Hirdetés
Nagyvilág

Felmérhetetlenek a gazdasági károk az olimpia elhalasztása után:

:

Hirdetés

Kedden vált hivatalossá, hogy elhalasztják a tokiói olimpiát, melyet legkésőbb 2021. nyarán rendeznek meg.

A döntést sportolói szemszögből Medgyessy Dóra és Sue Bird nyilatkozatain keresztül igyekeztünk megvilágítani. Ahogy a versenynaptárra gyakorolt hatásról is készítettünk részletes összeállítást. Érdemes azonban kitérni a gazdasági aspektusra.

A CNN Sirasi Szajurit, a Keió Egyetem oktatóját kérdezte, aki elmondta: akár 36 milliárd dolláros veszteséget is generálhat a kialakult helyzet.

Számításai szerint ez abból adódik, hogy az új időpontig biztosítani kell három tucat – már felépített – olimpiai helyszín karbantartását. Kártalanítani kell azokat a vásárlókat, akik az ősztől eredetileg lakóparkként üzemelő olimpiai faluban már lakást vásároltak és így nem tudnak beköltözni. Ezen felül pedig ott vannak az eladott médiajogok és a már értékesített reklámok utáni kártérítések.

A károk meglehetősen nagyok és nem tudjuk, hogy egy év múlva mennyire lehet sikeres a 2020-as olimpa.

– ismertette álláspontját a közgazdász. Ugyanis rengeteg olyan tényező van, ami befolyásolhatja az újragondolt seregszemle sikerét. A szervezők előtt ilyen szempontból most a legfontosabb feladat, hogy megoldják az egyéb fontosabb sporteseményekkel való időpontütközést és a különböző sportágak olimpiai selejtezőinek versenynaptárba ütemezését.

Hirdetés