Szerinted mi kell ahhoz, hogy ezt a teljesítményt idővel a felnőttek között is megismételhesd?

Még többet kell menni felnőtt versenyekre, szerintem ez a lényeg. Ahogy megtapasztaltam a nyáron, az U23 és a felnőtt között nagy különbség van. Volt szerencsém mindkét korcsoportban versenyezni. Nyilván az U23 volt a prioritás, hogy a Nations League fordulókat meg tudjuk nyerni és gyűjtsük a pontokat, de azért már a felnőttbe is belekóstolhattam.

Fotó: FIBA.Basketball

Volt, amikor együtt dolgozott a felnőtt és az U23. Ez milyen tapasztalatot jelentett?

Változatossá tette a munkát. Két külön edző van, kicsit más szemlélet és így még több dolgot lehet tanulni. Az edzés is kicsit más, rutinosabb játékosok ellen nehezebb érvényesülni. Szerintem jó tapasztalat.

Gondolom jövőre sem lehet más a cél, mint a 3×3-as válogatottság?

Egyértelmű! Szeretnék jövőre is benne lenni mindkét válogatottban, a felnőttben és az U23-ban is. Még több versenyre szeretnék eljutni és még többet fejlődnék.

A szurkolók ősszel két világversenyen láthatták a csapatot, a Nations League konstancai szuperdöntőjében és a bukaresti U23-as világbajnokságon. Mindkét alkalommal nyolc közé kerültetek.

Mind a két verseny színvonalas és erős volt. A világ legjobb U23-as csapatai ellen játszottunk és mindegyik értékes tapasztalatot adott. Nem is tennék különbséget a kettő között. Mindegyik jó élményt jelentett. A világbajnokságon több meccset játszottunk. Mindkét tornán kevésen múlt a négy közé jutás. Elégedett vagyok a csapattal.

Fotó: FIBA.Basketball

Mondtad, hogy közel volt a négy közé jutás. Így is nagyon jó érzés kimondani, hogy a világ nyolc legjobb U23-as csapata közé tartoztok.

Igen, szép eredmény. Ettől függetlenül nem jó érzés eljönni úgy egy világversenyről, hogy érzed: van benned több, jobb eredményt is el lehetett volna érni. Sajnáltam, hogy legalább az egyiken nem sikerült.

Mi volt az a kicsi, amiben szerinted a közvetlen élmezőny jobb volt?

Én az összeszokottságot és a versenytapasztalatot mondanám. Nem véletlen, hogy a franciák szinte az összes versenyt megnyerték. Sok minőségi játékost forgatnak. Jó rendszerben játszanak, nehéz védekezésben és támadásban is ellenük.

A franciáké nagyon jó példa és szerintem nekünk is azon kell dolgozni, hogy legyen egész fiatal kortól egy jól begyakorolt alapjáték. Ehhez aztán mindig csak hozzá kell tenni vagy módosítani a nagy tornák előtt, de ezt az alapjátékot mindenkinek nagyon jól kell tudnia. Ez egyébként kezd itthon is kialakulni, csak rengeteg idő és versenytapasztalat kell hozzá.

Egy 3×3-as magyar bajnokság segítene ebben?

Nem tudom, hogy meg lehetne-e valósítani. Nem látom, hogy lenne rá elég ember és ezáltal a színvonal olyan lenne, ami valóban segíti a felkészülést. Ettől függetlenül nyilván beljebb lennénk, ha nem csak nyáron lehetne készülni, hanem év közben is.

Fotó: FIBA.Basketball

Zárásul kanyarodjunk vissza az 5:5-höz. Ott milyen távlatibb célokat tűztél ki?

Jobban teljesíteni a bajnokságban és idővel majd bekerülni a felnőtt válogatottba, ami mindenkinek egy álma. Rövidebb távon pedig az, hogy a csapattal eredményesen szerepeljünk és talán még az elmúlt két évnél is jobb helyezést érjünk el.

Még mindig szokatlan, hogy a Vasas kapcsán mennyit beszélünk helyezésekről, eredményekről. Milyen érzés megélni ezt a fejlődést?

Nagyon jó érzés! Látni, honnan kezdődött az építkezés a klubnál és most már oda jutottunk, hogy az elmúlt két évben 6. helyen zártunk, ez hatalmas dolog. Pár éve még nem tudtuk stabilan kivívni a nyolc közé jutást, de a fiatalok beleerősödtek ebbe az egészbe fejben, taktikailag is.

Egyénileg minden téren sokat fejlődtek a játékosok, de a legnagyobb előrelépés az, hogy szoros meccsen tudunk hideg fejjel játszani, vannak olyan emberek, akik tudják a csapatot vinni a hátukon és segíteni a többieket.

2016. október 1-én játszottál először az élvonalban. Sok minden történt azóta, de döbbenetes belegondolni, hogy már hat éve.

Az első szezonban nagyon sokat voltam sérült. A statisztikákon az szerepel és valóban akkor játszottam először, de én azt magamban még nem számolom A-csoportos szezonnak. Nem volt nagy feladatom sem abban az évben.

Régen volt már, de egyébként azt tartom: minél több év tapasztalatot szerez egy játékos, annál jobb szerintem. Minél előbb felkerül valaki, annál előbb megszokhatja a tempót és a fizikumot. Azt a legnehezebb megszokni a junior és a B-csoport után.

Fotó: FIBA.Basketball

Hirdetés