Hirdetés
Archivum

Fordulatos mérkõzésen magyar gyõzelem a csehek ellen:

:

Hirdetés

A magyar válogatott gyõzelemmel kezdte Karlovy Varyban a szereplését az Eb-selejetzõk elõtti utolsó felkészülési tornáján. Stefan Svitek csapata a házigazda cseheket gyõzte le 71-70-re. A magyar válogatott 14 ponttal is vezetett, de az elõny a végjátékra elfogyott. Végül Honti Kata kosarával sikerült megszerezni a gyõzelmet.

Csehország – Magyarország 70-71 (16-19, 14-22, 18-16, 22-14)

Csehországban egy igen rangos tornán szerepel a szerdán kezdõdõ Európa-bajnoki selejtezõk elõtt a magyar válogatott. A legjobbjaink ellenfelei az olimpiai selejtezõre készülõ csehek és törökök, illetve az olimpiai éremrõl álmodó ausztrálok. Ebbõl a felsorolásból az is kitûnik, hogy a csapatok teljesen eltérõ szakaszában járnak a felkészülésnek. Az olimpiai selejtezõs alakulatok majd június 25-én játsszák le elsõ tétmérkõzéseiket, míg az ausztrálok július utolsó napjaiban mutatkoznak be Londonban.

Az elsõ találkozón a házigazdával mérte össze az erejét a magyar válogatott. A csehek még a keretszûkítés elõtt állnak, ennek megfelelõen Lubor Blazek több sztárját nem nevezte erre az összecsapásra. A kiváló szakvezetõ elsõsorban azokat a játékosokat próbálgatta, akiknek még nem biztos a helyük.

Fotó: ÈBF - Czech Basketball Federation

Fotó: ÈBF – Czech Basketball Federation

A mérkõzés elején nem sok pontot láthatott a 2010-es világbajnoki döntõnek otthont adó KV Arena publikuma. Két perc után Peckova szerezte az elsõ kosarat, majd büntetõkbõl Honti egyenlített. Ezt követõen a magyar válogatott pillanatai következtek és 4 perccel az elsõ szakasz vége elõtt 10-3-nál a cseheknek kellett idõt kérniük. Az idõkérés megtette a hatását, 10-8-ra is felzárkóztak a hazaiak, de fordítani nem tudtak. 10 perc után 19-16-os magyar elõnyt jegyezhettünk fel.

A második negyed elején rengeteg hiba jellemezte az összecsapást. A hazaiak voltak valamivel pontosabbak és 23-22-nél a vezetést is átvették. Ekkor Stefan Svitek szemmel láthatóan nem volt kibékülve a csapata játékával, idõt is kért, de nem tudta rendezni a sorokat. A negyed felénél 27-22-re elléptek Peckováék. Ezekben a percekben a palánk alatt rendíthetetlen Horti és a ritmusváltásaival riválisait õrületbe kergetõ Quigley rángatta ki a gödörbõl a magyar válogatottat.

Fotó: ÈBF - Czech Basketball Federation

Fotó: ÈBF – Czech Basketball Federation

Pillanatok alatt kiegyenlített a csapat és 28-28 után minden a mieinkrõl szólt. Ezekben a percekben lehetett azt érezni, hogy a két gárda máshol tart a felkészülésben. A magyar válogatott játéka egyre gördülékenyebbé vált, míg a hazaiak nem tudtak megújulni. A különbség egyre jobban nõtt és a szünetre egy 13-2-es futás lezárásaként Horti büntetõivel 41-30-as elõnnyel mehetett a magyar válogatott.

A harmadik szakaszban sokáig állandósult a 8-10 pont a két együttes között. 51-43-nál aztán Raksányi pillanatai következtek. A Pécsrõl Gyõrbe tartó játékos egymás után két duplát szerzett, majd a teljesen megzavarodó rivális ellen Vajda is betalált. 40 másodperc leforgása alatt 57-43-ra nõtt a magyar elõny. Ekkor eldõlhetett volna a csata és ha ez tétmérkõzés lett volna, akkor most bosszankodhatnánk. Nem sikerült ugyanis élni a hazaiak szétesésével, sõt a magyar együttes is elkezdte elszórni a labdákat. A negyedet a csehek egy 5-0-s futással zárták és 57-48-ra faragták a hátrányukat.

A negyedik negyed Elhotova triplájával indult, majd Horti válaszolhatott volna egy 2+1-es helyzettel, de a ráadás büntetõ kimaradt. A csehek távoli dobásokkal igyekeztek közelebb kerülni és Zohnova triplájával 64-58-ra zárkóztak fel. Ezekre a rohamokra még volt válaszunk, de 67-58 után megállt a tudomány. Sajnos ismét jött az eddigi felkészülési mérkõzéseken menetrendszerinti hullámvölgy. Pontatlanná vált a magyar válogatott és 1 perc 48 másodperccel a lefújás elõtt 69-67-es, tehát mindössze 2 pontos magyar vezetésnél Stefan Svitek idõt kért. Az idõkérés után két támadást is vezethettünk, de nem sikerült betalálni.

Fotó: ÈBF - Czech Basketball Federation

Fotó: ÈBF – Czech Basketball Federation

Az utolsó percbe fordulva a cseh szakmai stáb rendelte magához a csapatát, majd Zohnova két büntetõjével 69-69-nél hosszú idõ után újra egyenlõ volt az állás. A következõ támadásnál palánk alatt Quigley Hortit kereste, akinek azonban a labda kicsúszott a kezébõl, majd szabálytalankodott is. Krizova állhatott a büntetõvonalra, de csak az egyik dobása ért célt. 30 másodperc volt hátra, amikor 70-69-nél támadhattunk. Honti hozta fel a labdát, majd miután nem tudott senkinek sem passzolni, egyedül oldotta meg a helyzetet. 9 másodperccel a lefújás elõtt 71-70-nél ismét a magyar együttes járt elõrébb. A csehek idõt kértek, de már nem találtak be.

A magyar válogatott 71-70-es gyõzelmet aratott a világbajnoki ezüstérmes otthonában. A mieinknél Horti és Vajda bizonyult a legeredményesebbnek. Horti neve mellé 20 pont került, de neki írták a helyszíni statisztikusok Honti utolsó dupláját is. Vajda Anna pedig 15 egységig jutott. A hiányos összeállításban szereplõ csehek legeredményesebbje a 13 pontos Zohnova volt.

A játéknap másik mérkõzésén az ausztrálok a 16 pontos Cambage vezérletével 57-49-re verték a törököket. Zavecz Hanna 17 perc 53 másodpercet töltött a pályán, ez idõ alatt értékesített két büntetõt és leszedett 2 lepattanót.

Hirdetés