Hirdetés
Archivum

Franciaország és az Ausztrália vívja az elsõ elõdöntõt Minszkben:

:

Hirdetés

A minszki U17-es leány kosárlabda Világbajnokságon az elsõ elõdöntõben szombaton 17 órától Franciaország és Ausztrália méri össze az erejét. A magyar válogatott mérkõzésein túl semleges szemmel a torna egyik legérdekesebb találkozója jöhet.

Fotó: FIBA.Basketball

Fotó: FIBA.Basketball

Két olyan válogatott találkozik ebben a párosításban, mely magabiztosan jutott el az elõdöntõbe. A franciák átlagban kereken 27, míg az ausztrálok 26.2 ponttal nyerték az eddigi meccseiket Minszkben. Az elõzetes esélylatolgatások is mindkét gárdát a legjobb négy közé várták. Különösen azért ígérkezik érdekesnek a párharcuk, mert hasonló erények jellemzik a két keretet. Mindkét együttes kiváló fizikális adottságokkal rendelkezõ játékosokat vonultat fel. Különösen magas posztokon erõsek. Már ebben a korosztályban olyan klasszikus centerjátékra képesek, melyre még a minszki mezõny nagyobb része sem.

A francia csapatban legtöbbször Iliana Rupert neve került elõ, aki tavaly az U16-os Európa-bajnokság MVP-je volt. Ezen generációnak egész Európában a legmeghatározóbb centere lehet. Bokasérülés miatt a nyolcaddöntõt kihagyta, de ez inkább csak elõvigyázatosság lehetett a szakmai stábjuk részérõl. Mellette négyes poszton Kendra Chery is hasonlóan kiemelkedõ kvalitásokkal rendelkezik. Talán most lehet a legnehezebb dolguk, hiszen a másik oldalon Nnenna Agnes Emma Nnopu, Isobel Anne Anstey vagy éppen Alexander Fowler személyében az ausztráloknak legalább ilyen kiválóan képzett klasszisaik vannak.

Mindkét keretben találunk extra játékost a külsõ sorban is. Az ausztráloknál az irányítójuk Shyla Jade Heal 19.2-es „efficiency” értékkel élete legjobb tornáját hozza. Belõle a 167 cm-es magasságával a következõ évtized meghatározó mozgékony, csupaszív “kis” ausztrál irányítója lehet. Az ilyen karakterû játékosoknak mindig is nagy szerepük volt a csapataikban. Francia oldalon pedig Zoé Wadoux-t érdemes kiemelni, aki már a tavalyi U16-os EB-n 15.8 pontos átlaggal rendelkezett. Ponterõs játékára ezúttal is nagy szüksége van csapatának. Ráadásul vezér típusú személyiség ebben a generációban.

Azon túl, hogy meghatározó lehet a meccsen a palánk alatti fizikális csata, érdekes lesz figyelni, hogy milyen mederben indul-e az összecsapás. Tudja-e a francia csapat lassítani az ausztrálok gyors játékát vagy inkább az általuk diktált magasabb ritmusban halad majd a meccs. Igazán nehéz találkozója még egyik gárdának sem volt. Mivel ilyen minõségû ellenféllel még nem találkozott egyik fél sem, nem lehet elõre megmondani, hogy ezt miként reagálják le.

Hirdetés