Hirdetés
Archivum

Felejthetetlen csatában bajnok a Sopron!:

:

Hirdetés

A sorsdöntõ ötödik mérkõzésen a Sopron a kulcspillanatokban pontosabbnak bizonyult a Pécsnél és ez eldöntötte a bajnoki cím sorsát. A 24 pontos Holt és a 17 pontos Coleman kiemelkedõ játékának köszönhetõen Székely Norbert együttese szinte végig vezetett. A pécsiek 1 perc 21 másodperccel a rendes játékidõ vége elõtt egyenlítettek 72-72-nél és így jöhetett a ráadás. A hosszabbításban a vendégek frissebbnek bizonyultak és bár mindkét csapat gyõzelmet érdemelt volna, végül a soproni lányok örülhettek.

Egy ötödik mérkõzés elõtt már nem lehet okosnak lenni. Annyi minden történt az elmúlt két hétben, hogy könyvet lehetne belõle írni. Mindössze egy volt biztos péntek este, hogy aki nyer, az bajnok. Ennél több pedig nem is kell.

Ismét zsúfolásig megteltek a pécsi Lauber Dezsõ Városi Sportcsarnok lelátói. Ezúttal a vendégszektorban is szép számú tábor gyûlt össze, így minden adott volt egy igazi klasszikus rangadóhoz. Tamane és Iványi kosárváltásával indult a mindent eldöntõ csata. Az elsõ 5 percben a palánk alatti játék dominált. Ezt követõen Coleman triplája után 10-15-nél ragadta elõször magához a kezdeményezést a Sopron. A Pécs Iványi hármasával még egyenlített, de a negyed végjátéka a vendégeké volt. 10 perc után 17-20-ra ment a Sopron.

A második negyed elején az elsõ 10 percben igen hallgatag Quigley is megvillant és a Pécs 26-26-nál egyenlített. A következõ percek legnagyobb kérdését úgy fogalmazhattuk meg, hogy ki ragadja magához újra a kezdeményezést. Ez a csapat pedig a Sopron volt. Németh triplájával a negyed végjátékára 31-36-ra léptek meg a vendégek. Arról, hogy a szünetben ne legyen nagyobb a különbség Quigley tett, aki az utolsó percben egy újabb triplát hintett és ezzel a félidõre 36-38-ra zárkóztak fel a hazaiak.

A harmadik negyed elején élesebben kezdtek a baranyaiak és át is vették a vezetést 39-38-ra. A hazai öröm azonban nem tartott sokáig. Folytatódott a sorminta és ismét megléptek a vendégek. 41-46-nél Zeljko Djokicnak idõkéréssel kellett belenyúlnia a találkozóba. Ezt követõen 46-46-nál újra kiegyenlített a Pécs, de a hõskor hangulatát idézõ publikum hazai része joggal bosszankodhatott, mivel megint nem sikerült átvennie a csapatának a vezetést. Coleman villant és 46-48-nál ismét vendég elõnyt jegyezhettünk fel. A következõ másfél perc a Soproné volt, 48-54-nél pedig már 6 pontra hízott a differencia. A Pécs azonban nagyot küzdött és bár az elsõ két mérkõzéshez képest több hiba csúszott a baranyai gépezetbe, Sarok triplája után 55-54-nél újra a hazaiaknál volt az elõny. Ahogy az elsõ és a második negyed vége, úgy a harmadik periódus végjátéka is a vendégeknek sikerült jobban. 20 perc után 57-61 állt az eredményjelzõn.

A negyedik szakasz elején 57-64-nél alakult ki a mérkõzésen a legnagyobb differencia a két gárda között. Ki más, mint Amber Holt villant ekkor, aki már a negyedik találkozón is parádézott. A végül 24 pontig jutó amerikai klasszis az ötödik összecsapáson talán egyik legjobb magyarországi játékával rukkolt elõ. A nagy vezetésnek azonban nem sokáig örülhettek a vendégek, mivel jött Quigley egy triplával és újra látótávolságban volt Zeljko Djokic csapata. Míg a Sopronnál Krivacevic négy személyi hibája okozott fejtörést, addig a Pécsnél Iványi is begyûjtötte a negyedik hibáját. Azonban ez sem törte meg a fehér mezeseket, akik Fegyverneky találatát követõen 68-68-nál utolérték ellenfelüket. A végjátékban, az utolsó 3 percben, egyik csapat sem tudott ellépni a másiktól. 1 perc 21 másodperccel a lefújás elõtt kialakult a 72-72-es eredmény. A rendes játékidõ végéig már nem esett több pont, pedig az utolsó percben mindkét gárda támadhatott a gyõzelemért.
 

A hosszabbításban másfél percig nem találtak gyûrûbe a csapatok, majd Griffin törte meg a kosárcsendet. 74-72-nél Holt egyenlített, majd megint Griffin volt eredményes. Fordulni látszott a kocka, ezúttal a vendégeknek kellet futniuk az eredmény után. Ez az állapot azonban csak 76-74-ig volt igaz. Ekkor Coleman triplájával 76-77-nél átvette a vezetést a Sopron és ezt a lefújás pillanatáig már nem is engedték ki a kezükbõl. Quigley egy triplával fordíthatott volna, de dobása kiszédült a gyûrûbõl. Tamane villanásai után 76-81-nél 5 pontra lépett el a Sopron. Ekkor 38 másodperc volt vissza. Ezt követõen Fegyverneky egy parádés triplával visszahozta a hazai esélyeket, majd érkezett a taktikai szabálytalanság Holttal szemben. A remek napot kifogó amerikai meglepetésre mindkét büntetõt kihagyta, de a Pécs nem tudott visszatámadni. Griffin kezébõl kiesett a labda és ezzel minden eldõlt. Még jött két Holt büntetõ, végül 79-83-ra nyert a Sopron és ezzel hetedik bajnoki címét ünnepelhette.

Többször is elhangzott és ehhez csak csatlakozni tudunk, a lefújás pillanatában igazán azt sajnálhattuk, hogy két bajnokot nem lehet avatni, mivel ebben a párharcban mindkét csapatnak kijárt volna az aranyérem. A mindent eldöntõ mérkõzés Európa bármely csarnokában megállta volna a helyét. A földöntúli küzdelmet hozó összecsapáson elsõsorban az billentette a mérleg nyelvét a Sopron irányába, hogy kicsit frissebbnek bizonyult Székely Norbert együttese és ebbõl kifolyólag a kulcspillanatokban jobb döntéseket hoztak.

Összességében lehet, hogy voltak ennek a döntõnek olyan momentumai, amiktõl eltekintettünk volna, lehet, hogy elhangzottak feszült szituációkban olyan nyilatkozatok, amiknek nem ott és nem akkor lett volna a helyük, de az ötödik mérkõzésre a sport ismét felülkerekedett a nehézségeken, az ellentéteken. A sorsdöntõ összecsapáson mindkét élcsapatunk bizonyította klasszisát. Ennek a szezonnak egy ilyen színvonallal, ilyen izgalmakkal kellett véget érnie.


Eredmény

Pécs 2010–MKB-Euroleasing Sopron 79–83 (17–20, 19–18, 21–23, 15–11, 7–11)
Az egyik fél harmadik gyõzelméig tartó párharc végeredménye 3-2 a Sopron javára.

Statisztika


A bajnokság végeredménye

1. MKB-Euroleasing Sopron
2. Pécs 2010
3. ZTE NKK
4. Mediteam Szeged
5. Seat Lami Véd Gyõr
6. Nanette FTC
7. Bajai NKK
8. Szolnoki NKK
9. Atomerõmû KSC
10. Vasas-Csata
11. BSE-FCSM
12. Ceglédi EKK
13. BEAC-Újbuda

Hirdetés