Hirdetés
Magyarország

Felnőtt válogatott, U20-as válogatott és DVTK – Kiss Angelikával beszélgettünk:

:

Fotó: DVTK.hu

Hirdetés

A július 12-én kezdődő soproni FIBA U20 Women’s European Challenger tornára hangolódva Kiss Angelikával beszélgettünk. A DVTK centere a felnőtt válogatottban is szerepelt és az élvonalban is szintet lépett a játéklehetőséget tekintve, így több területet is érintettünk.

Kanyarodjunk vissza a felnőtt válogatott májusi programjára. Hogy értékeled az ott elvégzett munkát? 

Kicsit váratlanul jött a májusi összetartás, mert először úgy nézett ki, hogy az U20-as válogatott miatt mi fiatalabbak nem lehetünk ott. Székely Norbert, szövetségi kapitány viszont mondta, hogy óriási lehetőség lenne nekünk. Utolsó pillanatban derült ki a görög torna és azon is számított velem együtt több U20-as játékosra, így elmehettünk a csapattal. Én ezt nagyon pozitívan éltem meg. A görög válogatott szerepelt az Európa-bajnokságon, sokat tanulhattunk és jó mérkőzéseket játszottunk. Emellett jó hangulatú társaság jött össze, nagyon élveztem a közös munkát.

Veszíteni való nélkül mutathatta meg a tudását a feltörekvő generáció.

Pontosan így van, mi is hasonlóan éltük meg. Több tapasztalt játékos nem lehetett ott sérülés miatt, így percekben is több lehetőség nyílt és mindenki igyekezett élni ezzel. Felszabadultan játszhattunk, ami szerintem szintén előnyünkre vált és az egyik meccset meg is nyertük. Megmutattuk, hogy egy jó szerkezetű és fiatal magyar válogatott formálódhat, illetve egy kicsit azt is, hogy jó az utánpótlásunk.

Ebből lehet következtetést levonni az őszi Eb-selejtezőkre?

Én úgy gondolom, hogy az még odébb van és korai erről beszélni. Viszont az, hogy a kéthetes felkészülés alatt ilyen hamar megtaláltuk a hangot, mindenképpen hatalmas pozitívum. Ebből lehet építkezni. Az őszi csapatot tekintve Székely Norbert szerintem a tapasztalatokat tudja hasznosítani és láthatta, hogy a fiatalok is képesek megállni a helyüket.

Térjünk át az U20-as válogatottra. Hogy telt az összetartás első két hete?

Nagyon jól telt eddig az edzőtábor. Kiváló a hangulat, mindenki jól érzi magát. Ez a csapat már együtt van egy ideje és érződik, hogy ez az utolsó közös évünk. Mindenki igyekszik kiélvezni az utolsó heteket, napokat. Felszabadultan edzünk, közös programokat csinálunk, elmegyünk kávézni, közösen nézünk filmet.

Ez a hangulat érződik az edzésmunkán is. Az első héten az erőnléten volt a fókusz. A második héten elkezdtünk már 5:5-ben kosárlabdázni. Azt veszem észre, hogy mindenki érzi a másikat. Ismerjük egymást, szó nélkül tudjuk, hogy hol van a másik. Ez hatalmas erősségünk és bizakodva vághatunk neki a soproni tornának, ahol szerintem jó eredményt tudunk elérni.

Fotó: DVTK.hu

Hogy élted meg, hogy Európa-bajnokság helyett FIBA Youth European Challenger verseny lesz? 

Őszintén szólva én csalódott voltam. Több éve együtt van ez a csapat, nagyon jó kis brigád vagyunk és szerettük volna megkoronázni egy jó eredménnyel. Lehet, hogy nagyot mondok, de én szerettem volna U20-as Európa-bajnoki aranyéremmel búcsúzni. Az eddigi eredmények alapján erre lett is volna esélyünk.

Az egy kicsit rosszul érintett és megviselt mindenkit, hogy az U20-as Európa-bajnokság nem lehet, de közben felnőtt Európa-bajnokság igen és az eggyel fiatalabbaknak megtartják a Világbajnokságot. Most viszont már inkább úgy tekintek erre: azt kell nézni, hogy lesz ez a fesztivál és annak kell örülni, hogy játszhatunk. Ugyanúgy megmérettethetjük magukat a nagy nemzetek ellen és ebből kell kihozni a maximumot.

Talán az a kulcsa ennek a nyárnak, hogy a nemzetközi versenyzési lehetőség mindig fontos.

Igen, ez így van. A múltban is odatettük magunkat és ez a korosztály már elismerést vívott ki magának. Szerencsére nem úgy tekintenek ránk, hogy a magyar válogatott ellen kötelező a győzelem. Már egy spanyol csapat sem úgy gondolkozik, hogy ez egy kis nemzet, aki ellen könnyen lehet nyerni. Ezt megmutattuk, amikor ezüstérmesek vagy bronzérmesek voltunk. Szépen építkeztünk az évek alatt. Jó eredményt tudtunk volna elérni egy Európa-bajnokságon és szerintem erre ezen a tornán is lesz esélyünk.

Már te is tettél rá egy utalást, hogy egy fényes korszak zárul le. Van egy amolyan “együtt nőttünk fel” hangulat a csapatban? 

Vagyunk hatan-heten, akik huzamosabb ideje együtt versenyzünk. Ahogy te is mondtad, együtt nőttünk fel. 13 éves korom óta vagyok válogatott és már U14-ben többen együtt szerepeltünk. Most pedig már az U20 utolsó évéről beszélünk. Rengeteg emléket gyűjtöttünk, szép eredményeket értünk el. Együtt váltunk játékosokká és ez az út szerintem hatalmas dolog volt.

Folytassuk a DVTK-val, ahol az alapszakaszban 23.8 percet, a rájátszásban 25.4 percet átlagoltál. Az alapszakaszban 9.2 pontot és 5 lepattanót, a play-off során 9.4 pontot és 4.4 lepattanót jegyeztél mérkőzésenként. Egyénileg és csapatszinten hogy láttad meg a szezont? 

Én soha nem vagyok teljesen elégedett magammal és ezt most sem tudom kimondani. Fogalmazhatok úgy, hogy maximalista vagyok és ha mások nagyon dicsérnek, akkor is látom, hogy hol lehetne jobb, miben kellene fejlődni. Azt azért én is érzem, hogy fejlődtem, amit a csapattársaimnak, edzőimnek is köszönhetek. Ez megnyilvánult a percekben, de ezen felül előrébb léptem pontszerzésben és védekezésben is. Nagyon boldog vagyok, hogy Földi Attila vezetőedző ennyire bízik bennem és lát bennem fantáziát. Minden egyes mérkőzésen igyekszem kihozni a maximumot magamból.

Ha az eredményeket nézem, akkor a csapat nevében is mondhatom, hogy nagyon elégedettek vagyunk a szezonnal. Nem voltunk előzetesen kikiáltva esélyesnek, fiatal kerettel indultunk és mégis elértünk a bajnokságban egy negyedik helyet, a Magyar Kupában másodikak lettünk és továbbjutottunk az Európa Kupa csoportból. Megmutattuk, hogy mire vagyunk képesek. Biztos, hogy nem fogjuk lejjebb adni a célokat. Azon vagyunk, hogy ezek teljesüljenek.

Fotó: DVTK.hu

Az átlagperceid az előző szezonhoz képest 10 percet emelkedtek, ami óriási mérföldkő egy játékos pályafutásában. Mondhatom, hogy ez az évad egy szintlépés volt számodra?

Ez az, valóban. Én is így élem meg a karrieremet nézve. Szépen lépegetek felfelé és igyekszem bebizonyítani másoknak is, hogy tudok fejlődni. Ez megmutatkozik abban is, hogy az edzőm bízik bennem és több percet ad.

Mit vársz a következő évadtól? A bejelentésekből látszódik, hogy formálódik a csapat kerete. Emellett, ha nagy változás nem lesz a járványhelyzetben, akkor szépen lassan minden visszatér a régi kerékvágásba.

Én azt gondolom, hogy még egy kicsit mindenkinek vissza kell rázódnia a régi menetbe, ami a világjárvány előtt volt. A csapatunkat nézve jó kis magyar magunk lesz és olyan légiósok érkezhetnek, akik komoly lendületet adhatnak palánk alatt és mezőnyposzton. Talán kimondhatom így előre, hogy erős csapatunk lesz. A legfontosabb, hogy az évek óta összetartó kis diósgyőri mag együtt marad.

Az utolsó gondolatba kapaszkodnék bele. Nem könnyű olyan szempontból, hogy elindult egy fiatalítási folyamat, ami az előző évben komoly sikereket hozott nektek és óriási a felelősség, hogy ebbe mennyit érdemes beleigazolni.

Mindig, minden szezon előtt nehéz és rizikós beépíteni a légiósokat, illetve olyan magyar játékosokat, akik még nem játszottak itt. Szakmailag a stáb feladata ezt felmérni, hogy ebben mit kell lépni. Mi játékosok pályán és pályán kívüli csapatprogramokkal is próbálunk segíteni, hogy jobban összekovácsolódjunk.

Mindenkinek az a célja, hogy egy erős magot képezzünk és erős csapatszellem legyen. Ezen dolgozunk és Miskolcon annyira jó a csapategység, hogy ebből probléma nem szokott lenni. Saját példámon is mondhatom, hogy nem az egyéni mutatókat kell előtérbe helyezni, hanem a csapat sikerességét. Ezt próbáljuk átadni mindenkinek, aki érkezik.

Fotó: Girgász Péter

A saját teljesítményedet nézve miben látod a fejlődési pontokat? Mely területek lehetnek azok, ahol akár már ősztől előrébb léphetsz?

Palánk alól egy kicsit kimerészkedtem és a külső dobásokat nézve előrébb léptem. Oldódtak a korlátaim és bátrabban tudok vállalkozni távolabbról is. Ezen sokat dolgozunk az edzőmmel és úgy érzem, hogy egyre jobban megy. Ettől függetlenül még mindig szükség van egy kis önbizalomra ezen a téren. A kérdésedre válaszolva, talán ezt tudnám kamatoztatni már most előbb a válogatottban, illetve majd a következő szezonban a klubcsapatban.

Mindenkinek van rólam egy képe, hogy én egy center vagyok, aki a palánk alatt dolgozik. Szeretném ezt tágítani és megmutatni, hogy más területen is eredményes lehetetek. Az a jó játékos, aki minél színesebb játékot képes mutatni és nem lehet előre kiszámítani, hogy mit fog csinálni.

Itt kanyarodnék vissza az U20-as válogatotthoz. Ilyen szezon után komoly visszajelzés lesz a saját korosztályodban alkalmazni a tanultakat.

Ez így igaz, mert saját korosztályban mindenki egy kicsit felszabadultabban játszik és mivel azonos korúak az ellenfelek, így lehet úgymond bravúrokat elérni. Nem azt kell nézni, hogy mennyivel tapasztaltabb vagy erősebb az ellenfél, hanem egymással közvetlenül megvívhatjuk a párharcainkat. Az elmúlt évekre is visszanézve, ezért hatalmas dolog, hogy a saját korosztályunkban ennyire eredményesek vagyunk.

Mindenki igyekszik feszegetni a határait és ezt egy saját korosztályban sokkal egyszerűbb. Ott vagyunk egymásnak, ismerjük egymást és mindig mindenben segítjük a másikat.

Hosszú távú szerződést írtál az évad közben a DVTK-val. Egyéni és csapatszinten ez idő alatt mit szeretnél elérni?

Egyéni célokat tekintve tudom, hogy minden fiatal azt válaszolja ilyenkor, hogy fejlődni szeretne. Ez rám hatványozottan igaz, amit előbb is mondtam, hogy fontos új dolgokat beépíteni és színesíteni a repertoáromat. Mindenképpen ez lesz a következő időszak feladata. Hosszabb távon pedig a felnőtt válogatottban is szeretnék stabilabb lenni. Élni a lehetőséggel és megmutatni ott is, hogy mit tudok.

Csapatszinten évekre nézve mondhatom, hogy ugyanaz, mint ebben a szezonban. A négy közé jutás a bajnokságban és a kupában. Ha addig sikerül eljutni, akkor ott már képesek lehetünk bravúrokra. Van annyira kiélezett és erős a bajnokság, hogy ott már okozhatunk meglepetéseket. Igaz, nekünk is okozhatnak az ellenfelek. Kis célokat kitűzve meccsről meccsre haladunk. Most épül a csarnokunk és jó lenne abban a lehető legjobb eredményeket elérni. Az Európa Kupa másik szint, ott nehezebb tervezni. Célunk, hogy minél tovább jussunk ott is, de sorsolás szerint jöhetnek például olyan francia, spanyol ellenfelek, akik jóval erősebbek.

Fotó: DVTK.hu

Hirdetés