Hirdetés
Európa

Franciaország harmadszor vagy Szerbia másodszor?:

:

Hirdetés

Vasárnap 21 órától rendezik a 2021-es Európa-bajnokság döntőjét, mely során Franciaország és Szerbia küzdhet meg a trófeáért. Franciaország harmadik alkalommal érhet fel a csúcsra, míg Szerbia másodszor.

Talán mondani sem kell, hogy a két nemzet alapjaiban határozta az elmúlt évtized kontinenstornáit. Franciaország sorozatban ötödik döntőjét vívja, míg Szerbia ez idő alatt négy alkalommal jutott a legjobb négy közé. A két nemzet 2015-ben Budapesten Európa-bajnoki döntőt játszott és az szerb sikert hozott. Ha az elmúlt napot küzdelemsorozatát nézzük, akkor nem lehet kérdés, hogy a két legjobb formában lévő és mentálisan legjobban felkészült gárda találkozik.

A franciák úgy jutottak el a fináléba, hogy szerzett pontokban, lepattanókban elsők, gólpasszokban másodikak a mezőnyben. Ahogy azt korábbi felvezetésünkben kiemeltük, nagyon árulkodó, hogy Valerie Garnier tanítványai közül az egyéni ragsorokat nézve senki nincs a fontos mutatókban az első háromban. Ez kiválóan leírja a francia kosárlabda elveit. Szerbia pedig a döntőig vezető úton két hosszabbítást nyert, Spanyolország és Olaszország ellen. Ezen felül egylabdás végjátékban bizonyult jobbnak Belgiumnál az elődöntőben.  Hűen tükrözi, hogy mennyire éles, összetartó a társaság a csapatuknál.

Az elődöntőben a mindkét csapat extrát hozott. A franciák nem tudtak a festékben nagy fölénybe kerülni a fehéroroszokkal szemben. Erre egy olyan triplamutatót hoztak, ami az egész torna egyik legjobbja. A 14 kísérletükből 8 sikeres lett. Szerbia az egész mezőny legtöbb szerzett labdájával rendelkezik. Ebben kétszer annyit értek el az elődöntőben, mint a belgák. Ahogy Franciaország Papovát, úgy a szerbek Meesseman-t vették ki a játékból. A duplákat pedig kereken 50%-al dobták Marina Maljkovic játékosai. Jó látni azt, hogy húzzák felfelé egymást a csapatok és még tudnak rápakolni a teljesítményükre. Közös a két alakulatban, hogy új honosítottal érkeztek a tornára. A franciáknál Gabby Williams, a szerbeknél Yvonne Anderson jött segítségként.

A szerb válogatott versenyzői adottságait már méltattuk. Korszakos generáció szerepel, Európa-bajnokságon ebben a felállásban vélhetően utoljára, hiszen Sonja Vasic bejelentette már korábban a visszavonulását. Ez az érzelmi plusz egyértelműen megvan, ahogy Milica Dabovic esetében megvolt Budapesten hat évvel ezelőtt is hasonló helyzetben. A franciáknál talán úgy lehetne összefoglalni az elmúlt egy évtizedet, hogy amilyen óriási tett sorozatban öt Eb-döntőt vívni, legalább akkora teher lehet sorozatban négyet elveszíteni. Rengeteg érdekesség és kérdőjel van a finálé előtt. Minden adott egy újabb klasszikushoz!

Az ÉLŐ STATISZTIKA IDE KATTINTVA a torna hivatalos honlapján követhető. A mérkőzés élőképes közvetítése a FIBA livebasketball.tv szolgáltatásán látható.

Hirdetés