Hirdetés
Archivum

Folytatódik a WNBA az olimpiai szünet után:

:

Hirdetés

Péntekrõl szombatra virradóra az egyhónapos olimpiai szünet után folytatódnak a WNBA küzdelmei. A rájátszásban már két csapat biztosította a helyét, míg a további pozíciókért óriási csata várható.

A WNBA állása

Ez az elsõ év, amikor már nem területi elv szerint két konferenciára osztva versenyez a mezõny, hanem összevont tabellát készítenek. Az újítás maximálisan bejött, hiszen a rájátszásba már biztosan bekerült Los Angeles Sparks és Minnesota Lynx kettõse mögött matematikailag még mind a 10 csapatnak van esélye az elsõ nyolc között végezni. Az pedig természetesen rendkívül fontos a nõi kosárlabdának, hogy kiélezett küzdelem alakuljon ki minden pozícióért.

Az olimpiai szünet egy nagyon speciális helyzet a klubok számára, hiszen megjósolhatatlan, hogy milyen állapotban érkeznek vissza a játékosok. Az olimpia nem csak fizikálisan rendkívül megerõltetõ, hanem mentálisan is. Ráadásul tejesen természetes emberi reakció, hogy egy ilyen terhelés után egy kicsit leül, megpihen a szervezet. A másik oldalon pedig nyilvánvalóan ott van az a rengeteg játékos, akik az elmúlt egy hónapban edzéssel próbáltak formában maradni. Nem véletlen, hogy olimpiai évben hatványozottan szoktak meglepetés eredmények születni a WNBA-ben.

A tabellát szemlélve azt láthatjuk, hogy a Los Angeles Sparks és a Minnesota Lynx már biztosan tagja a rájátszás mezõnyének. Ez a két gárda a szezon elsõ felében kiemelkedõ teljesítményt nyújtott. A Sparks-nál Ana Dabovic, illetve az augusztus végén érkezõ Sandrine Gruda a két olimpikon. Eközben a Lynx négy játékost (Maya Moore, Lindsay Whalen, Seimone Augustus, Sylvia Fowles) adott az amerikai válogatottba, ráadásul a vezetõedzõjük Cheryl Reeve Geno Auriemma egyik segítõje volt Rióban.

Ezen két együttes üldözõje a New York Liberty, akik 18-8-as mutatóval szintén igen kedvezõ helyzetben vannak. A szurkolóik joggal bizakodnak, hiszen a hírek szerint Epiphanny Prince is visszatérhet, ami tovább növeli a szakmai stáb variációs lehetõségeit.

Itthon sokan megkülönböztetett figyelemmel követik a Chicago Sky teljesítményét Allie Quigley és a rendkívül népszerû Elena Delle Donne miatt. A Sky-nak nem sikerült igazán jól a szezon elsõ fele, a célul kitûzött pozitív mérleg sem lett meg: 11 gyõzelemmel és 13 vereséggel várják az évad hajráját. A Sky-nak elsõsorban a közvetlen riválisok ellen kell javulnia, hiszen több olyan meccs ment el, amelyet elõzetesen a „nyerhetõ” kategóriába soroltak.

A Sky mögött található 10 gyõzelemmel és 14 vereséggel a Phoenix Mercury, akik talán az egész szezon legnagyobb meglepetése negatív értelemben. Diana Taurasi úgy fogalmazott, hogy az olimpiai szezonok tudnak trükkösek lenni a WNBA-ben és ha elkezdenek úgy játszani ahogy tudnak, akkor bajnoki címre esélyesek. Õk az egyetlen csapat, akik aranyérmes (Diana Taurasi, Brittney Griner), ezüstérmes (Marta Xargay) és bronzérmes (Sonja Petrovic) játékost is foglalkoztatnak.

Hirdetés