Hirdetés
Utánpótlás

Finnország ellen folytatja az U18-as válogatott:

:

Fotó: FIBA.Basketball

Hirdetés

Vasárnap 15 óra 45 perctől Finnország ellen folytatja szereplését az U18-as válogatottunk a krétai Európa-bajnokságon.

A nyitó napon a magyar csapat 77-67-re verte Svédországot. A mieink a mérkőzés elején 9 pontos hátrányba kerültek. Ezt követően viszont a harmadik negyedben állva hagyták a riválisukat. Közel 46%-os mezőnymutatóval zárt a magyar csapat. A mérkőzés előtt kritikusnak tűnő lepattanócsatát is megnyerték a lányok 41-39-re. A második esélyből így is 20 pontot értek el a svédek, de ezt sikerült kompenzálni gyors játékkal. 20 magyar pont született gyorsindításból. A finnek eközben nagy skalpot gyűjtöttek be, hiszen 70-61-re verték Litvániát. Uralták a festéket a litvánok, de extra dobásokkal a finn gárda szépen tartotta a lépést és ők is 9 pontos hátrányt dolgoztak le a mieinkhez hasonlóan.

Míg a svédekről azt írtuk, hogy ismeretlen csapat és nehéz belőni mire lehetnek képesek, addig Finnország esetében benne volt a kalapban, hogy ütőképes gárdával érkeznek. Tavaly Helsinkiben FIBA U16 Women’s European Challenger házigazdái voltak. Franciaország és Németország mögött harmadik helyen zártak. A torna MVP-je pedig Elina Aarnisalo lett, aki 23.4 pontot 4.6 lepattanót és 4.0 gólpasszt átlagolt. Összesen öt 2005-ös játékos van a finn keretben és ők mind ott voltak a tavalyi U16-os Challenger tornán. Szombaton a svéd csapat kapcsán is kiemeltük, hogy június végén és július elején az északi államok U18-as bajnokságán szerepeltek. Annak idén éppen a finnek voltak a házigazdái. A helyben nagy presztízsű eseményen 79-78-ra kikaptak a finnek a svédektől, de minden más riválisukat ők is nagy különbséggel verték.

Az U18-as Európa-bajnokság nyitómeccsén az előbb már kiemelt 176 cm magas Elina Aarnisalo remekelt. 22 ponttal, 6 lepattanóval és 5 gólpasszal zárt. Az északi államok bajnokságán az öt meccsen kereken 20 pontot átlagolt. Könnyen lehet, hogy a finnek Awak Kuier után ismét egy stabil, nemzetközi szinten is bevethető minőségi játékost adnak az európai női kosárlabdának. A litvánok ellen az irányítójuk Meri Kanerva remekelt még, 11 pontot és 5 gólpasszt jegyzett. A nyár eleji tornát is hasonló számokkal hozta le. Ott egyébként Fiia Hellsten szállított pluszban egy 11.6 pont, 8.2 lepattanós átlagot. Neki szombaton szerényebb meccse volt, de ez nem azt jelenti, hogy ne kellene rá figyelni.

A finnek U20-as válogatottját láttuk Sopronban. Nyolcaddöntőt vívott velük a magyar csapat és akkor a negyedik negyed elején még csak két pont választotta el a feleket. Végül a mieink nyertek, de a finneknek is jó tornájuk volt. Megnyerték az alsó ágat, magyarul befutottak a 9. helyre. Akkor is írtuk és ez a mostani alakulatra is igaz, hogy a keret többségét – nyolc játékost – a Helsinki Basketball Academy adja. Ez az intézmény, ha lehetőségeiben nem is fogható azokhoz, de szakmai elgondolásokat tekintve sok tekintetben hasonló, mint a mi kiemelt sportakadémiáink. Kellemetlen riválisoknak számítanak az északi csapatok. Ezt a svédek ellen is tapasztaltuk szombaton. Ráadásul a csoportkör három nap alatt szünet nélkül lemegy, így óriási kérdés, hogy melyik csapat miként tud regenerálódni.

Hirdetés