Hirdetés
Archivum

Franciaország az U20-as Európa Bajnok:

:

Hirdetés

Spanyolország-Franciaország  52-74 (23-10, 5-22, 17-16, 7-26)

Vasárnap este Gdynia-ban rendezték az „A” csoportos U20-as nõi kosárlabda Európa Bajnokság döntõjét. Fordulatos, látványos mérkõzésen negyedik negyedbeli kiváló teljesítményének köszönhetõen a francia válogatott ünnepelhetett a találkozó után.

Érdekes. Talán így lehetne legjobban jellemezni a döntõt. Amit csapatok produkáltak, azt edzõik és szurkolóik még évekig emlegetni fogják. Történt ugyanis, hogy az elsõ negyedben a hispánok állva hagyták a gallokat. 10 perc játék után 23-10-et mutatott az eredményjelzõ, ami nem sok jót ígért. Konkrétan mindenki attól rettegett, hogy unalomba fullad az álomdöntõ. Aztán jött a második negyed és egyik döbbenetbõl estünk a másikba. 5-22-re nyerték a játékrészt a franciák, így a szünetben már 28-32-re a fehér mezes válogatott vezetett.

A harmadik játékrész elõtt már fogadásokat lehetett volna kötni, hogy melyik csapat fog összeomlani és melyik brillírozni. Végül senki sem nyert volna ezen, mivel kiegyenlített játék folyt a pályán. Egy ponttal nyerték a negyedet a spanyolok, így 48-44-es gall vezetéssel vágtak neki a csapatok az utolsó játékrésznek. Annak az utolsó játékrésznek, ahol a franciák villogtak, 2 perc elteltével már 58-47-re vezettek. A különbség a találkozó végéig nõtt, végül 74-52-nél ért véget a meccs. Hatalmas francia örömünnep kezdõdött eztán, hiszen a felnõtt EB után, a legidõsebb utánpótlás tornán is sikerült aranyérmet szerezniük.

A találkozón a 20 pontot és 13 lepattanót szerzõ Marielle Amant és a 18 pontig jutó Doriane Tahane volt a legjobb az EB gyõztesnél. A spanyoloktól nem lehet egy játékost kiemelni. Az egész keret mélyen tudása alatt teljesített. A legnagyobb csalódást a torna legértékesebb játékosának választott Alba Torrens okozta, aki csak egy meccsen betlizett. Igaz az a döntõ volt, ahol mindössze 5 pontig jutott.

„Jobban kellett volna játszanunk, hogy egyáltalán gyõzelmi esélyeink legyenek. Azt hiszem, pár óra múlva már jobban fogjuk értékelni ezt az ezüstérmet. Spanyolország dobogóra állhatott, úgyhogy céljainkat elértük.” – nyilatkozta a mérkõzés után Jordi Fernandez vezetõedzõ.

A bronzérmet Lettország szerezte meg, miután 78-75-re legyõzte Oroszországot.

A „B” csoportból az U20-as korosztályban Románia és Hollandia jutott fel.

Érdekesség, hogy Spanyolország és Franciaország játszotta az U18-as EB döntõjét is, ott a spanyolok nyertek 64-54-re.

Hirdetés