Hirdetés
Nagyvilág

Franciaország és Ausztrália nagy esélyes a bourges-i olimpiai selejtezőn:

:

Hirdetés

Február 6. és 9. között három helyszínen négy csoportban rendeznek olimpiai selejtezőt. Bourges városában a házigazda Franciaország, Ausztrália, Brazília és Puerto Rico verseng. Az első három helyezett szerez kvótát.

A legtöbb esélylatolgatás úgy fogalmaz, hogy a fentebb felsorolt négyest látva Franciaországnak és Ausztráliának már-már kötelező kvótát szereznie. Nehéz ezzel vitatkozni, még akkor is, ha természetesen egy ilyen sűrű hétvége alatt bármi történhet, ami még a meghatározó nemzetek számításait is felülírhatja. Erre jó példa Ausztrália, akiknél a januári kerethirdetés óta a csapatkapitány Jenna O’Hea csukló, míg Nicole Seekamp bokasérülést szenvedett. Egyikük sem lehet ott a tornán. Ettől függetlenül egy olyan gárda, ahol Liz Cambage, Rebecca Allen vagy éppen Alanna Smith szerepel, míg így is klasszis. A novemberi előselejtezőn a kisebb csapatok ellen annak ellenére nagyon koncentráltak tudtak lenni, hogy alig volt idejük készülni. A világbajnoki ezüstérmes jól variálható, magas szerkezetű és mély keretére nehéz felkészülni.

Fotó: FIBA.Basketball

Franciaország a belgrádi Európa-bajnoki döntő óta tétmeccset nem vívott. A jövő évi Európa-bajnokságon házigazdaként alanyi jogon résztvevő. A novemberi spanyolországi felkészülési meccseken több játékost kipróbált Valerie Garnier, de itt az olimpiai selejtezőn a jól ismert alapcsapatuk bizonyíthat. Már egyre inkább Marine Johannes és Alexia Chartereau lehet a vezér, de azért az idősebbeket sem szabad leírni. Endy Miyem (Carolo Basket), Sandrine Gruda (Famila Schio), Valeriane Vukosavljevic (ZVVZ USK Praha) és a honosított Bria Hartley (Galatasaray) rutinjára egy ilyen olimpiai évben még nagyon nagy szükség lehet az eredményes szerepléshez.

A csoportot Brazília és Puerto Rico teszi teljessé. Az előselejtező csoportjában a brazilok USA mögött lettek másodikak, míg Puerto Rico Kanada mögött érte el ugyanezt a pozíciót. A két csapatot nyáron láthattuk a Pánamerikai Játékok dobogóján. A brazilok az USA egy igencsak fiatalokra épülő válogatottját verték a döntőben, míg Puerto Rico Kolumbia legyőzésével lett bronzérmes. A braziloknak az elmúlt évek mélyrepülése után nagyon kellett az a siker. Nem lettek mélyebbek a merítési lehetőségeik. Minden azon múlik az esetükben, hogy Damiris Dantas, magas posztokon Clarissa Dos Santos és Erika de Souza, illetve a hazai szinten villogó Tainá Paixão mennyit tud vállalni. Nagy versenyfutás lesz Puerto Ricóval, ahol a Lengyelországban légióskodó Jennifer O Neil, az Olaszországban szereplő Jazmon Gwathmey és a számtalan nagy tornát megjárt Pamela Rosado megvillanhat. Ha valóban kialakul az a várt versenyhelyzet, hogy Brazília és Puerto Rico mást nem tud legyőzni, így az egymás elleni eredményük dönt a harmadik helyről, akkor azon az egy találkozón a nyitó napon megjósolhatatlan a győztes kiléte.

Menetrend

Február 6., csütörtök

18:00 Puerto Rico – Brazília
20:30 Franciaország – Ausztrália

Február 8., szombat

18:00 Ausztrália – Puerto Rico
20:30 Brazília – Franciaország

Február 9., vasárnap

14:00 Brazília – Ausztrália
16:30 Franciaország – Puerto Rico

Hirdetés