Hirdetés
Európa

Félidőben a spanyol alapszakasz – Simon Zsófiával beszélgettünk:

:

Hirdetés

A hétvégén lezárult a spanyol élvonal alapszakaszának első fele. Simon Zsófiával a Mann Filter Casablanca magyar légiósával beszélgettünk a szezon eddigi alakulásáról, a spanyolországi életről és szakmai munkáról.

A Mann Filter Casablanca 5 győzelemmel és 8 vereséggel a tabella 9. helyén zárta az alapszakasz első felét. „Csapatszinten vegyes eddig ez az időszak.” – kezdte értékelését Simon Zsófia. „Ha jobban, részletesebben szeretnék belemenni a mérkőzések elemzésébe, akkor sok olyat veszítettünk el, ami a kezünkben volt vagy végig szorosan alakult. Akár olyan csapatok ellen is, akik sokkal jobbnak tűntek papíron. Ilyen szempontból sajnálom ezt az időszakot, mert szerintem legalább két győzelemmel több lehetne nekünk.” – mondta a Mann Filter magyar játékosa, akit természetesen arra is kértünk, hogy saját játékát értékelje:

„Saját magam teljesítményét kiegyensúlyozottnak érzem. Az edzőm is így érzi, ahogy beszélgettünk vele erről. Ha mondhatom, egy kicsit más szerepkörben vagyok, mint ami mondjuk voltam otthon. Én vagyok a legidősebb a magam 30 évével. A játék szervezésében veszem ki a részemet, illetve a többiek helyzetbe hozásával. Ezzel nekem igazából semmi problémám nincs. Én jól érzem magam ebben.” – mondta Simon Zsófia, mielőtt egy kicsit a statisztikával szembesítettük volna. Holtversenyben ugyanis a második legtöbb gólpasszt osztja ki a csapatban.

„Én ebben a szerepkörben nagyon boldog vagyok. Ezt az edzőmnek is elmondtam. Ha nem az a feladatom, hogy én dobjam a legtöbb pontot, nekem azzal sincsen semmi bajom. A játék minden más szegmensében jól tudom magam érezni. Ez a gyors, futós, kemény védekezős spanyol kosárlabda nekem nagyon fekszik.”

Amikor a kiutazás előtt kérdeztük Simon Zsófiát, akkor lapunknak úgy fogalmazott, hogy szeretne új impulzusokat kapni és megtalálni ismét a motivációt. Már a beszélgetésünk hangvételéből érződött, hogy ez a cél teljesült.

„Így van, jó, élményekkel gazdagodtam és sokat tanultam a kosárlabdáról. Emberi oldalról is sokat kaptam. A spanyolok határozottabb emberek és nekik nem probléma az, ha valaki a pályán is érzelmesebb tud lenni a kelleténél. Otthon szeretik az embert beskatulyázni negatív vagy pozitív értelemben. Itt ezt abszolút nem érzem. Mindenki tud karakán lenni. Ilyen szempontból nem volt probléma a beilleszkedéssel.” – tette hozzá Simon Zsófia, aki a nehezén túl van. Ahogy szokták mondani az első légiós év első féléve a legkritikusabb.

„Igyekeztem megtalálni a helyemet a pályán és azon kívül. Arra törekedtem a kezdetektől, hogy ez sikerüljön. Itt mások az edzések és az elején nagyon koncentrálni kellett az új feladatokra, a „mit miértekre”. Mostanra kezdem megszokni és feltalálni magam. A dologhoz persze hozzátartozik, hogy nyerhettünk volna több meccset is. Az ember hangulata is jobb tud lenni, ha sikeresebb a csapat. Itt bíznak a kemény munkában és remélem, hogy ez a szezon második felében ki fog ütközni rajtunk.”

Úgy lett 9. helyezett az alapszakasz első felében a Mann Filter Casablanca, hogy a nyolc vereségéből öt 10 pontos vagy annál kisebb volt. Ilyen körülmények között maradt le a csapat a Spanyol Kupa nyolcas döntőjéről.

„Ez a múlt héten dőlt el, lényegében azzal, hogy kikaptunk az Araskitól. Ez egyébként szintén egy nyerhető meccs lett volna. Nagyon sok ilyen alkalom volt, amikor például Európa Kupás csapatoktól kaptunk ki egy-két ponttal, akiket meg tudtunk volna verni. Ezek a bravúrok hiányoznak az eredményeink közül.” – mondta Simon Zsófia, aki kérdeztünk a spanyol élvonal szervezettségéről, a körítésről.

„Nekem így 4-5 hónap tapasztalata alapján a bajnokság jól szervezett. Ami nekem furcsa volt, de egyben örömteli is, hogy sok szurkoló látogat ki a meccsre. A férfiaknál nyilván mindig telt ház van, de itt a női kosárlabdát is szeretik. Ez Zaragozára is igaz, ahhoz képest, hogy mekkora a város, sokan járnak a meccseinkre és ismerik a csapatot. Borzasztóan jó dolog volt a városban rendezett szezonnyitó is. Spanyolországban ezt a rendezvényt nagyon szeretik.”

Természetesen Zaragozában is igaz, hogy a légiósok összetartanak, de Simon Zsófia a helyiek pozitív hozzáállását szintén kiemelte.

„A helyieknek megvan az életük, mint mindenhol. Ide járnak iskolába, itt van a családjuk, de sokat szoktunk velük is együtt lenni. A mindennapokban azokkal a légiósokkal vagyok többet, akiknek szintén senkijük sincs itt kint. Zaragoza elég nagy város sok látnivalóval. Az emberek kellemes csalódás nekem: nagyon nyitottak, befogadóak a külföldiekkel. Gyalog járok edzésekre, sok emberrel találkozom. Már tudom mi merre van és nem olyan régen óta, de már kezdem otthon érezni magam.”

A cél tavasszal a rájátszás. „Mindenképpen szeretnénk elérni.” – hangsúlyozta lapunknak Simon Zsófia. „Érzésem szerint semmiben sem vagyunk elmaradva játékban az első nyolc csapattól. Most ütközött ki a kupa miatt, hogy mennyire bosszantóak a végelszámolásnál azok a pár pontos vereségek. A spanyol bajnokság is nagyon kiegyensúlyozott. Mindenki képes megverni mindenkit.”

A Spanyolországba szerződő sportolóknak elsőre furcsa érzés a sok utazás, de Simon Zsófia hozzátette: ez a csapatnál nem okoz gondot. „Jól meg van szervezve ez is. Kényelmes, komfortos busszal megyünk, ahol ki lehet alakítani ágyat is. Azt a hat-hét órás utat nem nagyon érezzük. Van, hogy előbb megyünk egy nappal a meccsekre, így tudunk pihenni.”

Hirdetés