Hirdetés
Magyarország

Félidőben az Euroliga alapszakasza – a Sopron statisztikáinak áttekintése:

:

Hirdetés

A héten rendezték a női kosárlabda Euroliga 7. fordulóját. Ez azt jelenti, hogy a legrangosabb európai kupasorozat alapszakasza a félidejéhez érkezett. Idén is, mint minden évben, áttekintjük, hogy a Sopron Basket a számok alapján hol helyezkedik el a mezőnyben.

A Sopron Basket az alapszakasz feléhez 3 győzelemmel (Lattes Montpellier, Fenerbahce, Famila Schio) és négy vereséggel (Spar Citylift Girona, LDLC ASVEL Feminin, Arka Gdynia, Dinamo Kurszk) érkezik. 410 dobott és 429 kapott ponttal, -19-es pontkülönbséggel a csoport 7. helyén fordulnak Gáspár Dávid tanítványai. Igaz, óriási a körbeverés: három gárda rendelkezik 4/3-as és a Sopron mellett még kettő 3/4-es mérleggel. Egyedül a Fenerbahce került kisebb lépéselőnybe.

Kezdjük az áttekintést a csapatstatisztikákkal. A 410 dobott pont mérkőzéseként 58.6-os átlagnak felel meg, ami a harmadik legkisebb a 16-os mezőnyben. A Cukurova és a Famila Schio szerzett kevesebb pontot a mieinknél. Az érem másik oldala és ez a kiemelkedő védőmunkát dicséri, hogy a 429 kapott pont 61.3-as átlagot jelent, ami a harmadik legalacsonyabb. Az USK Praha és a Famila Schio ellen értek el a riválisaik kevesebb pontot. A soproniak a mezőnykísérleteiket 37.5%-al értékesítették, ami a negyedik legkevesebb. A mezőny első nyolc tagja 41% felett átlagol. Jól gazdálkodik a büntetőkkel a Sopron, a lehetőségei 75%-át értékesítette. Ez megegyezik a Jekatyerinburg mutatójával.

A lepattanókat tekintve mérkőzésenként 35.7-et átlagol a magyar bajnok. Ezzel ebben a rangsorban a 12. helyen állnak a soproniak. Ez 10.4 támadó és 25.3 védőlepattanóból áll össze. A támadólepattanókban hat csapatot is megelőznek a mieink, éppen a csütörtökön legyőzött Famila Schio-val azonos az átlag. A kiosztott blokkokat tekintve a 7. legtöbbet jegyezte a Sopron, egészen pontosan 20-at. Ezt elsősorban Határ Bernadett miatt érdemes kiemelni, aki ebből egymaga 10-et ért el. Ez Stephanie Mavunga és Elizabeth Williams mögött a harmadik legtöbb. Olyan meghatározó egyéniségekkel holtversenyben, mint Ciak, Gülich és Rezan.

A gólpasszokat tekintve 15-öt átlagol a Sopron, amivel a 11. ezen mutató rangsorában. A szerzett labdák terén pedig 6.6-os átlagot láthatunk, ami a 14. helyet jelenti. Ugyanakkor ezeket mutatókat erőteljesen ellensúlyozza az eladott labdák alacsony száma. A 12.1-es érték a harmadik legkevesebb, holtversenyben a Kurszkkal. Fegyverneky Zsófiáéknál jobban mindössze a Schio és a Gdynia becsüli meg a labdát. Viszonyításképpen a legtöbbet hibázó gárdák átlaga 17-18-as magasságban van.

Az Európa Kupa csapataink szereplését áttekintő cikksorozatunkban kiemeltük, hogy a teljesítmény-index az, ami talán a legjobban rangsorol egy ilyen összetett versenysorozat adathalmazában. A Sopron 61.4-es átlaggal a 14. ebben a rangsorban. Itt az USK Praha és az UMMC Jekatyerinburg 100-as átlag felett toronymagasan kiemelkedik. A középmezőny pedig 75 környékén átlagol.

Fotó: Sopron Basket – Tóth Zsombor

Folytassuk az egyéni mutatókkal. A teljesítmény-indexet tekintve Aleksandra Crvendakic 14.6-os átlaga a legjobb. Esetében ez 15.7-es pontátlaggal, 6-os lepattanó átlaggal és mérkőzésenkénti 3.6 gólpasszal válik teljessé. Ezzel jelenleg a soproni csapat legjobbja és a mezőny 10. legmagasabb pontátlagával rendelkező játékosa. Határ Bernadett a második legmagasabb teljesítmény-index értékkel rendelkezik. A blokkjait már méltattuk korábban. A többi mutatót tekintve 9.4 pontot és 5.9 lepattanót jegyez mérkőzésenként.

Tina Jovanovic statisztikai lapján 10.4-es teljesítmény-index átlag szerepel. Mérkőzésenként 9.4 pontot és 5.0 lepattanót jegyez. A duplákat kiemelkedő hatékonysággal, közel 60%-al értékesíti. Ezen a téren a lehetőségei 63.4%-val élő Határ Bernadettel együtt a Sopron legjobbjai és a teljes mezőnyt nézve is a top10-ben vannak.

A lepattanókat tekintve érdemes kiemelni, hogy Jelena Brooks mindössze négy mérkőzésen lépett pályára, de ezeken 8.3 lepattanót átlagolt. Mögötte áll Crvendakic 6-os és Határ 5.9-es értékkel. A gólpasszok terén Fegyverneky Zsófia emelkedik ki 5.3-as átlaggal, míg mögötte Briann January következik 3.7 assziszttal meccsenként.

Összességében tehát így fest félidőben a Sopron Basket statisztikai lapja. Három mutatóról nem esett szó, ezeken a kispadról érkező pontok (9.1), a gyorsindításból elért pontok (3.3) és az ellenfelek eladott labdái után szerzett pontok (12.6). Mindhárom mutatóban sereghajtó a magyar csapat. Összességében azonban egy ilyen átalakulás közepette, ennyi sérüléssel és felforgatott szerkezettel is igen versenyképes a magyar bajnok. Ez pedig a csapat elszántságát, küzdeni tudását dicséri.

Hirdetés