Hirdetés
Magyarország

Fokozatosan, lépésről lépésre haladni – interjú Angyal Barbival:

:

Fotó: Girgász Péter / E.ON ELTE BEAC

Hirdetés

Kiválóan kezdte a szezont az E.ON ELTE BEAC együttese, mely négy győzelemmel és öt vereséggel a tabella 7. helyén érkezett a novemberi válogatott szünethez. A csapatban 28.1 perc alatt 12.2 pontot, 2.3 lepattanót és 3.7 gólpasszt átlagol Angyal Barbi, aki összességében az öt legjobb teljesítmény-index átlaggal rendelkező magyar játékos között szerepel. A BEAC irányítójóval beszélgettünk az évad tapasztalatairól és a fejlődési lehetőségekről.

Kezdjük egy kicsit távolabbról. Tavaly a Csatától a BKG-hoz igazoltál. Mit vártál ettől a váltástól és végül mit kaptál a BKG-s szezontól?

Az volt a célom, hogy olyan csapatba igazoljak, ahol megbíznak bennem, játékperceket fogok kapni és arra tudok koncentrálni, hogy minél többet fejlődjek. Azt tudtam, ha ezt el szeretném érni, akkor nem Euroligás vagy Európa Kupás klubban érdemes gondolkozni.

Szigetszentmiklóson maximálisan megtaláltam a számításaimat. Elégedett voltam azzal, amit ott kaptam, akár a társaimtól, akár a vezetőségtől és mai fejjel is így döntenék. Jó évet tudhatok magam mögött.

Kérdezheted, hogy ezek után akkor miért váltottam? Úgy vagyok vele, hogy évről évre kis lépésekkel haladva szeretném elérni a nagyobb célomat. Azért választottam a BEAC-ot, mert úgy érzem, hogy egy fokkal nagyobb csapathoz tudtam igazolni.

Mivel lettél több a tavalyi év után?

Egy kicsit elveszítettem az önbizalmamat korábban. Az utánpótlásból a felnőtt mezőnybe kerülni nagy szintlépés mindenki életében. Sokak nem is tudják megugrani, ahogy nekem is elég nehéz volt. Tavaly visszakaptam a korábbi önbizalmamat és arra építve tudok tovább fejlődni.

Fotó: Girgász Péter / E.ON ELTE BEAC

Amikor egy játékos feljebb lép egy nagyobb célokért küzdő klubhoz, könnyen a kispadon találhatja magát. Mennyire volt „kőbe vésve”, hogy a BEAC-nál meghatározó alapember leszel?

Kimondva nem lett szezon előtt, de reméltem, hogy egy ilyen szerepet tudok felvenni. Amióta elkezdődött az évad, érzem is, hogy a csapat egyik húzóembere vagyok, ami megnövekedett felelősséggel jár. Ezt nagyon élvezem. Azért is váltottam csapatot, mert szeretnék fejlődni, mint irányító és egy irányítón nagy felelősség van. Most ezt a helyzetet tapasztalhatom meg.

Álomszerűen indult a szezon a BEAC számára. Nem feltétlenül csak a Szekszárd elleni sikerre gondolok, hanem az azóta megszerzett további három győzelemre is. 4/5-ös mutatóval a 7. helyen fordultatok a szünetre. Miben látod a sikerek titkát?

Nagyon jó a vezetőség. Én kellemeset csalódtam, hogy milyen jó munka folyik a klubnál, például milyen rehabra van lehetőség. Folyamatosan mérnek minket és az alapján kapjuk az edzésterveket. Kisebb klubról van szó és nagy dolognak tartom, hogy mégis ilyen körülmények között dolgozhatunk.

Én ebben is látom a jó szereplés okát. Ezen felül azt érzem, hogy tényleg jó kis csapat állt össze. Sok klubtól érkeztünk, de az edzéseken is mindent megteszünk, hogy minél jobban összeszokjuk.

Kívülről is látszik, hogy kiváló a kémia. Ez mennyiben köszönhető a szerencsés játékosválasztásnak vagy annak, hogy a szakmai stáb jól menedzseli a keretet?

Szerintem mind a kettő. Bárki, akinek bármi problémája van, azonnal segítséget kérhet. Külön kiemelném, hogy pedagógiailag is nagyon jól fel van építve a szezonunk.

Fotó: Girgász Péter / E.ON ELTE BEAC

Forduljunk egy kicsit az egyéni teljesítményed felé. A mezőnyszázalékod 34%-ról közel 40%-ra (egészen pontosan 39,2%) ugrott. Ez mit mutat számodra?

Tavaly még olyan szezonom volt, amikor újra meg kellett találni magamat. Most úgy vagyok vele, hogy sikerült megint egyenesbe jönni. Most már napról napra fejlődnöm kell, mint irányító jobbnak lenni. Lehet azért is javult a dobószázalékom, mert egyenesbe jöttem és tudok mással – például a dobásokkal – is foglalkozni.

Az eladott labdáid átlaga pedig 3.8-ról 2.6-ra csökkent. Fontos lépés egy játékos pályafutásában, ha egyik szezonról a másikra ezen a téren ekkora korrekciót tud végrehajtani.

Ezt a mutatót nem néztem eddig, de így is jöttem ide a BEAC-ba, hogy védekezésben, passztechnikában szeretnék fejlődni és kevesebb labdát eladni. Örülök, hogy erre felhívtad a figyelmemet, mert ez az egyik kitűzött célom erre a szezonra.

Melletted még két játékos uralja a BEAC statisztikáit, a horvát centeretek Ana Vojtulek és Morgan Green. Mennyire befolyásolja a játékod, hogy van melletted egy robbanékony, sok labdát használó, rendkívül ponterős kisember?

Mindig is szerettem, ha van a csapatban egy olyan játékos, aki hasonló poszton szerepel, mint én és tudok tőle tanulni. Edzéseken kialakul egy csomó versenyszituáció, összemérhetjük a tudásunkat és fejleszthetjük egymást. Örülök, hogy itt van Morgan. Mindig belead mindent és ezáltal egymást is húzzuk felfelé. Ráadásul nem lehet egy irányítóval a teljes szezont végig játszani és jó, ha az embernek rosszabb napja van, akkor is lehet kire számítani.

Nem volt veszély, hogy kioltjátok egymást?

Nem éreztem ilyet. Fel sem merült, így a válaszom határozott nem.

Fotó: Girgász Péter / E.ON ELTE BEAC

A magyar játékosokat nézve az öt legjobb VAL-átlaggal rendelkező között szerepelsz. Volt ennek előszele szezon elején?

Megmondom őszintén, hogy nem. Nem is ezt tartottam szem előtt. Elterveztem, hogy sok kisebb lépéssel fogom elérni, hogy egyszer egy nagyobb csapatban tudjak játszani. Az a célom, hogy mindig valamiben előrébb tudjak lépni. Remélem, hogy minden szezonban tudok fejlődni.

Mit vársz a folytatástól? Lehet arra számítani, hogy a szünet után a riválisok nagyobb figyelmet fordítanak rátok?

Mindig minden ellenfél maximálisan készül az aktuális riválisára és szerintem ilyen szemszögből egyik csapatnál sem tesznek különbséget. Bekezdtünk és nyilván felfigyeltek ránk, de én nem így közelíteném meg a folytatást. Szerintem ha nem sikerül ilyen jól a szezon első időszaka, akkor is minden ellenfél törekedne maximálisan felkészülni belőlünk.

Három nagyon domináns játékost láthatnak a szurkolók a BEAC statisztikáin. Mennyire kell arra törekedni, hogy a többieket is jobban helyzetbe hozzátok a szezon következő szakaszában?

Ezt edzéseken kell elsősorban gyakorolni. Minden csapatban vannak játékosok, akik dominálnak. Ez szerintem nem annyira kirívó nálunk, de igyekszünk mindenkit bevonni ebbe a rotációba.

Jellemző, hogy a csapatokban feltűnnek pluszban kiemelkedő játékosok az ismert alapemberek mellett. Szerintem idővel nálunk is meg fog valósulni, hogy lesznek többen, akik átveszik a pontszerző vagy domináns játékos szerepét.

Fotó: Girgász Péter / E.ON ELTE BEAC

Meddig juthat az idei BEAC?

A szezon elején az volt a célkitűzés, hogy ne essünk ki. Ezt Andi néni egyből megcáfolta olyan szempontból: „rendben, hogy ne essünk ki, de neki ennél magasabb elvárásai vannak” – mondta nekünk.

Ezzel a szemlélettel maximálisan egyetértek, hogy mindig jobb nagyobb célokat kitűzni és azt próbálni elérni. Ebből lehet fejlődni. Ha meg tudnánk tartani a helyünket a nyolc között, az nagyon szép eredmény lenne.

Tavaly a BEAC szezonja ott csúszott el, hogy a bravúrok mellé nem sikerült a „kötelezőket” odatenni. Az alapokat ezúttal is megteremtettétek a sikeres szerepléshez. Mennyire van ott a fejekben, hogy „most ne szúrjuk el”?

Általában mindig azok a legnehezebb meccsek, amiket hozni kell. Én bízom a csapatban, hogy ettől az érzéstől nem kell tartani. Egy biztos, mindent meg fogunk tenni, hogy hozzuk az általad is említett mérkőzéseket.

Hogy telik a válogatott szünet?

Múlt héten edzettünk, utána hosszú hétvégét kaptunk. Egészen pontosan három egymást követő szabadnapot. Ezen a héten Andi néni az U16-os, majd a felnőtt a válogatottal van. Fiataljaink korosztályos válogatottakkal dolgoztak, horvát légiósunk is hazautazott. Így kezdetben egy kicsit megcsappant a létszám, de Biával és a többi stábtaggal halad a munka.

Láttam, hogy az ANB-ben is pályára léptél.

Nem voltunk meg és emiatt is be kellett segíteni. Mivel két hétig nincsen meccsünk, így azért is jó volt, hogy ne essünk ki a ritmusból.

Zárásul, 14 éves korod óta válogatott vagy. Nem furcsa, hogy az elmúlt nyár üres volt számodra és most szezon közben is van szabadidőd?

Én az Universiade válogatott tagja lettem volna tavaly nyáron, de az utolsó pillanatban, május elején törölték az egész versenyt. Nagyon furcsa volt és nem titkolom, hogy az elején nem is tudtam kezelni. Megmondani sem tudom, hogy mikor volt utoljára teljesen szabad nyaram.

Utólag visszagondolva viszont el kell ismerni, nagyon kellett. Nem is gondoltam volna, hogy ennyire szükségem van arra, hogy pár hónapra elszakadjak a kosárlabdától. Még úgy is, hogy mellette edzettem és fejlesztettem magam. Kifejezetten jól esett ez a feltöltődés.

Fotó: Girgász Péter / E.ON ELTE BEAC

Hirdetés