Hirdetés
Archivum

Felemás ellenfél a Reyer Venezia az EL-selejtezõben:

:

Hirdetés

Kedden hivatalossá vált, hogy az Euroliga selejtezõjében a Reyer Venezia lesz az Aluinvent DVTK ellenfele. Rövid ellenfélnézõ jegyzet.

Fotó: DVTK.eu

Fotó: DVTK.eu

Ha azt mondjuk, hogy Reyer Venezia, akkor vegyesek lehetnek a benyomásaink. Egy nagy múltú rivális, amely a nõi, a férfi szakágat és az utánpótlást tekintve is az észak-olasz kosárlabdázás egyik meghatározó klubja. Ugyanakkor az igazi áttörés az utóbbi években nemzetközi szinten – egy Európa Kupa döntõt leszámítva – nem sikerült. Két évvel ezelõtt a Galatasaray együttesével vívott Európa Kupa finálét a velencei gárda, mely ezt követõen olasz bronzérmesként bevállalta az EL-selejtezõt. Itt a TTT Riga búcsúztatta, így ismét az Európa Kupába került, ahol a csoportkörben a DVTK-val is találkozott. A döntõs menetelést végül nem sikerült megismételni és az olasz szezon sem hozta a várt eredményeket. Bár a bajnoki alapszakaszban igazán jó meccsei voltak a Reyer-nek, de mindkét hazai trófeáról lemaradtak. Az Euroliga selejtezõnek azonban idén is nekifutnak.

Egy évvel ezelõtt az Euroliga selejtezõk legnagyobb tanulsága számunkra is és az európai szaksajtó számára is az volt, hogy szeptember végén és október elején egy kuparendszerû párharcban nem a nevek, hanem az egység a döntõ. Nehéz a szezon ilyen korai szakaszára formába hozni egy keretet, általában a légiósok is késõn érkeznek. Ennek megfelelõen azok a gárdák, akik stabil alapcsapattal dolgoznak, egységesek, még akkor is esélyesebbek, ha a statisztikák vagy a nevek nem mellettük szólnak. A lett válogatottra építõ, mindössze két légióst foglalkoztató TTT Riga búcsúztatta egy évvel ezelõtt a Reyer Veneziát. A DVTK is hozhat a rigaihoz hasonló bravúrt, hiszen – ahogy az eddigi bejelentések mutatják – a tavalyi alapcsapatot sikerült megtartani. Ráadásul Cziczás László mindenkori együtteseire általánosságban jellemzõ, hogy viszonylag gyorsan kialakult egy kiváló kohézió a keret tagjai között.

Velencében nem múlt el nyomtalanul a tavalyi szezon viszonylagos eredménytelensége. Új vezetõedzõ Giampiero Ticchi vette át a szakmai munka irányítását. Az eddigi bejelentéseik viszont azt mutatják, hogy tanultak az elmúlt évadból. Az alapcsapat megtartása mellett tették le a voksot. Hosszabbított a légiósok közül Anete Steinberga és Jolene Anderson, az olasz magból pedig Valeria de Pretto, Martina Bestagno és Debora Carangelo. Új igazolás a hazai különítmény megerõsítéséhez a center Elisa Penna, aki velencei nevelés és amerikai tanulmányok után tér haza. A válogatottjukban is ott volt az Eb-n. Szintén magas posztokra érkezik az elnyûhetetlen klasszis litván játékos Gintare Petronyte. Összességében tehát jól látszódik, hogy erõs, rutinos keret formálódik, melyben a fiatalok és az idõsebbek, a hazaiak és a légiósok aránya is megfelelõnek tûnik. Ugyanakkor a DVTK azokkal az erõsségeivel, amivel tavasszal szépen menetelt itthon, bizakodva léphet pályára. Ehhez természetesen az kell, hogy a keret minden tekintetben hamar összeálljon nyár végén és egy sérülésektõl mentes, minõségi edzésmunkát hozó elõszezont tudjon teljesíteni a csapat.

Hirdetés