Hirdetés
Archivum

Finnország ellen debütál az U16-os válogatott:

:

Hirdetés

Csütörtökön 14 óra 15 perctõl Finnország ellen vívja elsõ mérkõzését a szkopjei U16-os A-divíziós Európa-bajnokságon a magyar válogatott.

Kezdetét veszi a 2019-es nyár utolsó jelentõs európai nõi kosaras kontinenstornája. Az U16-os válogatottunk, mely korábban az EYOF-on Bakuban ezüstérmet szerzett, augusztus 4-én állt munkában a közvetlen felkészülés jegyében. A bakui kerethez képest egy változás történt, az akkor megsérülõ Rakita Lilit Gyöngyösi Janka váltotta.

Az elsõ ellenfél Finnország, mely tavaly vívta ki az A-divíziós szereplés jogát. Abból a csapatukból ketten lesznek itt most is, köztük az elnyûhetetlen irányítójuk Kati Ollilainen. Tavaly 14.9-es teljesítmény-indexet átlagolva csapata egyik legjobbja volt. A finnek történelmi nyarat tudhatnak magukénak, hiszen az U18-as és az U20-as válogatottjuk is feljutott korábban. Most elõször fordul elõ – amióta ezt a versenyrendszert alkalmazza a FIBA -, hogy mindhárom korcsoportban a legjobbak között szerepelnek.

Elsõsorban fizikálisan fejlõdött nagyon sokat a finn kosárlabdázás. Izomban, sebességben léptek elõre, ami a korábbi erényeik megtartása mellett sokat javított versenyképességükön. A kellemetlen agresszív védekezés és a jó távoli dobások ugyanis már korábban ott voltak a játékukban. Erre pedig ezúttal is építenek. Tavaly a B-divízióban 7.5 sikeres triplát átlagoltak meccsenként, amihez 13 szerzett labda jött. Eközben pedig az egyik legkevesebb labdát adták el a mezõnyben.

Az egy évvel ezelõtt feljutó gárdához képest egy alacsonyabb szerkezetû együttest hoztak, így várhatóan az elõbb kiemelt erényeiket igyekeznek még inkább erõsíteni. Nagy kérdés, hogy milyen játékerõt képviselnek a magas posztokat nézve. Tavaly közel 19 támadólepattanóval és második esélybõl 14 pontot átlagolva extrát hoztak. Ezúttal talán hasonló erõsségek kevésbé vannak benne a csapatukban és bízzunk benne, hogy sikerül nekünk fölényt kialakítani a festékben. A B-divíziós mezõnyben a gyorsindítás is nagy fegyverük volt, ugyanakkor az A-divízió együttesei sebességben, visszarendezõdésben sokkal erõsebbek. Itt sem várható olyan mértékû dominanciájuk.

Egy nagy tornán kiemelkedõen fontos a jó rajt, hiszen egységben, önbizalomban ez alapozza meg a folytatást. A magyar csapat már a tavaszi a franciaországi tornája óta rendszeresen bizonyítja, hogy nagyon jó versenyzõ. Az eddig látott szervezettséggel, határozott védekezéssel joggal bizakodhatunk egy jó rajtban.

Hirdetés