Hirdetés
Magyarország

Felnőtt bajnoki cím után a kadett bajnokság legjobbjai között – Kókai Patríciát kérdeztük:

:

Fotó: Rébay Viktor

Hirdetés

A Nemzeti Leány Kadett Bajnokság döntőjében bronzérmet szerzett a Soproni Darazsak Sportakadémia csapata. A torna All-Star ötösébe beválasztották Kókai Patríciát, akivel a nyolcas döntő tanulságairól és a Sopron Basket-nél szerzett tapasztalatokról is beszélgettünk.

Egy kihívásokkal teli, rendkívül nehéz évad végén szerzett bronzérmet a Soproni Darazsak Sportakadémia csapata a Nemzeti Leány Kadett Bajnokságban.

„Rengeteget dolgozott a csapat azért, hogy bejussunk az országos „A” döntőbe és ott utána megszerezzük a bronzérmet.” – hangsúlyozta Kókai Patrícia. „Sok betegség hátráltatott minket az év közben, nem is egyszer akadtak emiatt komoly problémáink, de ezeken sikerült túllendülni és végül eljutottunk a nyolcas döntőig.”

A pécsi döntőben a Soproni Darazsak Sportakadémia a csoportkörben a Vasas és a BEAC legyőzésével vívta ki a négy közé jutást. Az elődöntőben a Csata DSE-vel szemben alulmaradt, de ezt követően a bronzmeccsen magabiztosan múlta felül a Kecskemétet.

„A csoportmeccsek közül az első, a Vasas elleni volt az a kulcsmeccs, amiről tudtuk, ha nyerünk, akkor a négy közé kerülhetünk. Velük év közben jó mérkőzéseket játszottunk. Egy döntőn az első meccs egyébként is sorsdöntő tud lenni, hogy melyik csapat milyen mentalitással lép pályára és hogyan megy neki az ellenfelének. A BEAC ellenit kötelező volt hozni és általában ezek a legnehezebbek, mert a másik csapaton nincs akkora nyomás.” – idézte fel a továbbjutást jelentő találkozókat Kókai Patrícia.

Fotó: Rébay Viktor

Az elődöntőben a torna egyik legszínvonalasabb mérkőzése kerekedett, melyen 61-56-ra maradt alul a soproni együttes.

„Mindenki az utolsó percig hajtott. Nem az volt életünk meccse, tudtunk volna jobban is játszani szerintem, de amit ki kell emelni és értékelni kell, hogy senki nem adta fel egy pillanatig sem. A lefújásig senkinek a fejében nem fordult meg, hogy ennek vereség lehet a vége.” – mondta a soproniak tehetsége, aki a 70-36-ra megnyert bronzcsatát így idézte fel:

„Tisztában voltunk azzal, hogy – bár nyilván a Kecskemét is szeretné megszerezni a bronzérmet – az elejétől fogva nekünk kell végig dominálni, az erősebbnek lenni és sikerült megvalósítani a terveinket.”

Kókai Patrícia a döntő öt mérkőzésén 28.8 perc alatt 18.4 pontot, 6 lepattanót és 2.2 gólpasszt átlagolt. „Meg voltam elégedve ezzel a pár nappal. Sokat edzettem, sokat készültem rá és úgy érzem, hogy az egész éves munka meghozta a gyümölcsét.” – értékelte a saját teljesítményét a fiatal játékos.

Fotó: Rébay Viktor

A Sopron Basket történelmi szezont teljesített az Euroliga megnyerésével, miközben itthon a klub a fennállása 15. bajnoki címét szerezte. Kókai Patrícia tagja volt a felnőtt csapat keretének. A bajnoki alapszakaszban nyolc találkozón lépett pályára, a bajnokavatást hozó harmadik meccsen pedig a finálé hangulatába is belekóstolhatott. Az Euroligában szintén a nevezett keretben szerepelt. A közös edzésmunka pedig meghozta gyümölcsét.

„A legszembetűnőbb belülről, hogy sokkal jobban átlátom a pályát, többfelé tudok figyelni és több dolgot tudok irányítani.” – hangsúlyozta Kókai Patrícia azzal kapcsolatban, hogy mit adott neki ez az időszak. A statisztika is megerősíti az előbbieket. A tavalyi kadett döntőhöz képest a gólpasszakban és a lepattanókban is feljebb lépett a fiatal játékos. „A lepattanók terén is tudatos volt az előrelépés, az sok esetben akarat kérdése, de ott azért valamilyen szinten szerencse is kell.” – tette hozzá.

Nem csak a statisztikákban, a számokban érdemes megfogni a Sopron Basket csapatával töltött idény tapasztalatait, hanem emberi oldalról is.

„Nagyon sok mindent adott nekem. Én azzal kezdeném, hogy mélyről is össze lehet szedni magunkat. Ezt úgy értem, hogy ott van a kupadöntő, ami mindenkinek egy fájó pont volt, de annyira össze tudtuk szedni a csapatot, hogy az végül Euroliga-győzelemhez vezetett. Megtanította azt, hogy semmi sem lehetetlen. Bármit elérhetünk, csak akarni és hinni kell benne, hogy az megvalósítható. Ezen felül is rengeteg tapasztalatot hozott ez az egy év. Olyan dolgokat tudtam ellesni a felnőttektől, amit ilyen közelről nagyon kevesen tehetnek meg. Eközben a közös munka egyben hatalmas élmény is.” – mondta Kókai Patrícia.

Fotó: Tóth Zsombor / Sopron Basket

Azt a soproniak fiatalja sem titkolta, hogy rendkívül nehéz ilyen fiatalon – úgymond a pályája legelején – ezeket a sikereket feldolgozni.

„Ez érdekes kérdés, mert én ebbe születtem bele. Én már úgy nőttem fel, hogy rengeteg munkával a Final4 szereplések egymás után jöttek. Nem lenne szabad így történnie, de azok valamennyire természetessé váltak. Miközben érzem és tudom is, hogy mekkora dolog, szerintem még nem fogtam fel annak a súlyát, hogy mit vitt véghez a klub.” – mondta Kókai Patrícia.

A héten rendezik Kecskeméten a Nemzeti Leány Junior Bajnokság „A” döntőjét, ahol a Soproni Darazsak Sportakadémia csapata is érdekelt.

„Így van, én majd ott is fogok szerepelni. Pénteken kezdtük a közvetlen felkészülést a döntőre. Utána itt Sopronban kezdődik egy egyéni képző programom, majd nyáron a válogatott világverseny.” – fogalmazott Kókai Patrícia, aki ezen a héten a sajátjánál egy korosztállyal feljebb játszik majd, de a junior döntőn is szeretné segíteni társait.

„Mindegy, hogy két percet leszek a pályán vagy 40-et, mindent bele fogok adni, amit tudok. Szerintem mindenki így van ezzel a csapatban. Többen lesznek, akiknek ez az utolsó utánpótlás évük. Biztos, hogy az érzelmek is elő fognak kerülni, nem is kevés, de ilyen a sport.”

Fotó: Tóth Zsombor / Sopron Basket

Kókai Patrícia a nyáron tervek szerint egy nagy tornán segíti majd a nemzeti csapatot. Hogy melyiken, az még egyeztetést alatt. A soproniak tehetsége nagy várakozásokkal tekint a válogatott program elé.

„A tavalyi tapasztalatokból kiindulva kemény felkészülésre számítok. Biztos, hogy lesz egy-két olyan nap, amikor azt sem fogjuk tudni, hogy fiúk vagy lányok vagyunk, de nagyon várom. Az egy kicsit más közeg, mint itthon, más is a szerepköröm.” – tette hozzá.

A válogatott mellett egyéni képzéseket is tartanak nyáron Sopronban, de a kikapcsolódásra is kell időt fordítani. „Egy-egy délutánt el lehet csípni, a hétvégéken a barátaimmal is tudok találkozni. Néha belefér egy kis pihenő, nem sok, de egy kicsi azért belefér.” – összegzett Kókai Patrícia.

Hirdetés