Hirdetés
Archivum

Fiatalokkal folytatja a Brno:

:

Hirdetés

Nem a nagy múltú sztárcsapatok nyara az idei a nõi kosárlabdában. Bemutatta a keretét a következõ évadra a Brno is és az elõzetes híreknek megfelelõen a cseh kirakatcsapatnál az egyik névadó támogató távozása után lejjebb kellett adni az igényekbõl. A 2006-os EuroLiga gyõztesnél fiatal tehetségeket szerzõdtetve kezdik újra az alapoktól az építkezést.

A Brnótól az átigazolási szezon elején távoztak az ismert játékosok, a két svéd tehetség Frida Eldebrink és Louice Halvarsson, illetve Jelena Skerovic és az amerikai Cheryl Ford. Nemcsak a klasszisoknak intettek búcsút Csehország második legnépesebb városában, hanem az építõiparban érdekelt névadó támogatónak, a Sikának is. Az együttest jövõre már csak a Frisco támogatja, így Frisco Brno néven szerepelnek majd.

Már korábban eldõlt, hogy a nagy rivális prágaiaktól Tereza Peckova átteszi a székhelyét Brnóban. A hármas poszton bevethetõ 1987-es születésû játékos tavaly 12 EuroLiga mérkõzésen 3.8 pontot és 1.8 lepattanót átlagolt.

Brnóban folytatja pályafutását a szlovákok nagy tehetsége, a 19. születésnapját csak decemberben ünneplõ Marta Páleníková. A pozsonyi születésû, 182 cm magas játékos a 2009-es U18-as kontinenstornán 12.7 pontos átlagával csapata legeredményesebbje volt.
 

A svéd vonal is megmaradt a cseh ezüstérmesnél, miután megszerezték Farhiya Abdit is. A 19 éves, 188 magas bedobót a svédek legnagyobb tehetségének tartják a szakemberek. Az idei U20-as B-divíziós Európa-bajnokságon Abdi 17.3 pontot átlagolt és a torna All-star csapatába is beválasztották. Szintén Svédországból érkezik Martina Stålvant. A legutóbbi évadban a Gran Canaria színeiben szereplõ 22 éves egyes-kettes poszton bevethetõ játékos már az Európa Kupában is szerepelt korábbi klubcsapatával és ekkor 6.4 pontot átlagolt.

Két fiatal amerikai is csatlakozik a Brno keretéhez. Nagy fogásnak tekinthetõ Jasmine Thomas, aki a Duke Egyetem alakulatának meghatározó embereként szerzett nevet magának az utóbbi években. A 175 cm magas virginiai játékost idén a Seattle Storm drafolta, majd a Washington Mystics alakulatában kezdte meg a profi karrierjét, ahol 15 játékperc alatt 5.4 pontos átlagnál tart a WNBA-ben. A másik tengerentúli légiós a 22 éves Ta’Shia Phillips lesz, aki a Xavier Egyetem csapatában tette le a névjegyét. Phillips szintén idén kezdte profi pályafutását, az Atlanta Dream drafolta, majd innen Washingtonba került, azt követõen pedig egy csereüzlet után a New York Liberty alakulatánál kötött ki.

A fentebb bemutatott új igazolásokon túl a korábbi játékosok közül maradt Brnóban Alena Hanu¹ová, Romana Hejdová, Barbora Ka¹párková, Tereza Sedláèková, Romana Stehlíková és Monika ©ívrová, így válik teljessé a cseh sztárcsapat megfiatalított kerete.

Hirdetés