Hirdetés
Utánpótlás

FIBA edzői képzést szerzett a Soproni Darazsak Sportakadémia edzője, Kaltenecker András:

:

Hirdetés

A legrangosabb FIBA edzői képesítést szerezte meg a hároméves FECC (Fiba Europe Coaching Certificate) program keretében Soproni Darazsak Sportakadémia edzője, Kaltenecker András.

A program hátterébe a szakember nyújtott egy kis betekintést a sportakadémia hivatalos honlapján.

“Maga a képzés a FIBA EUROPE keretén belül zajlott, mely jelen pillanatban a legmagasabb edzőként megszerezhető képesítés a nemzetközi kosárlabda szövetségnél” – mutatott rá a képzés rangjára első gondolatával Kaltenecker András. – Elsősorban utánpótlás edzőknek szól a képzés, mely egy három éves ciklusban zajlik. Az U16-os fiú A divíziós Európa bajnoksággal vette kezdetét Udinében, még 2019-ben. A covid járvány miatt egy évet csúsztunk, így 2021 nyarán folytatódott a program az U18-as korosztállyal Konyában, Törökországban. A tanulmányok az U20-as A divíziós fiú Európa bajnokságon a szóbeli, írásbeli, és demo edzések vizsgáival zárultak.

Maga a képzés komplett, és rendkívül nagy tudással rendelkező és elismert oktatóink voltak a három év alatt. A programot Michel Schwarz fogta össze. Oktatóink közül talán a leghíresebb Svetislav Pesic volt, aki a szerb kosárlabda nagy öregje, a Barcelona csapatával szinte minden létező trófeát megnyert már. Mellette Nenad Trunic, Janez Dravaric, Arik Shivek, Pablo Laso, Gordon Herbet, Andrea Trinchieri tartott számunkra gyakorlati és elméleti oktatást. A kosárlabda mellett Aysim Altaly tartott sport irányultságú pszichológia és pedagógia előadásokat, amely úgy gondolom amellett, hogy lebilincselő volt, egyben hiánypótló is a mi szakmánkban és elengedhetetlen az edzők számára. Ezen felül tananyag volt a sport-táplálkozás, antidopping, rehabilitáció és sérülés megelőzés, valamint egy nagyon részletes és sportág specifikus elméleti és gyakorlati erőnléti képzést is kaptunk Nenad Trunic professzor úr által.

A rendkívül átfogó, minden területre kiterjedő tudás mellett hozzá adott értékként jelenik meg az a kapcsolati rendszer, amit a kollégákkal a három év alatt ki tudtunk építeni, hiszen Japántól, Puerto Ricón át, Spanyolországig, a világ számos pontjáról érkeztek edzők, hogy ezt a képzést elvégezzék. A nem túl sok szabadidőnkben pedig tudtunk beszélgetni a saját országainkra jellemező kosárlabda kultúráról is. Ki, mit, hogyan közelít meg, oktat bizonyos elemeket a kosárlabdán belül, mire helyezi a hangsúlyt a képzés során.

Összességében úgy érzem, hogy egy nagyon hasznos programnak lehettem részese, és olyan szemszögből láthattam rá picit a kosárlabdára, ami nem mindenkinek adódik meg az életében. Az európai top edzők szemléletét és tudását tudtuk magunkba szívni a képzés során.

Köszönöm a támogatást az MKOSZ-nek, és a Darazsak Sportakadémiának is! Bízom benne, hogy ezt a tudást itthon, a mindennapi munka során is tudom majd kamatoztatni.”

Hirdetés