Hirdetés
Archivum

Franciaország lesz Spanyolország ellen az Eb-döntõben:

:

Hirdetés

A francia válogatott 77-55-re legyõzte Görögországot a 2017-es Európa-bajnokság elõdöntõjében. Ezzel eldõlt, hogy a fináléban jön a klasszikus spanyol-francia párharc egy újabb felvonása.

Fotó: FIBA

Fotó: FIBA

Belgium nem tudta megszorongatni Spanyolországot, így a második elõdöntõ elõtt az tartotta lázban a prágai O2 Aréna lelátóját, hogy vajon a görögök tudnak-e egy szorosabb meccset játszani a francia együttessel. A válasz hamar megérkezett, a görögök 7-2-vel indították a meccset és bár a franciák gyorsan felzárkóztak, de Maltsiék egész jól átvészelték az elsõ szakaszt. Végül 15-14-es görög elõny után a francia csapat 9-2-vel zárta az elsõ negyedet.

A 23-17-rõl induló második negyedben a fiatal Chartereau növelte a francia elõnyt, majd Johannes triplájával õrizték a gallok az 5-7 pont közötti elõnyüket. Johannes tripláját emeltük ki, ami nem véletlen. Bátran vállalkoztak a csapatok távolról ebben a periódusban, de ez volt mindössze az egyetlen sikeres vállalás. Idegesen, sok hibával játszottak a csapatok és ez kedvezett a görögöknek. A félidõ hajrájában Fasoula és Spanou 3 pontra felhozta a helléneket. Végül Miyem duplája zárta a félidõt.

A harmadik etapnak 35-30-ról vágtak neki a felek. Az önmagukhoz képest sokat hibázó franciák négy percen át nem szereztek mezõnykosarat és ez idõ alatt 37-35-re felzárkóztak a görögök. Kaltsidou révén triplából voltak eredményesek, majd amikor Sotiriou távoli dobása is behullott, már csak 44-43-ra vezettek a gallok. A görög felzárkózás egészen Kaltsidou harmadik triplájáig, 47-47-ig tartott. A meccs egy perc alatt éppen ekkor vett hatalmas fordulatot. A görögöknek volt labdájuk ahhoz, hogy vezessenek, de ezzel nem éltek. Ezt követõen a francia támadásnál belementek egy kakaskodásba, amibõl nem jöhettek ki jól. Színészkedés, reklamálás, technikai jellemezte az utolsó percet. A lényegesen higgadtabb francia csapat büntetõkbõl épített fel 5 pontos elõnyt az utolsó 10 perc elõtt.

A görögök elsõsorban fejben fogytak el az utolsó 10 percre. Epoupa találata után Spyridopoulou triplája még 54-50-es felzárkózást jelentett. Ezt követõen azonban Epoupa és Johannes, a jövõ két nagy francia csillaga, egy-egy hárompontossal 60-50-re módosította az állást. A görögöknek 10 pontos hátrányból már nem volt visszaút. Sorra adták el a labdákat, melyekbõl indulhatott a francia csapat, mely ilyen különbséggel is teljesen megérdemelten szerezte meg a gyõzelmet.

Eredmény
Görögország – Franciaország 55-77 (17-23, 13-12, 17-17, 8-25)

Statisztika

Hirdetés