Hirdetés
Európa

Fenerbahce – Villeneuve d’Ascq döntő és CBK Mersin – USK Praha bronzcsata jön:

:

Hirdetés

Vasárnap lezárul a 2023/2024-es Euroliga szezon. A fináléban a Fenerbahce és a Villeneuve d’Ascq méri össze az erejét, míg a bronzéremért CBK Mersin – USK Praha párharc lesz. A bronzcsatát ITT vezettük fel. Nézzük, hogy mit hozhat a döntő.

A 2024-es Euroliga döntő párosítását egyik oldalról a létező legnagyobb papírformának lehet nevezni, ez nyilván a Fenerbahce szereplése, másikról pedig korszakos meglepetésnek. Ez a Villeneuve d’Ascq fináléba jutása. Még akkor is meglepetés a menetelésük, ha ez a gárda tavaly már Európa Kupa elődöntőt vívott, míg ezúttal a francia bajnokság alapszakaszának győzteseként érkeztek a Final4-ba.

A Fenerbahce címvédőként elképesztően erős keretet rakott össze erre a szezonra. Amikor nyáron újra kellett tervezni Marina Maljkovic távozása után, akkor sem engedték szétesni a csapatot és később is minden változásra, sérülésre azonnal reagáltak. Egyértelműen azt közvetítették magukról az egész évadban, hogy ők a legpotensebb szereplői a sorozatnak. Ezzel nyilván óriási terhet is a nyakukba véve, hiszen az egyetlen siker számukra a végső győzelem, ezen a szinten nincs más opció.

Fotó: FIBA.Basketball

Ennek eléréséhez az eddigi legnagyobb akadályt pénteken sikerrel vették, amikor hazai pályán a 6000 néző által biztatott CBK Mersin-t 89-80-ra múlták felül. A bajnoksághoz képest teljesebb keretek találkoztak. Kayla McBride 25 és a szezon MVP-jének megválasztott Emma Meesseman 17 pontja mellé ezúttal Nikolina Milic tudott fellépni 15 pont, 11 lepattanós dupla-duplával. A Fenernek egész évben ez volt a kulcs, hogy Meesseman, McBride, illetve Yvonne Anderson és az utóbbi időben Napheesa Collier mellé kell, hogy érkezzen mindig extra. Sokan vonnak párhuzamot a Jekatyerinburg egykori uralkodásával, de ott is az volt a döntő, hogy mindenkinek megvolt a szerepe. Még a 11. játékos is pontosan tudta, hogy mikor mit várnak tőle. A Fener egyre jobban ráérez erre az egyensúlyra, ami minden statisztikánál fontosabb és az egyének változása mellett is évekig a csúcson tarthatja.

Pénteken lényegesen szorosabb csatát tudott kialakítani a Mersin a nagy riválisa ellen, mint korábban bármikor. Bebizonyosodott, melyet Kiss Virág is hangsúlyozott lapunknak a Final4 előtt, hogy nincs akkora különbség, mint amit a bajnoki döntőben láttunk, de a Fener az elképesztő támadó erejéből így is ízelítőt adott. A mezőnyből 53.7%-kal dobtak (36/67), a 15 triplakísérletükből 8 sikeres lett. Megnyerték a lepattanócsatát és közel kétszer annyi pontot értek el második esélyből, mint a Mersin. A házigazdától kiesett Olivia Epoupa, de amikor kivált a végjátékban,  már 9 pont volt a különbség és mentálisan, fejben egyértelműen jobban állt már a Fener.

Fotó: FIBA.Basketball

A Villeneuve d’Ascq esetében elképesztően fizikális, kiváló atlétákból álló gárdát ismertünk meg. Ezek az erényeik tavaly is megmutatkoztak, nem véletlen, hogy Kennedy Burke már akkor is MVP lett Franciaországban, de erre a szezonra szépen kiteljesedett az, amit és ahogyan gondolnak a kosárlabdáról. Az sem véletlen, hogy a Belgiummal Európa-bajnokságot nyerő Rachid Meziane vezetőedző minden létező szakmai díjat megkapott.

A keretük erejét mutatja, hogy a Prága ellen elbírták Burke 1/7-es mezőnymutatóját. Kamiah Smalls extra egyéni teljesítményt hozott, miközben fizikálisan uralták a meccset. A cseheket 15 eladott labdába hajszolták bele, melyek után 16 pontot hoztak. Ilyen szoros találkozón ez döntő. A 32 mezőnykosarukra mindössze 20 gólpassz jutott, de azzal, hogy minimalizálták az eladott labdák számát, ez a játék is jobban érvényesült. Óriási kérdés lesz, hogy a Fener ellen mire mennek. Egy biztos, hogy nincs veszíteni valójuk. A Fenerbahce eközben mindkét arcát megmutatta az elmúlt két döntőben. Két éve a Sopron ellen esélyes pozícióból nem tudta lezárni. Tavaly Prágában a Mersin ellen hihetetlen erőt mutattak.

ÉLŐ KÖZVETÍTÉS

18:00 Fenerbahce Alagoz Holding – Villeneuve d’Ascq LM – ÉLŐ STATISZTIKA, ÉLŐ VIDEÓ

Hirdetés