Hirdetés
Európa

A FIBA kiadta a sportág újraindítására szolgáló iránymutatásainak bővített változatát:

:

Hirdetés

A Nemzetközi Kosárlabda Szövetség (FIBA) a hivatalos honlapján közzétette a sportág újraindítására szolgáló iránymutatásainak bővített változatát.

A szervezet májusban hozta létre a COVID-19 Orvosi Tanácsadó Csoportot, melynek közreműködésével  akkor megfogalmazta ajánlásait a kosárlabda tevékenységek és versenyek újraindításához. A nemzetközi szövetség szakértői azóta is rendszeresen felülvizsgálják a legfrissebb tudományos adatokat, gyűjtik a jelenleg már zajló sportrendezvények tapasztalatait. Most ezekkel frissítve adták ki az aktuális ajánlásaikat, melyeket a hivatalos honlapjukon pénteken angol, francia és spanyol nyelven elérhetővé tettek.

A FIBA közleménye kiemeli, hogy a Egészségügyi Világszervezet (WHO) felülvizsgálta a sportesemények szervezői számára készített kockázatértékelési útmutató első változatát. Kiegészítésre került az új típusú koronavírus aeroszolok útján történő terjedésének szempontjával. Ezzel együtt pedig további kockázatcsökkentő elemeket adtak hozzá. Beemeltek a dokumentumba a versenyek lebonyolításának formátumára szolgáló javaslatokat. Összeállították ajánlásaikat egy hatékony döntési láncra és egy “kockázatkommunikációs lapot” is csatoltak a dokumentumhoz. A Covid 19 terjedésének lassításához ugyanis elengedhetetlen a tömegrendezvények során a kockázatok megfelelő kommunikációja a résztvevők irányába. Ezt legalább olyan fontosnak nevezik, mint a dokumentum többi tényezőjét.

Mivel a COVID-19 terjedésének lassítására bevezetett korlátozások folyamatosan változnak az egész világon, megtapasztalhattuk nemzeti szinten néhány tagszövetség és azok bajnokságainak biztonságos és sikeres visszatérését az elmúlt néhány hónapban.

– nyilatkozta a közleményben Andreas Zagklis, a FIBA ​​főtitkára. Hozzátette, hogy a világszövetség számára az elsődleges a tagjaik egészsége. Megköszönte a dokumentum létrehozásában közreműködő szervezetek munkáját.

Hirdetés