Hirdetés
Archivum

Feljutott az A-divízióba a magyar U20-as válogatott!:

:

Hirdetés

A magyar U20-as válogatott hatalmas csatában 50-49-re legyõzte Csehországot a podgoricai U20-as B-divíziós Európa-bajnokság bronzmeccsén. A magyar csapat ezzel megszerezte a 3. helyet és kivívta a feljutást az A-divízióba.

Fotó: FIBA

Fotó: FIBA

Elképesztõ mérkõzés volt, melyet 27 percen át uraltak a csehek. Nem volt vissza 3 perc a harmadik negyedbõl, amikor még 38-29-es elõnyben volt riválisunk. A játékrész végére 38-36-ra felzárkózott a magyar csapat. A negyedik negyedben pedig 43-38-ra léptünk el. Ez összességében egy 14-0-s futás volt.

A csehek a nagy sorozatunk után sem adták fel és 47-44 után 49-47-re fordítottak 1 perc 43 másodperccel a lefújás elõtt. Sokáig egyik csapat sem talált be a végjátékban, majd 30 másodperccel a mérkõzés vége elõtt Dubei Debóra hatalmas triplával juttatta 50-49-es elõnyhöz a magyar válogatottat. Innentõl már egyik csapat sem volt eredményes.

A magyar lányok 50-49-re gyõztek, megszerezték a harmadik helyet és ami a legfontosabb, feljutott válogatottunk az A-divízióba! Dubei Debóra 19 ponttal lett a mezõny legeredményesebbje.

VIDEÓ: Dubei Debóra sorsdöntõ triplája megtekinthetõ ITT


Bõvebb beszámoló:

A cseh válogatottal múlt vasárnap már játszott egy mérkõzést a magyar csapat a csoportkörben. Akkor remek játékkal sikerült a vártnál sokkal könnyebben és nagyobb arányban legyõzni õket. Ez a mai egy teljesen más versenyhelyzet volt, még nagyobb tét mellett. A találkozó elsõ találatát a csehek szerezték. Az elsõ etap elsõ felében fej-fej mellett haladtak a csapatok, igaz jellemzõen 1-2 ponttal a csehek jártak elõrébb. A faultok is gyûltek ebben az idõszakban, Horváth Krisztinek és Nagy Dorottyának is figyelnie kellett a folytatásban. A negyed hajrájához érkezve az ekkor már 8 pontos Gaislerova vezérletével 15-10-re, majd 17-12-re is meglépett riválisunk. A legjobbkor jött a játékrész hajrájában Markó Dorina büntetõje, majd ziccere. 10 perc után azonban így is 19-15-ös cseh vezetést regisztrálhattunk.

Fotó: FIBA

Fotó: FIBA

A második szakasz rendkívül pontszegény játékot hozott, ahol 4 perc 10 másodpercen át nem szerzett mezõnykosarat egyik gárda sem. Amikor ez a rossz széria megszakadt, Kuttor Enikõ ziccerével 20-19-re felzárkóztunk. Erre azonban azonnal érkezett egy válasz tripla formájában, majd le is indítottak minket a csehek. Ezzel 6 pontra nõtt a különbség. Nagyot küzdött a magyar csapat, de ismét azt állapíthattuk meg, hogy nekünk kell futni hátrányból. A félidei eredményt 3 perccel a nagyszünet elõtt Weninger Virág 2+1-es helyzete alakította ki, amivel 25-22-re módosult az állás. A félidei statisztikán elsõsorban az volt szembetûnõ, hogy 22-14-re vezettek a csehek a lepattanóban. Az elsõ meccsen ebben a mutatóban mi voltunk a jobbak. Emellett kimaradt hat büntetõ, ami ilyen pontszegény mérkõzésen soknak tûnt.

Fotó: FIBA

Fotó: FIBA

A döntõ fordulatokat a harmadik negyed hozta. A játékrész elején 3 és fél percig nem talált be a magyar csapat. Ez idõ alatt a csehek egy 7-0-s szériával 32-22-re elléptek. Weninger Virág törte meg ezt a rossz sorozatot. Lélektanilag rendkívül fontos volt, hogy nem tudták 10 pont felett stabilizálni az elõnyüket a csehek. A következõ percek Dubei Debóráról szóltak, aki egymaga 12 pontot szerzett a harmadik negyedben. Két és fél perc volt vissza a játékrészbõl, amikor Holesinksa triplája után még 38-29-es elõnyben volt riválisunk. Az utolsó két percet azonban 7-0-val zártuk és 38-36-ra feljött válogatottunk. Nagy változás állt be a játék képében. Amíg az elsõ 25 percrõl azt lehetett mondani, hogy a csehek akarata érvényesült a pályán, addig ezzel a 7-0-s szériával sikerült átvenni az irányítást.

Fotó: FIBA

Fotó: FIBA

A negyedik negyed elején Horváth Bernadett egyenlített, majd Markó Dorina triplája 41-38-as elõnyt eredményezett. Dubei növelte tovább a különbséget, 43-38-nál 14-0-s szériában voltunk. Hat perccel a lefújás elõtt cseh idõkérés miatt állt a játék. Ekkor már – a harmadik szakasz hajrájával együtt – hat és fél perces kosárcsendjük volt, ami a rövid eligazítás után meg is szakadt. A mérkõzés hajrájához közeledve váratlanul besûrûsödtek az események. Egy perc leforgása alatt két gyors kosárváltást láthattunk, magyar részrõl Nagy Dorottya és Kuttor Enikõ talált be ekkor. Egylabdás végjátékra készülhettünk a mérkõzésen, ahol a döntések minõségén mindkét oldalon érzõdött a tét és az, hogy nyolc nap alatt ez volt a hatodik tétmeccs.

Fotó: FIBA

Fotó: FIBA

A 17 pontig jutó Gaislerova vezetésével a pályán a csehek tûntek higgadtabbnak ebben a periódusban. Egy betörésbõl, majd egy triplából növelte csapata pontjainak a számát. A triplája egyben 49-47-es fordítást eredményezett 1 perc 43 másodperccel a lefújás elõtt. Imreh Ajtony gyorsan idõt kért. Ideges volt mindkét gárda, két-két támadás ment le úgy mindkét oldalon, hogy még dobóhelyzetet sem sikerült kialakítani. Kicsivel több, mint fél perc volt hátra, amikor Dubei Debóra triplája behullott a gyûrûbe és ezzel 50-49-nél újra nálunk volt az elõny. Az utolsó fél percre még maradt bent egy csapatfault, ezt Horváth Bernadett használta ki. A csehek 15 másodperccel a lefújás elõtt idõt kértek, de jól védekeztünk és nem tudtak helyzetet kialakítani. Jöhett a jól megérdemelt ünneplés.
 

Fotó: FIBA

Fotó: FIBA

Eredmény
Magyarország U20 – Csehország U20 50-49 (15-19, 7-6, 14-13, 14-11)

Statisztika

Hirdetés