Hirdetés
Magyarország

Fontos segítség pályán kívül:

:

Hirdetés

Az év végi ünnepi időszakban a hazai klubok igyekeznek jótékonysági akciókkal, felhívásokkal tenni a közösségért. Akár idén, akár a korábbi években több fővárosi csapat felületein találkozhattunk az Age of Hope Gyermekvédelmi Alapítvánnyal és az általuk szervezett Ezer Gyerek Karácsonya kampánnyal.

Tóth Ákossal, az Age of Hope Gyermekvédelmi Alapítvány vezetőjével és több korosztályos válogatott gyúrójával beszélgettünk az alapítványi munka hátteréről és arról, hogy ez miként kapcsolódik a női kosárlabdához.

A két dolgot már évek óta sikerül összefésülni. Az 50 órás közösségi szolgálatot az alapítványunknál töltik több klub, utánpótlás központ gyermekei. A Törekvésből, a BEAC-ból és a Vasasból is többen jönnek hozzánk szolgálatot teljesíteni. Azon túl pedig, hogy az 50 órás közösségi szolgálatot letudják, nagyon büszkék vagyunk arra, hogy utána is maradnak nálunk önkénteskedni. Az első generációs kis kosarasokból most már egyetemistaként is visszajáró hiteles felnőtt segítők váltak.

– mutatta be a tevékenységüket lapunknak az alapítvány vezetője, aki elmondta: 15 éves múltra visszatekintő kezdeményezés adta az alapokat.

„Az első szervezett karácsonyi csapat-jótékonykodás még Sopronban a Foton együttesénél volt Dénes Krisztinával, Szőke Ildikóval. Fűzy András vezette klubbal egy gyermekotthont látogattunk meg és nyílászáró-cserével, illetve élelmiszer-ajándékkal tudtunk segíteni. Innen indult el a folyamat.” – tette hozzá Tóth Ákos, mielőtt az időbeosztásról kérdeztük. Rendszeresen visszatérő probléma ugyanis, hogy a fiatalok rendkívül leterheltek és ebbe a feszített menetrendjükbe kell beilleszteni a közösségi munkát.

„Nagy büszkeség számomra, hogy ezek a fiatalok egyre komolyabb iskolai terhelést kapnak és a legjobb akadémiákon 8-9 edzésen szerepelnek, mégis van idejük és energiájuk ilyen feladatokat vállalni. Ügyesen meg kell szervezni, hogy ezeket az 50 órás szolgálatokat mikor tudják elvégezni, hogy ne fáradtan menjenek edzésre, meccsre. Ebben szerencsére most már komoly tapasztalatot szereztünk.”

Az idei évben három élvonalbeli csapattal működik együtt az alapítvány. „Az Ezer Gyerek Karácsonya programhoz idén csatlakozott a Vasas, elsők között a BEAC és a ZTE az új vezetőedző Horváth Zsófia révén, akihez még a soproni időkből köt barátság. Értelemszerűen Zalaegerszegen és környékén is van annyi rászoruló, hogy nem kell ezeket az adományokat Budapestre szállítani, hanem helyben tudunk segíteni. Örömmel látom, hogy más élvonalbeli csapatok szintén megtalálták az utat, akár az állatvédelem vagy az egészségügy tekintetében, ahol tudnak segíteni.” – mondta Tóth Ákos, akit kérdeztünk egy kicsit a számokról is annak érdekében, hogy az arányokat el tudjuk képzelni.

Az Age of Hope szakmai vezetőjeként pár éve az „Ezer Gyerek Karácsonya” elnevezést én választottam. Kezdetben még csak azért, mert az egy jól kommunikálható kerek szám volt. Akkoriban még azzal is elégedett lehettem, ha 400-500 gyermekhez el tudtunk jutni. Tavaly már 800-1000 adag melegételt sikerült megfőzni a Közös Bogrács rendezvényeinken. Több, mint 1200 gyerekhez jutottunk el az előző karácsonykor. Kiemelném, hogy tavaly a négy A-csoportos budapesti csapat is mellé állt akkor a kampánynak, ami hatalmasat lendített rajta.

– vázolta az eredményeket Tóth Ákos, aki hangsúlyozta lapunknak: segítségre nem csak az ünnepi az időszakban van szükség és fontos kiemelni például a közvetlen évi eleji heteket.

„Legutóbb például januárban volt egy Téli Turné+ kampányunk. Azt látjuk, hogy a karácsonyi időszakban anyagilag teljesen kiégnek ezek a családok. Így nagy szükség volt arra a két és fél tonna tartós élelmiszerre, amivel el tudtunk látni négy falut.” – zárta beszélgetésünket Tóth Ákos.

A téli feladatokon kívül az alapítvány szabadidős tevékenységeket végez, táboroztatással foglalkozik. Tavasszal és nyaranta több, mint 100 rászoruló gyermek jut el a programjaikra. Az alapítvány munkájáról, együttműködési lehetőségekről az Age Of Hope Facebook oldalán lehet tájékozódni.

Hirdetés