Hirdetés
Archivum

Fiatal tehetséget függesztettek fel az USA Basketball hibája után:

:

Hirdetés

Az ESPN hozta nyilvánosságra, hogy az USA Basketball figyelmetlensége és Alabama Állam Középiskolai Sportszövetségének (Alabama High School Athletic Association) rugalmatlansága miatt igen kellemetlen helyzetbe került egy magasan jegyzett korosztályos válogatott játékos, Maori Davenport.

Fotó: FIBA.Basketball

Fotó: FIBA.Basketball

Az Egyesült Államokban azt a gyakorlatot követi az USA Basketball, hogy a korosztályos válogatottban szereplõ játékosoknak költségtérítést fizet a nyári rendelkezésre állásért. Az egyetemisták esetében az NCAA szabályrendszerével összehangoltan mûködnek a kifizetések. A gimnazista korú fiataloknál azonban bonyolultabb a helyzet.

Minden államban más a szabályozás, de egy közös: a fiatal, középiskolás sportolók szigorú rendszer mellett fogadhatnak el igencsak korlátozott mértékû pénzügyi támogatást. Ez a rendszer – nagyon helyesen – az egyetemi toborzást hivatatott kordában tartani, de sajnos akadnak néha félreértések is. A kosárlabda válogatottaknál – leány és fiú vonalon egyaránt – az USA Basketball munkatársai egyeztetnek az adott állam sportszövetségének képviselõjével a játékosok státuszáról. Ez azonban múlt nyáron emberi mulasztás miatt figyelmetlenségbõl elmaradt. Így Maori Davenport élete rendkívül kellemetlen fordulatot vett.

Az Egyesült Államok U18-as válogatottja 2018 nyarán a korosztályos Amerika-bajnokságon szerepelt Mexikóban, ahol természetesen aranyérmet szerzett. A csapat tagjainak az USA Basketball elnökségi tagjai 857 dolláros költségtérítést szavaztak meg augusztus végén. Ezt az összeget novemberben még a három gimnazista lánynak is átutalták. Emiatt került Davenport igen komoly bajba.

A kontinenstornán 7.8 pontot, 7.0 lepattanót átlagoló fiatal tehetség az alabamai Troy városában a Charles Henderson Gimnáziumban tanul. Itt õsszel az elsõ öt bajnoki mérkõzésen csapata legjobbjának bizonyult. November 30-án aztán jött Alabama Állam Középiskolai Sportszövetségének (Alabama High School Athletic Association) határozata, mely szerint tiltott pénzügyi támogatás elfogadása miatt felfüggesztették a játékjogát. Alabamában ugyanis a középiskolás sportolók maximum 250 dollárt fogadhatnak el.

A helyzet pikantériája, hogy Maori Davenport szülei már a határozat megjelenése elõtt észlelve a hibát megérkezése után azonnal visszautalták a pénzt az USA Basketball számára. Az amerikai szövetség munkatársai pedig felvették a kapcsolatot a középiskolai sportszüvetséggel és elismerték a hibát, minden felelõsséget vállaltak. Az alabamai szervezet azonban nem enged kivételt, Davenport továbbra is felfüggesztett. Már a WNBA és a Spalding sportszergyártó is kampányol mellette, hogy tekintsenek el a feltörekvõ tehetség büntetésétõl, de az alabamai hatóság ragaszkodik a szabályaihoz.

Azért is rendkívül kellemetlen a helyzet, mert az idén végzõs Davenport az országos gimnáziumi rangsorban a 15. legmagasabban jegyzett játékos az Egyesült Államokban. A Rutgers Egyetem szakmai programjától már ösztöndíjat is kapott. Az egyetemi folytatást ugyan nem befolyásolja a felfüggesztés, hiszen szeptembertõl újra játszhat. Ugyanakkor egy év kihagyás ebben a korban éppen egy ígéretes egyetemi karrier kezdetén, óriási lépéshátrány. Fõleg, hogy mindez önhibáján kívül történik.

Hirdetés