Hirdetés
Magyarország

Fiatalon kiemelkedő szerepben a TFSE-nél – interjú Dúl Pankával:

:

Fotó: TFSE-MTK

Hirdetés

Az idei évadban eddig hét bajnoki mérkőzésen 30.1 perc alatt 8.3 pontot, 3 lepattanót és 3.6 gólpasszt átlagolt a TFSE-MTK színeiben Dúl Panka. Immár az U20-ból “kiöregedve” is meghatározó teljesítményt nyújt a fiatal játékos, akit a TFSE-ben eltöltött időszak tapasztalatairól és a fejlődési lehetőségekről kérdeztünk.

A fiatal korod ellenére nagy utat tettél meg, mielőtt a TFSE-hez kerültél. Mi szólt a csapat mellett?

Még új volt a TF az A-csoportos mezőnyben, amikor először felkerestek. Egy nagyon fiatal, szimpatikus csapatot ismertem meg, amit ambíciózus edzők irányítanak. Azóta sem bántam meg a döntést.

Azok közé tartozol, akik nagy célokat megfogalmazó, nemzetközi kupás vidéki csapattól – esetedben a Győr – tértek vissza a fővárosba. A játéklehetőség volt a döntő?

Úgy érzem, hogy nagyobb az edzői bizalom és ez a játékpercekben is megmutatkozik. Azon vagyok, hogy kihozzam magamból a maximumot.

Kanyarodjunk vissza az előző szezonra. Felemás érzéseim voltak, amikor készültem a beszélgetésre és néztem a statisztikáidat. Mindössze tíz meccset tudtál vállalni az alapszakaszban, viszont azokon 30 perc felett alakult a játékidőt.

Nekem személy szerint nem úgy sikerült, ahogy terveztem. Az utolsó U20-as évem lett volna. Sok sérülés közbeszólt, amik nagyon rosszkor jöttek. Ahogy azonban te is mondtad, így is megkaptam a bizalmat.

Összességében nagyon sajnáltam azt az évet. Éppen emiatt, abból a szezonból megerősödve szerettem volna ennek az évadnak nekivágni. Arra fókuszálva, hogy egészségesen és a lehető legnagyobb erőbedobással kiharcoljam a helyem a csapatban.

Úgy tűnik, hogy ez megvalósul.

Úgy érzem, hogy alakul a játékom képe, valóban. Kezdem megtalálni azt a pályán, hogy mivel tudom segíteni a csapatot. Ne csak védekezésben, mint tavaly, hanem támadásban is nagyobb szerepet vállalva. Remélem, hogy jó úton haladok.

Fotó: TFSE-MTK

Volt szerencsém látni a legtöbb mérkőzéseteket és úgy tűnik, hogy a helyed is megvan a rendszerben.

Igen, én is így érzem. Szezon közben be kellett segítenem más posztokon is. Külföldi játékosunk kiesett és nekem is irányítanom kellett. Örülök neki, hogy ez sikerült. Otthonosan, jól éreztem magam azon a poszton is. Nem volt idegen.

Mondtad, hogy támadásban több szerepet vállalnál. A statisztikád azt mutatja, hogy ez sikerült is. A duplákat tekintve a mezőnymutatód 43%-ról 61%-ra javult az idei szezonra. Ez óriási lépés egy játékos pályafutásában.

Igen, de azért még a szezon elején vagyunk, így óvatosabban fogalmaznék. Ettől függetlenül ennek örülök, főleg azért, mert tavaly kevesebbet vállaltam kétpontosokból és hármasokból is. Éreztem, hogy most szükség van több vállalásra. Bíztam benne, hogy több labda lesz nálam és ez a csapatnak is kifizetődik valamennyire. Összességében nagyon jó érzés, hogy úgy látszik: javuló tendenciát mutatok ezen a téren.

Volt benned félsz, hogy kikerülsz az U20-as védett korból?

Igen, volt, hiszen mégis ez az első évem, hogy nem vagyok U20-as és nem vonatkozik rám ez a szabály. Egyrészt amiatt éreztem így, hogy a csapatunk kicserélődött, másrészt magammal szemben is voltak kétségeim. A sérülések miatt nehéz volt, hogy önbizalommal kezdjek neki a szezonnak. Sokat készültem, dolgoztam és ha nem is nyugodtam meg teljesen, de nagyon örülök neki, hogy nem mondhatják azt: “ő is csak a kötelező U20-as percek miatt van fent a pályán”, hanem kiharcoltam magamnak a helyet.

Ez gondolom nagyon jót tesz az ember lelkének?

Igen, ez így van. Azért ilyenkor elgondolkozik az ember, ha nem játszik annyira jól, de mégis kap játéklehetőséget, hogy akkor azért van, mert megérdemli vagy csak még mindig ő tűnik a jobb U20-as megoldásnak.

Fotó: TFSE-MTK

A TFSE-től távozott az elmúlt két évad egyik ledominánsabb magyarországi légiósa, Alisia Jenkins. Ezt belülről hogy élted meg? Mennyire változott meg a csapatban a dinamika?

Én nagyon szerettem Noodey-val játszani, mert védekezésben és támadásban is mindig a maximumot nyújtotta. Eléggé befolyásolta a játék képét, amikor a pályán volt – ha fogalmazhatok így. Az idei szezonra érkezett helyette egy légiós, akitől viszonylag hamar meg kellett válni. Utána jött Ja’Tavia Tapley, aki viszont kicsit hasonló, mint a Noodey. Mi nagyon örültünk az érkezésének. Kellett is azon a poszton az erősítés.

Nem szabad megfeledkezni arról, hogy érkezett Theodoreán Alexandra, aki a védekezés szempontjából hatalmas erősítés. Sokan, köztük én is úgy gondoljuk, hogy Magyarország legjobban védekező játékosa. Mellette jött még Elly Pavel is, aki pedig egy erős fizikumú ötös.

Én úgy tudnám összefoglalni, hogy a védekezésre nagyobb hangsúlyt kell fektetni azzal, hogy nincs Noodey. Olyan típus volt, aki, ha megkapta a labdát, bármikor megoldotta. Egyébként ilyen volt Bernáth Réka is. Szerintem az alapozás során megfelelően felkészültünk erre a változásra.

Úgy kezdődött a szezon, hogy az első hat mérkőzésetek alkalmával ötször nemzetközi kupás riválissal találkoztatok. Játékosként mennyire volt nehéz feladat a helyén kezelni az első hónapot?

Nyilván tisztában voltunk azzal, hogy kik az ellenfeleink. Inkább az volt a fájó, hogy több meccsünk pár ponton múlt. Nyilván a szünet előtt az a mutató volt a várható eredmény, ami végül lett, tehát 1 győzelem és 5 vereség. Ettől függetlenül nem tagadom, hogy fájt legbelül, hogy nem tudtunk legalább egy váratlant húzni.

Ilyenkor csak előre szabad nézni. Azt az edzőink mindig elmondták, hogy a befektetett munka ki fog fizetődni és be fog érni. Ebben reménykedem és szerintem így is lesz. A DVTK és a Győr elleni tisztes helytállások alapján bizakodó vagyok.

Most fordultatok abba a szakaszba, amikor tudásban közelebb álló riválisok jönnek. Erre hogy készülsz?

Ugyanúgy, ahogy az eddigi meccsekre. Az összeshez úgy álltunk hozzá eddig is, hogy nyerni szeretnénk. Ez a továbbiakban sem lehet másként. Én nagyon várom ezt az időszakot, sok mindent meg fog mutatni.

Fotó: TFSE-MTK

Sérülés miatt kihagytad az Universiade válogatott edzőtáborát. Hogy vagy most?

Lekopogom, most teljesen egészséges vagyok. A Győr elleni mérkőzés előtt sérültem le két nappal. Ott úgy voltam vele – mivel tudtam, hogy jön a válogatott szünet – ha törik, ha szakad, nekem muszáj játszanom. Beragasztottuk, fájdalomcsillapítóval, de egész jól tudtam játszani. Szerintem jól is szerepeltünk azon a mérkőzésen.

Nektek rövidebb lett a válogatott szünet. Albertirsán játszottatok pénteken a Cegléddel. Nem fog hiányozni ez az egy hét?

Nem, így legalább nem esünk ki a ritmusból. A heti egy meccs benne maradt a programban.

Zárásul beszéljünk a célokról. Először eredmény oldalt nézve a klubnál, illetve a válogatottban.

Most a cél a legjobb nyolcba kerülés és ott a legjobb helyezést elérni. Az Universiade válogatottal februárban Spanyolországba megyünk, majd nyáron lesz Kínában a torna. Ezeket nagyon várom, ha úgy alakul, hogy lehetőséget kapok.

Nyilván, ahogy mindenkinek, a távlati cél, álom a felnőtt válogatottság. Én most a bajnokságra fókuszálok és ha hívnak, akkor örülnék a felnőtt válogatottnak, de jelenleg az most még csak hab a tornán. Ehhez a szezonban végig jól kell teljesíteni.

És a játékod oldaláról van valami konkrét elképzelés, hogy miként formálnád tovább?

Az, amit korábban említettem, hogy támadásban jobban fel tudjak lépni és többet vállalni. Ugyanúgy az asszisztokban szeretnék fejlődni, hogy jobban átlássam a pályát. Ne csak a biztosra menjek. Én szempontomból ez a biztos a védekezés volt, ott tudtam kifejezni igazából, hogy mennyire akarok nyerni és segíteni a társaimat. Fontos, hogy elhiggyem magamról: támadásban is tudok hozzátenni.

Fotó: TFSE-MTK

Hirdetés