Hirdetés
Európa

Francia listavezetőként érkezik a DVTK-hoz a Villeneuve d’Ascq:

:

Fotó: FIBA.Basketball

Hirdetés

Szerdán 18 órától a francia Villeneuve d’Ascq gárdája ellen megkezdi Euroliga negyeddöntőjét a DVTK HUN-Therm. A párharc az egyik fél második sikeréig tart. Az első és szükség esetén a harmadik mérkőzés házigazdája lesz Diósgyőr. Ismerkedjünk meg a riválissal.

Ezt a francia klubot 1987-ben alapították két kisebb egyesület összeolvadásából. A felnőtt női kosarasok a bajnoki élvonalba 2000-ben jutottak fel és azóta megszakítás nélkül a legmagasabb osztályban szerepelnek. A 2010-es évek legelején volt egy nehéz időszakuk és ekkor kétszer 10. helyen zártak, de összességében az elmúlt 24 évben kiesési gondjaik nem voltak. Számtalan nagy játékos fordult meg náluk ez idő alatt. A franciák előző aranygenerációjából, mely 2012-ben Londonban ezüstérmes volt az olimpián, négyen is játszottak náluk. Itt vezetett le egykoron Ann Wauters és talán a legfontosabb, hogy pályafutása legelején 2012 és 2014 között Emma Meesseman is itt edződött.

Villeneuve d’Ascq városa Lille mellett található, sőt gyakorlatilag összeépült Lille-lel. Ebből az is kiderül, hogy közvetlenül a belga határ mellett működnek, ami alapjaiban határozza meg a mozgásterüket. Több szálon összefonódott a klub a jelenleg Európa csúcsán ülő és sorozatban második olimpiai részvételére készülő belga női kosárlabdázással. Rendre foglalkoztatnak belga válogatottakat, jelenleg is ketten vannak a keretükben. Ráadásul a vezetőedzőjük Rachid Meziane személyében ezúttal a belga szövetségi kapitányt is a Villeneuve d’Ascq adja. Ez a sajátos kettősség, hogy két nemzet kosárlabda kultúrája találkozik a napi munka során, mindig üde színfoltként tüntette fel a francia élvonalban is a Villeneuve d’Ascq-ot.

Fotó: FIBA.Basketball

A klubnak a 2000-es évek végén és a 2010-es évek közepén volt két – a mostanihoz hasonló – nagyobb fellángolása. 2007 és 2009 között sorozatban háromszor jutottak a négy közé a bajnokságban. Két harmadik hellyel gazdagodtak ekkor és ezekben az időkben euroligás tapasztalatokat is gyűjtöttek. Bár a nyolc közé nem sikerült bejutniuk. Ugyanígy 2014 és 2017 között volt négy szezon, amikor megszakítás nélkül bejutottak az elődöntőbe hazájukban. 2017-ben bajnoki címet is szereztek. Ekkor négy szezonban ismét Euroligáztak, de a csoportkört egyszer sem élték túl. Ezekben az években volt átjárás az Európa Kupába és kétszer olyan pozícióban zártak az EL csoportjukban, hogy tavasszal az EK-ban tudták folytatni. Az Európa Kupa – ahogy minden francia klubnak – számukra is nagy presztízzsel bír. 2015-ben megnyerték a sorozatot, míg 2016-ban ezüstérmesek voltak.

A Villeneuve d’Ascq jelenlegi felfelé ívelő szakasza a covidos kényszerszünet vége óta tart. Az elmúlt két évadban ismét bejutottak a bajnokságban a legjobb négy közé. Időközben a csarnokukat is felújították. Tavaly döntőt játszottak és bár alulmaradtak a Lyonnal szemben, de komoly versenyképességet mutattak. Már tavaly is kacérkodtak az Euroligával, de akkor nem jártak sikerrel a selejtezőben. Feszült párharcot veszítettek el a Spar Gironával szemben. Nagy csalódás volt nekik, de az Európa Kupából kihozták a maximumot. Az elődöntőig meneteltek és – mai higgadt fejjel mondva – könnyen lehet, hogy többet ért ez a menetelés, mint egy mindig kétesélyes Euroligás szereplés. Sok tapasztalatot gyűjtöttek és egy komoly alapcsapat is kialakult. Ahogy Károlyi Andreával készített előzetesünkben is kiemeltük: nem véletlen, hogy hat játékos visszatért. Ők Caroline Heriaud, Janelle Salaun, Kamiah Smalls, Kennedy Burke, Kariata Diaby és Maïa Hirsch.

Fotó: FIBA.Basketball

A tavalyi alapcsapathoz új igazolás volt az immár 37 éves Shavonte Zellous, aki több, mint 10 év WNBA tapasztalatot, illetve török és izraeli csapatokkal számtalan Euroligás, Európa Kupás rutint hozott a keretbe. Beszéltünk a belga különítményről. Nyáron érkezett a külső sorba Luccából Maxuella Lisowa Mbaka, míg szezon közben a Sepsitől Bethy Mununga. Mind a ketten ott voltak most az olimpiai selejtezőn is, ahol a belgák kivívták a 2024-es ötkarikás játékokon való szereplés jogát. Mbaka 20.2 perc alatt 7.7 pontot, 2.7 lepattanót és 3.3 gólpasszt, Mununga 16.8 perc alatt 8.7 pontot, 3 lepattanót és 4 gólpasszt átlagolt a három selejtező meccsen. Az Egyesült Államoktól egy utolsó másodperces kosárral kikaptak a belgák, de Nigériát és Szenegált simán verték.

Térjünk rá az idei szezonra. A francia bajnokságban listavezető a Villeneuve d’Ascq. Jelenleg 13 győzelemmel és 3 vereséggel rendelkeznek. A Landes, a Lyon és kisebb meglepetésre január elején a Tarbes tudta legyőzni a csapatukat. Az Euroligában pedig 8 győzelemmel és 6 vereséggel zártak csoportjuk harmadik helyén. Januárban nagy skalpot gyűjtve legyőzték a Prágát, majd az utolsó fordulóban egy ki-ki meccsen a Polkowicét. Az alapszakasz hajrájában ez a két siker alapozta meg a továbbjutásukat.

Az Euroligában és a bajnokságban is Kennedy Burke a legjobbjuk. Az amerikai légiós 15.6 pontot, 6 lepattanót és 2.6 gólpasszt átlagolt az alapszakaszban. A teljesítmény-indexet nézve mellette Kariata Diaby (11.4 pont, 5.3 lepattanó) és Janelle Salaun (10 pont, 5.4 lepattanó) a legjobbak. Érdemes kiemelni, hogy Shavonte Zellous is 10 pont felett átlagol. Ugyanez elmondható Kamiah Smalls-ról is, aki 10.1 pontot, 4 gólpasszt és 3. lepattanót jegyzett meccsenként. Komolyabb sérüléshullám nem sújtotta a Villeneuve d’Ascq-ot. Hatan mind a 14 alapszakasz meccsen pályára léptek és ketten pedig 13 találkozón szerepeltek. Összesen öt játékos pontátlaga éri el a tízet.

Összességében elmondható, hogy egy kiváló fizikális adottságokkal rendelkező mély és kiegyensúlyozott kerete van a Villeneuve d’Ascq-nak. Egy olyan gárda, mely ugyan nem rendelkezik olyan kaliberű “nagy nevekkel”, mint egy Fenerbahce vagy Prága, de jól képzettel és kiváló játékerőt képviselnek jó szakmai munkával.

Fotó: FIBA.Basketball

Hirdetés