Hirdetés
Magyarország

Félidőben a bajnoki alapszakasz – Horti Dóra értékel:

:

Hirdetés

Múlt héten az Atomerőmű KSC Szekszárd – Sopron Basket és a BKG PRIMA Szigetszentmiklós – Vasas Akadémia összecsapásokkal lezárult a 2021/2022-es bajnoki alapszakasz első fele. A szezon kezdetéhez hasonlóan Horti Dóra, volt válogatott játékost kértük arra, hogy értékelje az eddig történteket, illetve térképezze föl az erőviszonyokat az idény hátralévő időszakára.

“Előny az Euroliga”: A Sopron Basket és az Atomerőmű KSC Szekszárd együttese

“A Sopron, illetve a Szekszárd esetében az eredmények is azt bizonyítják, hogy komoly lépéselőnyben vannak a többi, a magyar bajnokságban szereplő csapatokhoz képest. Mind a két együttesnél voltak olyan mérkőzések, amikor úgy érződött, hogy meg lettek szorongatva, – mint például a Sopron esetében a DVTK elleni találkozó, amikor csak 5 ponttal sikerült nyerniük – de ezeket leszámítva róluk azt mondanám, hogy jelentősen elléptek mindenkitől.

Már a szezon elején is említést tettünk arról, hogy ez az a két csapat az, akik teljesen kilógnak fölfelé a mezőnyből. Továbbra is úgy gondolom, hogy ez elsősorban az Euroligás szereplésüknek köszönhető. Hogy nemzetközi szinten helytálljanak, olyan játékosállománnyal kell rendelkezniük, ami a magyar bajnokságban hatalmas előnyt jelent. Ha ezek a légiósok még jól is illeszkednek a csapat szisztémájába, akkor olyan szembetűnő lesz a különbség, mint a Sopron és a Szekszárd esetében, akiknek a légiósaik abszolút beleillenek a rendszerükbe. Emellett, az Euroliga kapcsán hetente játszák a színvonalas mérkőzéseket, ami szintén fejleszti a csapatot, ezt pedig utána a magyar bajnokságban kamatoztatják. Fárasztó ugyan, hiszen több mérkőzést kell játszaniuk hetente, de egyben hatalmas előny is, tanulási és fejlődési szempont.”

A vidéki fellegvárak: Az NKA Universitas PEAC feljövőben, illetve a DVTK és az UNI Győr MÉLY-ÚT hullámzó teljesítménye

“A PEAC-ot jelenleg abban látom erősnek, hogy amellett, hogy idén minőségi légiósokat sikerült szerződtetniük, a fiatal magyar játékosaik is meghatározó szerepet töltenek be. Wentzel Nóra és Kiss Virág stabil, kiegyensúlyozottan jó teljesítményt nyújtanak, amivel mondhatni a hátukon cipelik a csapatot. Számomra az egy nagyon-nagy pozitívum, hogy Pécsett ekkora hangsúlyt fektetnek a saját nevelésű magyarok játszására, hiszen ebben van a jövő. Idén biztos a PEAC-ot mondanám az egyik csapatnak, akik a legszebben és a legnagyobb összhangban játszanak a magyar bajnokságban, úgyhogy én mindenképpen a Top 4-be várom őket.

A DVTK-t szerintem nagyon megviselte Medgyessy Dóra kiesése, ami érződik is a csapat kiegyensúlyozottságán. Náluk ő volt az a kapocs, aki összetartotta ezt az amúgy is fiatal együttest, – ő adott nekik egyfajta fazont – ő volt a példakép, akit a fiatalok követhettek. Ezen kívül rajtuk még azt is érezni, hogy ez a fiatalabb korosztály nem lép fel annyira, mint amennyire mostmár kellene – ahogy a Pécsben is teszik. Míg a PEAC-nál mérkőzéseket döntenek el, addig a Miskolcnál ez hiányzik. Hozzáteszem, nagyon nehéz is lehet számukra a helyzet. Diósgyőrben mindig is nagy hangsúlyt fektettek a női kosárlabdára, ami egyben nagy nyomással is jár. Most avatták fel az új DVTK Arénát is, ami ezzel csak párosul, hiszen a csapat érzi, hogy teljesítenie kell. Ezen kívül náluk is voltak változtatások csapatszinten, tehát biztos, hogy nem egyszerű a DVTK helyzete, én remélem, hogy innentől kezdve számukra is megfordulnak majd a dolgok.

A Győr esetében pedig megvalósult az, amire az év elején számítottam. A tavalyi szezon előtt egy fiatal csapat robbant be az élvonalba nagy reményekkel, és egy nagyon stabil teljesítményt nyújtottak. Idén ezt a stabilitást – az átütő erőt – nem érezni rajtuk annyira. A többi csapat is komolyabban veszi őket, emellett pedig rendkívül nehezen is indult számukra az idény. Betegségekkel, sérülésekkel, illetve légiós problémákkal küzdöttek – többel is, mint más csapatok – amiken szerintem a mai napig nem sikerült magukat száz százalékosan túltenniük.”

A fővárosi képviselet: Az ELTE-BEAC Újbuda, a Ludovika-FCSM Csata, a TFSE-MTK és a Vasas Akadémia

“A négy budapesti együttesből hárman magyar kupát fognak játszani, ami szerintem egy tiszteletre méltó eredmény – főleg a BEAC számára, akik túlteljesítették az év eleji várakozásaimat. A szezon elején bár lejjebb rangsoroltam őket, a magyar mag náluk mégis meglepett. Barnai Judit, Czank Tímea, Mérész Beatrix, illetve Boros Júlia nagyon szépen teljesítenek az eddigi mérkőzések folyamán és szerintem ők azok, akik főként viszik előre az együttest. Nagyobb csapatokat is sikerült megfogniuk – a DVTK-t hazai pályán verték – tehát le a kalappal előtt. Szerintem még náluk is hiányzik az állandósság, de ez az eddigi teljesítményük mindenképpen egy pozitív csalódás.

A Csata esetében Simon Zsófia kiesésével a csapat elveszítette azt a személyt, akitől a rutint és az állandósságot kapták. Jelenleg ők is nagyon nehéz helyzetben vannak, talán a legnehezebb helyzetben, hiszen nagyon beszűkült a rotációjuk. Lelik Réka és Horváth Bernadett szép számokat produkálnak a mérkőzések során, de én azt érzem, hogy egy magas ember stabil, jó teljesítménye hiányzik náluk. Akik most center poszton játszanak, azokon látszik, hogy minden tőlük telhetőt megtesznek, de mégsem érnek fel azzal, amit egy igazi magas center teljesítménye tudna hozni az asztalhoz, hiszen az teljesen más. Az viszont náluk is mindenképpen egy pozitívum, hogy a fiatalok kinevelésére fektetik a hangsúlyt. Remélem fognak tudni ebből építkezni.

Az TFSE-MTK esete valamennyire megegyezik a Győrével, hiszen ők is anno berobbantak az élmezőnybe. Megkaparintottak két olyan légióst, akik passzoltak Magyar Bianka szisztémájába, viszont egyet idén elveszítettek – illetve Bernáth Réka is távozott. Szerintem ez tükröződik az idei teljesítményükön. Még nem találták meg azt a hiányzó láncszemet, aki Jenkis és Bernáth távozása után keletkezett űrt – ami főleg támadásban keletkezett – betöltheti. Én azt gondolom, hogy a TF inkább egyénekre épített csapatkosárlabdát játszik, amiből ha kivesszük a húzóegyéneket, akkor az meglátszódik a csapat eredményességén is. Szerintem leginkább ezt a helyzetet kell kezelniük, néhány dolgon változtatni, és onnan tudnak majd építkezni.

A Vasasnak is rendkívül hullámzó a teljesítménye. Az év elején azt mondtuk, hogy abból kifolyólag, hogy tavaly a hatodik helyen zártak, idén még meglepetést is okozhatnak. Azt a fajta lelkesedést, ami ezzel járna jelenleg nem nagyon érezni. Nekik is voltak nehézségeik természetesen – már az év elején tőlük is távozott egy légiós – viszont ezzel nincsenek egyedül a bajnokságban, hiszen szinte mindegyik csapatnál voltak ilyen jellegű problémák. Ők most a fővárosi kategóriába kerültek, de lehet, hogy inkább a Cegléd/BKG/PINKK csapatok mellé sorolnám őket.”

Az alsóház: VBW CEKK Cegléd, BKG-PRIMA Szigetszentmiklós, PINKK Pécsi 424

“Az alsóház együttesei közül a PINKK-et mondanám olyan szinten lefelé kilógónak, mint amilyen a Sopron a tabella tetején. Egy győzelmük sincs még idáig, és kívülről úgy látszik, hogy egy nagyon nehéz szériában vannak. EMég év elején említettem, hogy évek óta veszélyes terepen lépkednek, de jelen állás szerint úgy fest, hogy idén érik meg nekik az a bizonyos kiesés. Azt gondolom, hogy ebbe a kategóriába tartozó csapatokat nagyon nehéz szétválasztani, és pont emiatt. Mivel egy győztes meccse sincs a PINKK-nek, így az is lehet a többi felfogása, hogy amíg ők rendelkeznek legalább egy győzelemmel, addig nincsenek veszélyben.

A szezon eleji beszélgetésünk során nagyon pozitívan álltam a Ceglédhez. Látszódott rajtuk a szerénység, megszereztek pár magyar játékost, illetve esélyt adtak egy ambíciózus magyar edzőnek is. Jelenleg viszont csupán három győzelmük van csak, 13 ponttal a tabella 10. helyén állnak, és legfőképpen azért, mert büntetőpontokat kaptak. A BKG pedig idén az élmezőny újonca, de mégse robbantak be úgy a bajnokságba, mint anno a TF tette. Ezzel szemben viszont jobban teljesítenek, mint a PINKK, küzdenek továbbra is, így szerintem esélyes, hogy megőrizhetik a bentmaradást – ami szerintem kezdetben a céljuk is volt.”

Szakértő: Horti Dóra, felnőtt női válogatott kosárlabdázó

 

Hirdetés