Hirdetés
Hirdetés
Magyarország

Felelősségteljes szerepben az Euroligában – Varga Alízzal beszélgettünk:

:

Fotó: FIBA.Basketball

Hirdetés

Szerdán este az Euroliga idei kiírásának első fordulójában a Sopron Basket 68-63-as sikert aratott a Spar Girona otthonában. A mérkőzésen Varga Alíz közel 29 perc alatt 15 ponttal és 3 lepattanóval vette ki a részét a sikerből. A soproniak fiatal játékosát kérdeztük a tapasztalatairól.

Varga Alíz legutóbb nyáron még a FIBA U20 Women’s European Challenger torna MVP címének elhódítása után szerepelt a címlapunkon. Az akkori hat európai U20-as torna MVP-jei közül az egyetlen a soproniak tehetsége, aki már az Euroligában is pályára léphet. Ahogy a gironai összecsapás példája is mutatja, sok játékperccel és kulcsszerepben teheti meg mindezt, ami egyértelműen a fejlődését szolgálja.

“Őszintén szólva én sem gondoltam volna, hogy ilyen hirtelen fog ez a lehetőség jönni, de van pár sérültünk, így már most adódott az esély, hogy kijöjjön a lépés az Euroligában. Örülök annak, hogy ilyen jól tudtunk beszállni a meccsbe Varga Sárával együtt. Az pedig külön öröm természetesen, hogy győztes mérkőzésen tehettük ezt meg. Hatalmas élmény volt számomra, mert ilyen szerepet még nem kaptam ezen a szinten, de nagyon jó érzés volt megélni.” – mondta Varga Alíz.

Fotó: FIBA.Basketball

A gironai siker értékét tovább növeli, hogy Sopronban a felkészülés alatt több nehézséggel is meg kellett küzdeni. “A programunk hasonlóan nézett ki, mint korábban. Az elején még csak a fiatalok és a magyar mag edzett együtt. A légiósok vagy világversenyeken szerepeltek vagy a WNBA-ben. Ebben nem éreztem különbséget és a felkészülési mérkőzésekben sem. Igazából a nehézséget én abban éreztem, hogy sajnálatosan több sérülés hátráltatott minket. Ez azonban egyáltalán nem kifogás, mert ilyen körülmények között is ugyanúgy kell teljesítenünk. Ezzel pedig mi fiatalabbak is megtapasztalhattuk azt, hogy a későbbiekben milyen teher fog ránk nehezedni.” – vélekedett Varga Alíz az elmúlt két hónapról.

Az Euroliga szezont felvezető nagyinterjúnkban Gáspár Dávid vezetőedző azt nyilatkozta lapunknak, hogy a feltörekvő játékosoknak megnövekedett felelősséggel kell elsősorban megbirkózniuk a jelenlegi helyzetben.

“Az valóban teljes mértékben megváltozott.” – erősítette meg edzője szavait Varga Alíz. “Nagyon nehéz, de közben nagyon jó érzés is, hogy felelősséggel tartozol a csapat iránt. Ennek súlya, következményei vannak, amit vállalni kell. Ebbe beletartozik az is, ha valami nem a megbeszéltek szerint sül el, de a jó oldala is, ha kijön a lépés, mint például Gironában. Ezt a kettőt kell valamennyire szinten tartanunk.”

Sopronban a feltörekvő magyar játékosok klasszisok oldalán készülhetnek nap, mint nap. Az évek alatt elvégzett minőségi edzésmunka pedig téthelyzetben is visszaigazolást nyer. “Igen, szerintem is így van. Természetesen nem szeretnék semmit sem elkiabálni, mert ez pár bajnoki mellett még az első Euroliga meccs volt, ahol így tudtam teljesíteni. Nagyon remélem, hogy év közben is hasonlóan fogom folytatni. Minden az edzéseken kezdődik, hogy ott mennyire figyelek oda, koncentrálok és fejlesztem magam. Erre adott a lehetőség Sopronban.” – monda Varga Alíz, aki nem titkolta, hogy az Euroliga semmihez sem hasonlítható kihívás.

Fotó: FIBA.Basketball

“Nagyon sok mindenre kell ilyenkor figyelni. A meccset megelőző napokban már közvetlen felkészülés zajlik onnantól kezdve, amikor elkezdjük videózni az ellenfelet és az edzéseken ismerkedünk a figuráikkal. Azzal, hogy a játékrendszerük miként áll össze. Teljes mértékben oda kellett figyelni és ilyenkor már érződik, hogy a tempó és az egész felfogása a meccsnek más lesz, mint az eddigiek.” – idézte fel az elmúlt napokat az Euroliga találkozón kezdőként pályára lépő 20 éves játékos.

“Amikor elkezdődött a mérkőzés Gironában, hatalmas izgalom volt bennem, hogy hasznára tudjak válni a csapatnak. Egyáltalán nem gondoltam volna, hogy ilyen jól fog sikerülni ez az este számomra. Nagyon örültem neki. Elsősorban a védekezésre kellett koncentrálnom, utána pedig érezve az edzők és a csapattársaim bizalmát, egyre több labdát kaptam támadásban és ezzel élni is tudtam.”

Sokat kivesz egy fiatal játékosból az Euroliga, de az itt megszerzett élmények, tapasztalatok mindent visszaadnak.

“Valóban, mentálisan és fizikálisan is sokat kivett belőlem. A tempó teljesen más, de ilyenkor a jó stressz is benne van az emberben, hogy jobban oda kell figyelni. Miután megnyertük, minden visszajött és nem mondom, hogy még egyszer le tudtam volna játszani a meccset, de hatalmas erők szabadultak fel mindenkiben. Bízom benne, hogy ebből az élményből sokat tudok kamatoztatni a jövőben.” – összegzett a beszélgetésünk végén Varga Alíz.

Fotó: Tóth Zsombor / Sopron Basket

Hirdetés