Hirdetés
Nagyvilág

Formálódik a februári olimpiai selejtező mezőnye:

:

Hirdetés

Ahogy arról nagy terjedelemben beszámoltunk, szombaton Nigéria győzelmével ért véget a 2023-as Afrika-bajnokság. Ezzel együtt pedig lezárultak a FIBA idei női kosaras kontinenstornái. Bajnokot avattunk Európában, Ázsiában, Amerikában és végül Afrikában. Ezek alapján formálódik a februári 16 csapatos olimpiai selejtező mezőnye.

Mint ismert, 2024. februárjában 16 együttes, köztük a magyar válogatott, részvétel rendeznek olimpiai selejtezőt női kosárlabdába. A párizsi ötkarikás játékokon 12 csapatos lesz a női kosárlabda torna mezőnye. Rendezőként Franciaország alanyi jogon résztvevő és világbajnoki címvédőként az Egyesült Államok is. A 16 csapatos selejtezőn ez a két nemzet is rajthoz áll, de ők már biztos olimpiai résztvevőként versenyeznek majd.

A kontinenstornák eredménye alapján a selejtező 16 csapatából 14-et már ismerünk. Európából Franciaország mellett az Európa-bajnokság öt legjobbja, tehát Belgium, Spanyolország, Magyarország, Szerbia és Németország készülhet a selejtezőre. A FIBA ázsiai régiójából, melybe Ausztrália is beletartozik, az Ázsia-bajnokság első négy helyezettje vehet részt a februári seregszemlén. Ők Kína, Japán, Ausztrália és Új-Zéland. Afrikából az Afrika-bajnokság két döntőse, tehát Nigéria és Szenegál.

Egyedül az amerikai résztvevők névsora nem végleges. Az Amerika-bajnokság győztese Brazília alanyi jogon ott van a februári selejtezőn. Emellett négy csapat Kanada, Puerto Rico, Kolumbia és Venezuela novemberben olimpiai előselejtezőt vív, melyről két csapat kvalifikálja magát a februári olimpiai selejtezőre. Ezt a novemberi tornát abban a FIBA ablakban rendezik, amikor itt Európában elkezdjük majd a 2025-ös Európa-bajnoki selejtezőket.

A 2024-es FIBA női kosárlabda olimpiai selejtező-torna mezőnye régiók szerint

FIBA Európa: Franciaország, Belgium, Spanyolország, Magyarország, Szerbia, Németország.
FIBA Ázsia: Kína, Japán, Ausztrália, Új-Zéland.
FIBA Amerika: USA, Brazília, előselejtezőből érkező két csapat.
FIBA Afrika: Nigéria, Szenegál.

Az olimpiai selejtezőn a 16 gárda négy darab négyes csoportban küzd meg. A csoportok sorsolását ősszel rendezik.

Hirdetés