Hirdetés
Magyarország

Fennállása második Euroliga döntőjére készül a Sopron:

:

Fotó: Tóth Zsombor / Sopron Basket

Hirdetés

Vasárnap magyar idő szerint 16 órától rendezik Isztambulban a 2022-es Euroliga döntőt, melyen a Fenerbahce és a Sopron Basket méri össze az erejét. Pénteken a Sopron Basket 74-69-re győzte le a Salamancát az első elődöntőben. A másik ágon a Fenerbahce 83-74-re múlta felül az USK Prahát. Laczka Miklóst, a soproniak másodedzőjét kérdeztük az első játéknapról és a fináléval kapcsolatos várakozásairól.

Gratulálok a győzelemhez! Elképesztő mérkőzést vívtatok, melyen végig vezettetek. 17 pont volt a legnagyobb különbség. Megkockáztatom, hogy csapatként is többet mutattatok, mint a Salamanca. Miben látod a siker kulcsát?

Köszönjük szépen a gratulációt! Nagyon jól játszottunk. Sikerült abszolút megvalósítani a tervet. Az első félidőre különösen igaz ez, de utána sem volt rossz. Az első félidőben kifejezetten jól támadtunk, precízen, pontosan. Tudtuk, hogy melyik pontokon sebezhető a Salamanca. Nagy koncentrációra volt szükség, hogy ezeket ki is használhassuk. Védekezésben az elején képesek voltunk megingatni őket. Talán nem is használnám a változtatás szót, hanem apróbb elgondolásokkal arra vonatkozóan, hogy néhány játékost miként védjünk. Ezzel előidéztünk egy olyan ritmust, amivel felépítettük az általad is említett előnyt. Ebben mindenkinek része van.

Nagyon jó volt látni, hogy többen a meccs különböző periódusában elő tudtak lépni. Jeca egész mérkőzésen parádésan játszott, de Gabby-nek és Bettinek is voltak eredményes periódusai. Briann January és Fegyverneky Zsófi játékszervezésben odatették magukat és a többi négy játékos is, aki a padról szállt be, hozzátett. Ilyen helyzetben mindenki, azok is, akik nem játszottak, hanem a padról biztatták a társaikat, hozzátettek a győzelemhez.

Az csúcsosodott ki, amiről az egész szezonban beszéltünk? Tehát ez a valódi arca a csapatnak, amikor a koncentráció végig magas szinten van?

Mi hiszünk abban, hogy képesek vagyunk erre. Olyan dolgokat csináltunk egész mérkőzésen, amikkel sokat foglalkoztunk és begyakoroltuk. Annyi történt, hogy ezek jól működtek.

Nekünk mindig is az az elvárásunk, hogy ezek működjenek jól. Az a nap volt, amikor mindenki hozzáállásának, mentális állapotának köszönhetően úgy mentek a dolgaink, ahogy azt szeretnénk.

Beszéljünk kicsit a végjátékról. Döntőnek éreztem, hogy bár felzárkózott a Salamanca és négypontos különbségnél volt labdájuk, de meghatározó pillanatokban mindig érkezett egy-egy higgadt, jó megoldás.

Fontos volt, hogy a védekezésünk stabil maradt. Hiába hibáztunk néhány üres dobást, de a védekezésünk akkor is stabil volt. Ezen felül jöttek olyan pillanatok, amikor tudtunk egy-egy extra megmozdulással még pontokat szerezni. Izgalmasabban alakult a végjáték, de az egész meccset nézve teljesen megérdemelt győzelmet arattunk.

Fotó: Tóth Zsombor / Sopron Basket

Nézzük a második elődöntőt. Sokáig vezetett az USK Praha, mindent kiadtak magukból. Én úgy éreztem ettől függetlenül, különösen Maria Conde vállsérülése után, amivel még tovább szűkültek a rotációs lehetőségeik, hogy egy felpörgött Fenernek ezt be kellett húznia és meg is tették végül.

A Prága nagyon jó teljesítményt nyújtott és sokat tettek azért, hogy megnyerjék a meccset, ez igaz. Talán mondhatom azt ettől függetlenül, hogy volt olyan kulcsjátékosuk, akinek nem ment úgy a játék. A Fenernél a megfelelő dobáskiválasztás és a labdák elosztása, a taktikai elemek pontos végrehajtása volt kérdéses. Nem is feltétlenül arról volt szó később sem, hogy ebben előre léptek. Igazából azok az extra dobások a nagyon fontos pillanatokban bementek, amik egy ilyen szintű csapatra jellemzőek.

Az a benyomásom alakult ki, hogy megfogta a Fenert az elvárás és a közeg. Onnantól tudtak dominálni, hogy ez egy kicsit érzelmileg átfordult bennük.

Én nem feltétlenül ezt mondanám, benne lehet, de igazából arról van szó, hogy jól védekezik a Prága és több esetben nem a jó dobásokat vállalták el a Fenerbahce játékosai. Ez jellemző rájuk. Nyilván amikor ezek a dobások bemennek, mert képesek rá azok a játékosok, akkor úgy néz ki, hogy ez egy megállíthatatlan csapat, mert ilyen extrákat hoznak. Azt is látni kell, ha jobban koncentrálnak arra, hogy csapatként játszanak, akkor jobb helyzeteket tudnak kialakítani ennél.

Adódik a kérdés, hogy a döntőre ez a prágai védekezés a követendő példa?

Mi máshogy védekezünk, mint a Prága, de a magunk módján ennek kell lennie a kulcsnak. Azzal együtt, hogy jól támadtunk az elődöntő első félidejében, akkor is a védekezés volt a kulcs. Összességében nem is lehet máshogy nekimenni egy ilyen meccsnek. Főleg idegenben, főleg egy ilyen csapat ellen. Nincs sok idő felkészülni. Az lesz a leglényegesebb, hogy a saját szabályainkat, a saját elveinket milyen szinten tudjuk megvalósítani.

Fotó: FIBA.Basketball

Mik a legfontosabbak, amikre figyelni kell ezeken belül?

Arra nagyon kell figyelni, hogy ne legyenek könnyű helyzeteik. Se a gyűrű alatt ne bizonyuljanak keményebbek annyival, mint mi, hogy könnyű helyzeteket alakítsanak ki. Se könnyű hármasokat ne adjunk azoknak a játékosoknak, akik egyébként a nehezeket is be tudják dobni. Jó kommunikációra és elképesztő koncentrációra lesz szükség.

Kétszer játszottatok a csoportkörben a Fenerbahcéval. Isztambulban 73-47-re, Sopronban 82-59-re kaptatok ki. Mennyire érdemes ezzel most foglalkozni?

Erre kifejezetten idő sincsen. Kell vele foglalkozni. Meg kell említeni, de szerintem a játékosok pontosan emlékeznek arra, hogy azokon mi történt. Ismerik azokat a hibákat, amiket elkövettünk. Azzal együtt ezek a mérkőzések elő lesznek véve, de most rengeteg információt kell megismerniük a játékosoknak rövid alatt.

A helyszínen átélve milyen volt a második elődöntő atmoszférája? Megmozdultak a Fenerbahce hívei, ez egyértelműen átjött, de mennyire volt ez egy játékkal együtt élő extra szurkolás?

Nagyon szépen együtt éltek a játékkal. Ahhoz képest, hogy milyen a Fenerbahce női meccsein a hangulat, ez most még jobb volt. Ahhoz tudnám hasonlítani hangulat szempontjából, mint, ha egy férfi Euroliga meccset nézett volna az ember.

Zárásul, lehet erre a közegre valamennyire készülni?

Ez része a játéknak, nyilván nem könnyíti meg a dolgunkat, de mégis egy Euroliga döntőről beszélünk. Ne számítsunk arra, hogy nem ütközünk mindenféle akadályokba.

Hirdetés