Hirdetés
Archivum

Felejthetetlen csatában a Galatasaray nyerte a Török Kupát:

:

Hirdetés

Sokáig emlékezetes csatát hozott a Török Kupa döntõje. Alig 1 másodperc volt hátra, amikor Cappie Pondexter triplájával 72-72-re egyenlített a Fenerbahce. Ekkor a Galatasaray szakvezetõje idõt kért, majd Lindsay Whalen oldalbedobásából Sancho Lyttle kapta a labdát. A kiváló center egy középtávolit értékesítve a dudaszó pillanatában megnyerte a kupát a csapatának.

VIDEÓ

Fotó: Türkiye Basketbol Federasyonu/Turkish Basketball Federation (TBF)

Fotó: Türkiye Basketbol Federasyonu/Turkish Basketball Federation (TBF)

Galatasaray – Fenerbahçe 74-72 (19-17, 26-16,15-21, 14-18)

Legjobb dobók:

Galatasaray: Lyttle 19, Wauters 14, Whalen 13, Kimyacioglu 12
Fenerbahce: Pondexter 19, Matovic 16, McCoughtry 13, Verameyenka 11

Szerda óta Antalyában rendezték a Török Kupa nyolcas döntõjét. Bár a vártnál nehezebb mérkõzések után, de végül a papírformának megfelelõen a két sztárcsapat a Fenerbahce és a Galatasaray jutott a fináléba. A Kepez Arena megtelt a döntõre, csak azokban a szektorokban nem ültek, melyeket a biztonságiak lezártak, elválasztva a két tábort. Fantasztikus hangulat uralkodott.

A Galatasaray keretében egy változás történt az elõdöntõhöz képest. Sylvia Fowles nevelõapja halála miatt hazautazott az Egyesült Államokba, így bekerült a csapatba 355 nap kihagyás után Alba Torrens. Ann Wauters találatával indult a döntõ és a Galata gyorsan ellépett a riválisától. Alig 4 perc elteltével 10-5-nél már Roberto Iniguez a Fenerbahce vezetõedzõje kért idõt. Ez sem segített a csapatán, a játékrész hajrájában 19-10-re is vezetett már a kupa címvédõje.

Az elõny ellenére a Galata nem volt könnyû helyzetben, miután Lyttle és Kimyacioglu beütötte már a második hiábáját is. Így igen hamar megkapta a lehetõséget a súlyos térdsérülésbõl visszatérõ Torrens, aki a lehetõségekhez képest remekül mozgott. Végül 9 percet töltött a pályán és 3 pontot szerzett. A faultok egyértelmûen megzavarták a Galatasarayt és ezt kihasználva 19-17-re zárkózott fel a Fenerbahce.

Fotó: Türkiye Basketbol Federasyonu/Turkish Basketball Federation (TBF)

Fotó: Türkiye Basketbol Federasyonu/Turkish Basketball Federation (TBF)

A második negyed finoman szólva sem a jó védekezésrõl marad emlékezetes, igazi kosáresõt láthattunk. Ez a stílus a Galatának fekszik jobban, nem véletlen, hogy egy 12-2-es futást lezárva 39-24-nél 15 pont volt a különbség. Nemcsak a dobóformát tekintve nõttek a riválisuk fölé Lindsay Whalenék, hanem a lepattanókat (16-8) és a gólpasszokat (17-2) nézve is. A félidõ hajrájában Pondexter faragott a különbségen, de ezzel is csak 45-33-ra zárkózott fel a Fener.

A harmadik negyed Whalen triplájával indult és 48-33-ra ismét ellépett a Galatasaray. A szünetben azonban már a Fenerbahce is változtatott a játékán. A palánk alatt sorra megtalálták az embereiket, Verameyenka és Matovic pedig élt az eséllyel. Egy 9-2-es futással hosszú idõ után ismét 10 pont alá csökkent a differencia, 50-42-re zárkózott fel a trónkövetelõ. A centerek mellett Pondexter és Vardarli is megvillant, így a védekezésben egyre figyelmetlenebbé váló Galatasaray elõnye elolvadt. 2 perccel a harmadik szakasz vége elõtt 58-54-nél már a Galata edzõje kiabált a játékosaival egy idõkérésnél.

A negyedik negyed 60-54-rõl indult. A játékrész elsõ 5 percében beállt a 4-6 pontos különbség, de eközben szépen gyûltek a faultok. Az egyik oldalon Lyttle és Kimyacioglu, míg a másikon Matovic, Verameyenka és a keveset mutató McCoughtry is a kipontozódás szélére sodródott. A fordulópont 3 és fél perccel a rendes játékidõ elõtt következett be. McCoughtry két büntetõjével a második félidõben elõször két pontra csökkent a differencia.

Fotó: Türkiye Basketbol Federasyonu/Turkish Basketball Federation (TBF)

Fotó: Türkiye Basketbol Federasyonu/Turkish Basketball Federation (TBF)

Az utolsó percbe 70-66-os Galatasaray vezetésrõl érkeztünk. A Fenerbahcénak tehát mindenképpen pontot kellett szereznie. Végül 39 másodperccel a lefújás elõtt Tuncluer kapta üresen a labdát a sarokban és bevágta a triplát. A Galata edzõje gyorsan idõt kért, mely után Pondexter ütött oda Lyttle-nek. A spanyol útlevéllel rendelkezõ center csak az egyik büntetõt értékesítette. 17 másodperc volt hátra, amikor Roberto Iniguez is magához rendelte a tanítványait. A spanyol szakvezetõ Vardarli kezébe adta csapata sorsát. A törökök klasszis irányítója 71-69-nél 6 másodperccel a lefújás elõtt üresen törhetett be, de a ziccere lejött a gyûrûrõl. Ezt követõen McCoughtry az ötödik hibáját beütve odavágott a lepattanót leszedõ Lyttle-nek, így újabb két büntetõ következett.

Lyttle büntetõi közül az egyik volt csak sikeres, így megmaradt a Fener esélye. Idõkérés után 6 másodperce volt egy triplával az egyenlítésre a trónkövetelõnek és Pondexter kicsavarodott helyzetbõl be is talált. Már érett a hosszabbítás, de a pályán egymást ölelgetõ Fener játékosok között a játékvezetõk mutatták, hogy 1 másodperc még van az órán. A Galata szakvezetõje idõt kért. A labdát oldalról Lindsay Whalen dobta be Sancho Lyttle-nek. A center igen távolról azonnal ráemelte a dobást és a játékszer kis gondolkozás után behullott a gyûrûbe.

Fotó: Türkiye Basketbol Federasyonu/Turkish Basketball Federation (TBF)

Fotó: Türkiye Basketbol Federasyonu/Turkish Basketball Federation (TBF)

Földöntúli öröm az egyik, bánat a másik oldalon, miközben petárdák durrogtak mindenhol. Egy fantasztikus mérkõzésen a Galatasaray 74-72-re diadalmaskodott és ezzel megvédte címét. A statisztikának ilyenkor semmi értelme, de a Galata pontosabban célzott, több lepattanót szedett és több kulcsembere is a csúcsformájához közel játszott. A Fener a karácsonyi bajnoki mérkõzéssel ellentétben nem tudta hibára kényszeríteni a riválisát és a duplákat 22%-al értékesítõ McCoughtry halvány teljesítményét már nem bírták el.

Statisztika

 

Hirdetés