Hirdetés
Archivum

Fontos idegenbeli siker Portugáliában:

:

Hirdetés

A magyar válogatott 67-50-es gyõzelmet aratott Portugáliában a 2017-es Európa-bajnokság selejtezõjének második játéknapján. A magyar csapat a harmadik negyed elején hagyta állva riválisát és jó játékkal végig õrizte elõnyét.

A Portótól 60km-re délre fekvõ Ilhavo adott otthont a magyar válogatott második Eb-selejtezõjének. Bár a hivatalosan kiadott 1500 fõ túlzásnak tûnik, de a helyi kis csarnokban így is sokan gyûltek össze a találkozóra. A portugál szövetség a legismertebb játékosukat, a WNBA-bajnok Ticha Penicheiro-t is meghívta díszvendégeknek, aki egész este fiatalokkal fotózkodott.

Mindkét oldalon döcögõs játékkal indult a mérkõzés, 5 perc után 2-2 állt az eredményjelzõn. Alkalmazkodni kellett a körülményekhez. Az hamar bebizonyosodott, hogy az Izland elleni mérkõzéshez képest jóval keményebb játékot engednek meg. A mieinknek ráadásul meg kellett szokni az igen csúszós parkettát, mely a második félidõre csak rosszabb lett. Tekintve, hogy elég nagyvonalúan kezelték a törléseket.

Fotó: FIBA/FPB

Fotó: FIBA/FPB

Az elsõ negyedben 6-2-es elõnyt alakítottak ki a portugálok, de Fegyverneky, Zele és Fûrész pontjaival fordított válogatottunk. Az elsõ szakasz végén pedig Krivacevic Tijana büntetõje alakította ki a 14-11-es eredményt. Az elsõ etaphoz hasonlóan a másodikat is Krivacevic duplája vezette fel. A Törökországban remek formába kerülõ centerünket szabályosan alig tudták fogni a portugálok. Ettõl függetlenül sok hiba csúszott a játékba, 18-18-nál már egyenlõ volt az állás 22-20-nál pedig hosszú idõ után elõször újra vezettek a hazaiak. A félidõ utolsó két percéhez érve jókor jött Czank Timi triplája, majd a pontszegény játékrészt Fegyverneky Zsófi büntetõje zárta le. Ezzel 20 perc után 28-27-es elõnyben voltunk.

A félidei statisztikán azt láthattuk, hogy az elsõ negyedhez képest elõnyre tett szert a válogatottunk a lepattanókban. Igaz, már 10 eladott labdánál jártunk. A játék képe azt sugallta, amennyiben sikerül csökkenteni a hibák számát és jönnek a távoli dobások, akkor a nyilvánvaló magassági fölénnyel kiegészülve egy nyerhetõ idegenbeli túrán van a magyar csapat.

Fotó: FIBA/FPB

Fotó: FIBA/FPB

Minden kívánságunk így teljesüljön! A harmadik etap elején Krivacevic Tijana volt eredményes, majd erre még érkezett válaszul két büntetõ a hazaiaktól. A portugálok azonban mezõnykosarat nem szereztek többet a negyed elsõ öt percében. Nálunk az idõközben triplát is értékesítõ Krivacevic mellett Fegyverneky és Simon talált be. 39-29-nél már 10 pont volt az elõnyünk. A portugálok egy triplával igyekeztek zárkózni, de erre egy 9-0-s magyar sorozat érkezett. A harmadik negyedet végül Fûrész Dia dudaszós triplája zárta, amivel 51-34-re módosult az állás. Ez a tripla azért is fontos, mert az egész mérkõzést tekintve összesen hatszor volt eredményes távolról a magyar csapat. Emlékezhetünk rá, hogy a júniusi Európa-bajnokságon vagy éppen Izland ellen mennyire hiányoztak a jó távoli dobások.

A magyar csapatnak még az is belefért, hogy a harmadik negyed utolsó két percében egy könyökös után Krivacevicet ápolni kellett. A záró szakaszt 6-0-val indította a portugál válogatott, de 51-40 után a ráadás büntetõjük kimaradt és ez jelképes volt. A hazaiak elõtt ugyanis reális felzárkózási esély nem nyílt. Egy 7-0-s futással 58-40-re újra ellépett Stefan Svitek együttese. Kifejezetten jó ritmusban, pontosan játszott a magyar válogatott. A portugálok a mérkõzés hajrájában még csináltak egy nagyobb futást és 1 perc 15 másodperccel a lefújás elõtt 58-48-ra megközelítették a mieinket. Ekkor azonban Krivacevic 2+1-es megoldása érdemeben lezárta a fontos kérdéseket. A nagy különbség az utolsó fél percben alakult ki, Krivacevic triplából is eredményes volt. Az utolsó másodpercekben pedig Fegyverneky Zsófi dobhatott három büntetõt, miután faultolták és reklamálás közben a portugálok még technikait is kaptak.

Az elmúlt években sokszor bírált válogatottunk az utóbbi idõk egyik legkomolyabb idegenbeli teljesítményét nyújtotta. Kellett már a szurkolói lelkeknek is egy ilyen eredmény és ami nagyon fontos, hogy ezzel a saját kezébe vette a sorsát a magyar csapat.

Eredmény

Portugália – Magyarország 50-67 (11-14, 16-14, 7-23, 16-16)

Statisztika

Hirdetés