Hirdetés
Magyarország

Felkészülése első hetét teljesítette a TFSE-MTK – Magyar Biankát kérdeztük:

:

Hirdetés

Múlt héten hétfőn megkezdte a felkészülést a 2022/2023-as évadra a TFSE-MTK. Az első hét tapasztalatairól Magyar Bianka vezetőedzőt kérdeztük.

„12 játékossal kezdtük meg a munkát, de közülük Baa Dominika még a rehabilitációját végzi. A légiósok közül szeptember 1-én érkezik Ty Marshall és szeptember 5-én Khaalia Hillsman. Két fiatal csatlakozott még hozzánk. Az MTK utánpótlásából Kozma Zoé kapott lehetőséget, hogy a felkészülési időszakban nálunk fejlődjön és a Zsíros Akadémiáról a 187 cm magas Turi Eszter érkezett hozzánk. A terveink szerint Dúl Terka és Turi Eszter lesznek majd az U20-as játékosaink Baa Dominika mellett a következő szezonban.” – mondta lapunknak a TFSE-MTK vezetőedzője.

Az év ezen szakaszában még nem a kosárlabdáé a főszerep. Elsősorban az alapokat rakja le a szakmai stáb.

„Megtörténtek az első mérések. Egészen pontosan a motoros képességek felmérésére került sor és volt egy pszichológiai teszt, illetve egészségügyi felmérés is következik majd a harmadik hét elején. Ugyanezt a héthetes felkészülés végén is elvégezzük, amikor megnézzük, hogy a munka hogyan hatott a játékosok szervezetére, milyen fejlődésen mentek keresztül.” – hangsúlyozta Magyar Bianka, majd hozzátette: „Az első két hét az alap kondícionális képességek fejlesztéséről szól. Juhász Ferenc erőnléti edzőnké a főszerep ebben az időszakban. A harmadik héttől kezdjük meg a speciális felkészülést. Az augusztus 22-i héten már az első edzőmérkőzésünket lejátsszuk az U16-os fiúkkal.”

Ami a felkészülési mérkőzések további menetét illeti. A TFSE-MTK idén is nagyobb merítésből dolgozott és eltérő játékerőt képviselő riválisokkal állapodott meg. „Augusztus 30-án a PEAC vendégei leszünk, szeptember 8-án a Vasas Akadémiával mérkőzünk. Szeptember 11-én pedig utazunk Sepsiszentgyörgyre egy nagyon erős tornára.” – tette hozzá a vezetőedző.

A TFSE-MTK a közelmúltban hirdette ki a keretét. Az elmúlt évad csapatából maradt Baa Dominika, Burján Laura, Dúl Panka, Király Andrea, Németh Alma, Szeitl Vanessza és Theodoreán Alexandra. Az érkezők névsorát pedig Dúl Terka, Hegedűs Janka, Pusztai Petra, Turi Eszter, illetve két légiós: Tyaunna Marshall és Khaalia Hillsman alkotja.

„Ez az időszak a méréseken és a kondicionális munkán túl arról szól, hogy megismerjük a játékosokat, feltérképezzük kire milyen pedagógia módszerekkel lehet majd hatni. Ilyen szempontból nem a kosárlabdán van a fő hangsúly, hanem az alapok biztos lerakásán. Türelemre és jó megfigyelőkészségre van szükség. Az újonnan érkezőkről a benyomásaink jók. Annak külön örülök, hogy nem 5-6 fővel kezdtük el a munkát, hanem 11 játékos a rendelkezésünkre áll.” – mondta Magyar Bianka, aki a keret kialakításának hátterébe is betekintést engedett.

„Mindenképpen két légióssal szerettünk volna kezdeni és ezzel együtt azoknak a magyar játékosoknak, akik minket választottak, lehetőséget adni. A nem U20-as érkezőkben is hatalmas potenciál van és szeretnénk kihozni belőlük a maximumot. Ez nekünk óriási kihívás. Akik tavalyról maradtak, ők pedig már bizonyítottak. Nekik újra lehetőséget szeretnék biztosítani. Én azt vallom, hogy legalább 20-25 percet játszaniuk kell, hogy fejlődni tudjanak és ezt úgy tudjuk a legjobban elérni, ha csak két légióst foglalkoztatunk. Emellett fontos a klub számára, hogy a játékosok a TF-hez kötődjenek. Az új érkezőink közül Hegedűs Janka most fog kezdeni egy képzést, Pusztai Petra pótfelvételizik, Dúl Terka sikeres felvételit tett.” – összegzett Magyar Bianka.

Lapunkban is hírt adtunk arról, hogy nyáron sikerrel teljesítette a Nemzetközi Kosárlabda Szövetség (FIBA) legmagasabb szintű edzőképző programját a TFSE-MTK szakvezetője.

„Igyekeztünk a stábtagokkal minden nyáron új dolgokat tanulni és ezeket beépíteni. A FECC képzés óriási tapasztalatot adott, különböző kosárlabda kultúrákat, módszereket is megismerhettem ezalatt a 3 éves képzés alatt, melyeket biztosan hasznosíthatok majd a szezon során.” – mondta Magyar Bianka.

Hirdetés