Hirdetés
Archivum

Felemás magyar bemutatkozás az Európa Kupában:

:

Hirdetés

Magyar szempontból vegyes érzésekkel ért véget az Európa Kupa elsõ játéknapja. A Gyõr hazai pályán fordított a francia Nantes ellen és végül 64-61-es gyõzelmet aratott. A Szegednek azonban nem sikerült a bravúr Belgiumban, a Sint-Katelijne-Waver otthonában.

A merész álmokat szövögetõ Gyõrre az Európa Kupa nyitó fordulójában az EuroLiga gyõztes vezetõedzõ, Laurent Buffard által irányított francia Nantes Rezé várt. A találkozó pontszegény elsõ negyeddel indult, a hazai oldalon csak 8 pontot jegyezhettünk fel, míg a vendégeknél 13-at. A kevés találat nem feltétlenül a kiváló védekezésnek köszönhetõ, inkább annak, hogy idegesen és sok hibával kezdtek a csapatok.

  A második szakasz eleje a franciáké volt. Mame Sy vezetésével 12 – 21-re is elléptek a gallok. Ebben a szakaszban 6-7 pont környékén állandósult a különbség, miután Carson egy-egy villanása nem volt elég ahhoz, hogy közelebb férkõzzenek a hazaiak. A végjátékban Djelmis hármasa után ugyan felzárkózott 4 pontra a Gyõr, de Smith és Õri találatai után a szünetben 25-31 pontos vendég elõnyt jegyezhettünk fel. Reális volt ez a különbség a két gárda között.

A harmadik negyedre mindkét csapat összeszedettebb támadójátékkal vonult ki a pályára. Ennek annyi elõnye biztosan volt, hogy a mérkõzés közönségszórakoztatóbbá vált, de a különbség nem akart csökkeni. A fordulópont a negyed felénél következett be, ekkor elõbb Englert majd Djelmis találataival 1 pontra, 40-41-re jött fel a magyar együttes. Plust és Kublina kosárváltása után a negyed végén 45-45 állt az eredményjelzõn.

Az utolsó etap elején rögtön sikerült megragadni a vezetést a Gyõrnek, ami lélektanilag hihetetlenül fontos pillanat volt. Innentõl kezdve ugyanis végig a vendégek futottak az eredmény után. A szoros játékrészben 3 pontnál nagyobb különbség nem alakult ki a gárdák között. Ebbõl is mindössze kettõt jegyezhettünk fel, 58 – 55-nél az 5. percben és 64-61-nél a lefújás pillanatában. A Gyõr tehát megszerezte elsõ gyõzelmét, az elsõ félidõben akadozott a gépezet, a harmadik és a negyedik negyedben azonban láthattunk bíztató dolgokat. A hazaiaknál a legeredményesebbnek a 19 pontos Essence Carson bizonyult.

  A Szeged Belgiumban a Sint-Katelijne-Waver otthonában lépett pályára. A találkozón az elsõ negyed rengeteg pontot hozott, 10 perc után 23-27 állt az eredményjelzõn. A dobópárbaj nem feltétlenül a mindenkori vendég együtteseknek kedvez, így mindenképpen változtatni kellett a játékon. Sajnos azt nem fogjuk megtudni, hogy valóban voltak-e ilyen tervek. Két reklamálás után a második szakasz elején a játékvezetõk kiállították Bencze Tamást. A vezetõedzõ „elvesztése” minden elõzetes tervet felülírt, így a 4 pontos elõnyrõl a játékrész felénél, 10 ponttal már a hazaiak mentek. A Szeged a nehéz körülmények ellenére nem adta fel, 41 – 31-rõl a nagyszünetre sikerült 44-41-re felzárkózni.

A harmadik felvonás is nagy hullámvasutat hozott. Gyorsan elléptek 50 – 41-re a hazaiak, de a kisszünet elõtt 2 perccel 50 – 50-nél egyenlített a magyar együttes. A negyed hajrája ezúttal nem sikerült, így a negyedik felvonás 56 – 50-rõl indult. Ezen szakasz forgatókönyve is hasonlóan alakult, 59 – 52-re elszakadtak a belgák, majd 59 – 58-ra felzárkózott a Szeged. A végjátékban magabiztosan tartotta kézben a meccset a hazai alakulat, aminek köszönhetõen a Waver 71-63-es sikert aratott. A magyar együttes legjobbjának a 24 pontos Németh bizonyult.

Eredmények

SEAT Lami-Véd Gyõr–Nantes Rezé 64–61 (8–13, 17–18, 20–14, 19–16)
Sint-Katelijne-Waver–Szeviép-Szeged 71–64 (23–27, 21–14, 12–9, 15–14)

Hirdetés