Hirdetés
Archivum

Francia és olasz rangadó a hétvége programjában:

:

Hirdetés

Az elõttünk álló hétvégén a nagyobb európai nemzeti bajnokságokat nézve ismét több érdekes meccsre kerül sor. Állandó rovatunkban áttekintjük, hogy a hazai bajnoki küzdelmek mellett mire érdemes még kiemelten figyelni.

A hétvégén pótolják Franciaországban az elsõ fordulóból a címvédõ Bourges és a Carolo Basket Euroligás rangadóját. A két csapat a Szuperkupának beillõ Match des Champions-t játszotta az elsõ játéknapon Párizsban, akkor a Bourges simán nyert. Azóta a Carolo Basket játéka is kezd összeállni, az Euroligában kifejezetten jól teljesítettek. Szorosabb csatára van tehát kilátás. Ezen a találkozón túl a Francia Kupa nyolcaddöntõit rendezik. Itt még osztálykülönbség (is) lehet a csapatok között, minden párban favorit a magasabban rangsorolt élvonalbeli gárda.

Olaszországban a két veretlen, a Schio és a Reyer Venezia összecsapása a hétvége kiemelt eseménye. Szigorúan a neveket nézve a két legerõsebb olasz keret találkozik, de a nemzetközi porondon egyik csapatnak sem termett eddig sok babér. A Schio még nem nyert meccset az Euroligában, míg az EL-selejtezõt elbukó velenceieket legutóbb a KP Brno otthonában érte kellemetlen meglepetés az Európa Kupában. A hazai bajnokság azonban más, ráadásul a rangadó gyõztese egyértelmûen lépéselõnybe kerül így a válogatott szünethez közelítve.

A két kiemelkedõ európai topligát nézve ezúttal nem várható az elõbbiekhez fogható kiemelt párosítás. Törökországban a Fenerbahce és a Bodrum találkozóját olyan szemmel érdemes figyelni, hogy a bajnoki címvédõ az Euroligában szerdán a Sopront fogadja. Krivacevic Tijana csapata a Botas a Kayseri ellen esélyeként lép pályára. Ehhez azonban pontosabb játékra lesz szükség, mint az Európa Kupában. Érdekesnek ígérkezik meg az Euroligában váratlan vereséget szenvedõ Hatay és a megerõsített Besiktas csatája.

Oroszországban az UMMC Jkeatyerinburg a Szpartak Moszkva vendége lesz. Ez a párosítás 10 évvel ezelõtt mindennek a csúcsa volt az európai nõi klubkosárlabdában Azok az idõk azonban már történelemnek számítanak. Ezúttal sokkal nagyobb a különbség a felek között, de a fiatal Szpartak Moszkva eddig idén kifejezetten jó benyomást tett. A másik két élcsapatnak nem lesz nehéz dolga, a Dinamo Kurszk és az Orenburg a két nyeretlen alakulattal mérkõzik.

Spanyolországban a Salamanca és a Girona egy újabb bajnoki gyõzelem reményében várja a hétvégi meccseket. A Salamancának lesz nehezebb dolga, hiszen a még szintén veretlen Araski otthonában a Fenerbahce elleni hosszabbításos terhelést követõen akadhatnak kellemetlen perceik. Az Azori-szigeteket megjárt Girona a Cadi La Seu vendége lesz. Õk a papírforma szerint nem hibázhatnak, ahogy a Gernika sem a Quesos El Pastor otthonában.

Szlovákiában, Csehországban és Romániában a tavalyi döntõ párosítása ismétlõdik meg. A szlovák élvonalban a Szekszárdot legyõzõ MBK Ruzomberok Kassára látogat. Érdekes találkozóra van kilátás, hiszen a kassai fiatalok még veretlenek, az évad elején Pöstyénben is tudtak nyerni. Zuzana Zirkova kiváló munkát végez, de ez lesz az átszervezett gárda eddigi legnagyobb erõpróbája. Csehországban a Reyer Venezia ellen bravúrt elérõ KP Brno látja vendégül az USK Prahát. Tavaly nagyon sima volt a két csapat bajnoki fináléja. Ezúttal is óriási a különbség a két keret között, így meglepetés lenne egy szorosabb eredmény. Romániában pedig a Szatmárnémetit fogadja a Sepsiszentgyörgy. A címvédõ itt is esélyes. Lengyelországból az Artego Bydgoszcz – Arka Gdynia találkozót kell kiemelni. A CCC Polkowice és a Wisla Krakow papírforma siker elõtt áll.

Hirdetés