Hirdetés
Magyarország

Felelősségteljes szerepben U20-asként – interjú Dúl Terkával:

:

Fotó: Borhi Mihály

Hirdetés

Novemberben összetartáson vett részt az U20-as válogatott. A csapatban ott volt a TFSE-MTK fiatalja Dúl Terka is, akivel a nyári csapatváltásáról, az évad eddigi tapasztalatairól és a korosztályos válogatottról beszélgettünk.

Kezdjük az alapoktól. Mi szólt a TFSE-MTK mellett?

A nővérem, Panka jelentette az egyik fő motivációt. Nagyon rossz érzés volt ellene játszani korábban. Rajta keresztül ráadásul még a klubnál folyót munkát is megismerhettem, így nagyjából tisztában voltam azzal, hogy hova kerülök.

Én közben a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem hallgatója vagyok az idei tanévtől és ebben is nagy segítséget tudnak adni. Szakmai oldalról pedig azt is láttam, hogy Baa Dominika sajnálatos sérülése miatt U20-as helyen lehetőségem nyílhat több játékidőre és bizonyításra.

Sok mindenre kitértél. Nézzük az emberi oldalt. Nem feszélyez, hogy ott van melletted a nővéred? Ráadásul egy kezdő irányító szerepkörben.

Ez egyáltalán nem teher, sőt inkább örülünk neki, mert a gyerekkori álmunk volt, hogy az A-csoportban együtt játsszunk.

Fotó: Borhi Mihály

Jöjjön a szakmai oldal. Jóval nagyobb a felelősség rajtad a bajnoki alapszakaszban első számú U20-asként, mint tavaly a Vasasban. Ez mekkora váltás?

Igen, attól féltem is, hogy ezt miként tudom megugrani. Eddig egész jól ment. Voltak olyan meccsek, amik nem sikerültek a legjobban. Szerintem az teljesen természetes egy U20-as játékosnál, hogy nem minden alkalommal jön ki a lépés.

Miben mások az elvárások veled szemben, mint a Vasasnál?

Nehéz ezt megfogalmazni. Azt tudnám mondani, amit előbb kérdeztél: az első számú U20-as szerepből adódó felelősség. Tavaly a Vasasban az első évemet töltöttem az A-csoportban. Nem én voltam a kezdő U20-as és leginkább a tapasztalatszerzés volt a célom.

Most már egyéves A-csoportos tapasztalattal próbálom jobban felvenni az évad ritmusát. Fárasztó, mert többet játszom és itt a szezon elején nagyon sok meccsünk volt, ami a mi csapatunknak még óriási kihívás. Ettől függetlenül minden helyzetben, támadásban és védekezésben is elvárják tőlem – és én is magamtól –, hogy maximumot teljesítsek.

Aki nem nézi a statisztikákat, annak érdemes kiemelni: 23 perc fölé csúszik az átlagod és volt 30 perces meccsed is.

Így van. Elég nehéz, de nagyon figyelnek arra a klubnál, hogy kapjak pihenőket. Volt olyan meccs, amin nem ment annyira és akkor nem játszottam annyit. Mindenki tisztában van azzal, hogy lesz olyan, amikor fáradtság miatt valami nem úgy sikerül, ahogy szeretném. Remélem, hogy év végére minden téren stabilabb leszek és idővel alkalmazkodok ahhoz is, hogy több játékpercet kapok.

Fotó: Borhi Mihály

Kell azon fejben dolgozni, hogy ezt a természetes hullámzást kezelni tudjad?

Nem könnyű ilyenkor pozitívnak maradni. Például ezért is jó, hogy Panka ott van a csapatban. Igyekszünk mindenben segíteni egymást. Próbálok nem elkeseredni, ha nem úgy teljesítek, ahogy elvárom magamtól. Elkerülhetetlenül csalódott az ember adott helyzetekben, de van még sok meccsünk és minden területen próbálok fejlődni, javítani a hibákat.

Mennyire fogadott be a csapat összetartó közössége?

Nagyon kedvesek voltak. Én visszahúzódó, csöndes személyiség vagyok, nehezen illeszkedek be új közegbe. Panka sokat segített ebben is és a többiek szintén nagyon nyitottan álltak hozzám.

A szezon első heteiből melyek azok az élmények, amiket elraktároztál?

A Sopron elleni hazai meccsünk az első, amit így kiemelnék. Akkor 10 pont felett dobtam és jól is ment a játék. A másik pedig a Cegléd legyőzése. Ott nem feltétlenül az egyéni teljesítmény miatt, mert nem ment annyira jól, de egy fontos meccset tudtunk visszahozni és értékes hazai győzelmet arattunk.

Említetted a hazai Sopron mérkőzést. Akkor a hat triplakísérletedből négy sikeres lett. Ez egy kijelölt cél, hogy a távoli dobásokban fejlődj?

Igen, fontos, hogy kintről is jól dobjak. Ettől függetlenül azért nem csak a pontszerzés számít, minden téren szeretnék előrébb lépni.

Fotó: Hegedüs Gábor

Az MTK-TFSE csapatában az ANB Zöld-csoportjában és a Hepp Kupában is pályára léptél. Ott mi a feladatod?

Azoknak az A-csoportos játékosoknak, akik a B-csoportban is játszanak, vezérszerepet kell felvállalniuk. Több játéklehetőséggel és még több felelősséggel, amivel értékes tapasztalatokat tudunk szerezni.

Nekünk kell egy kicsit összefogni azt a csapatot. Ezt úgy értem, hogy ők nincsenek meg tízen az edzésekre. Amikor az A-csoportos játékosok csatlakoznak a B-csoportos edzésekhez, akkor van lehetőség 5:5 ellen gyakorolni. Mi ilyen szempontból ott nagyon sokat tudunk hozzátenni.

Az egyetemi bajnokságban is bemutatkoztál. Milyenek az első élményeid?

Nehéz három csapatban teljesíteni. Én még csak egy egyetemi meccsen tudtam játszani az időpont ütközések miatt. A célt ott is úgy tudom megfogalmazni, hogy tapasztalatot kell gyűjteni. Az egyetemi bajnokságban is vannak nagy különbségű meccsek, de amikor jönnek a szorosabbak, akkor törekszem a legjobbamat nyújtani, hogy győzelemhez segítsem a társaimat.

Nyáron szerepeltél a soproni U20-as Európa-bajnokságon. Egy évvel idősebbekhez játszottál fel. Jó pár hónap elteltével milyen érzésekkel gondolsz vissza a tornára?

Jó érzésekkel tekintek vissza rá. Nyilván jobb eredményt szerettünk volna elérni, de azért az 5. hely sem olyan rossz. Mivel én idősebbekkel szerepeltem együtt, így ezt az Európa-bajnokságot egy lehetőségként éltem meg, hogy tapasztalatot gyűjtsek és fejlődjek. A nemzetközi tapasztalat nagyon fontos erősebb, idősebb játékosok ellen.

Fotó: FIBA.Basketball

A korosztályos nemzetközi mezőnyről milyenek a tapasztalataid?

A fizikális különbséget tudnám mondani, amit különösen a spanyol vagy a francia csapat ellen éreztünk. Próbáltuk felvenni a versenyt, de nagyon gyorsak, robbanékonyabbak voltak. Ettől függetlenül igyekeztünk mindenki dolgát megnehezíteni és úgy érzem, hogy sikerült is.

Novemberben már megkezdődött új ciklus. Ott voltál az első U20-as összetartáson. Milyen az új stábbal dolgozni?

Jól éreztem magam. Kemény edzéseket tartottak az edzőink. Tursics Krisztiánt U14-ből ismertem, vele dolgoztam már együtt. Szentpáli Gergővel még nem, de pozitív benyomásom alakult ki róla is. 14-en voltunk, de sokan hiányoztak betegségek, sérülések miatt. Miklós Melinda pedig a felnőtt válogatottal dolgozott. Összességében egy jó összetartás volt.

Az ideivel ellentétben a 2023-as U20-as Európa-bajnokságon vezető korosztály leszel.

Jó érzés vezető korosztályba tartozni, mert nekünk a Covid miatt ez csak U16-ban adatott meg Európa-bajnokságon. Már vártam ezt a pillanatot, hogy mi 2003-asok is felvállalhassuk a vezér-szerepet és közben segítsük a fiatalabbakat.

Annak ellenére, hogy a 2003-asoknak nem volt szerencséje a világjárvány miatt, erős meccstapasztalattal rendelkező generáció lép fel.

Egyetértek, még Euroligában tapasztalatot szerző játékosaink is lesznek. Mindenképpen jó, hogy többen kapunk nagy szerepet a felnőtt bajnokságban. Mindent megteszünk, hogy ezt egy jó eredményre váltsuk.

Zárásul egy kicsit beszéljünk az egyéni céljaidról. Nem eredményt, hanem teljesítményt nézve mivel lennél elégedett a szezon végén?

Én azzal lennék elégedett, ha kiegyensúlyozottabbá tudnám tenni a teljesítményemet és egy stabil szintet hoznék rendszeresen. Ezen felül annak örülnék, ha fizikálisan fel tudnám venni a ritmust és felkeményednék az A-csoporthoz. Fontos lenne az is, hogy bátrabb legyek bizonyos szituációkban. Igyekszek lépésről lépésre haladni és remélem, hogy az első TF-s évem végére tudok fejlődni az előbb felsoroltakban.

Fotó: Borhi Mihály

Hirdetés