Hirdetés
Archivum

Franciaország nyerte a soproni U18-as Európa-bajnokságot:

:

Hirdetés

Vasárnap este lezárult a soproni U18-as A-divíziós Európa-bajnokság. A döntõben Franciaország végig vezetve 74-44-re gyõzte le Spanyolországot. A bronzcsatát pedig az oroszok nyerték nagy hajrával.

Fotó: FIBA

Fotó: FIBA

Az egész tornát látva nem volt kérdés, hogy a mezõny két legerõsebb csapata játszotta a döntõt. Franciaország sorozatban hatodik alkalommal jutott el a fináléba ebben a korosztályban, míg Spanyolország címvédõként várta a feldobást. Szépen megteltek a lelátók Sopronban, minden adott volt egy jó döntõhöz. Egy gyors kosárváltás vezette fel a finálét. A franciák hamar elõnybe kerültek, három és fél perc alatt 9-2-re léptek el.

Kiválóan védekeztek a gallok, támadásban pedig Chartereau, Tahane és Pouye révén kiemelkedõ egyéni teljesítményeket is láthattunk tõlük. Kereken 2 perc 45 másodperc volt hátra az elsõ negyedbõl, amikor hatalmas vihar csapott le Sopronra. Beázott a Novomatic Aréna is, így pár perces kényszerszünetre került sor. A találkozó 12-6-ról folytatódott és hasonlóan nagy francia fölényt láthattunk. A játékrész végére 19-9-re léptek el a gallok.

A második etap elején igyekeztek minimalizálni a veszteségeiket a spanyolok. Sole ziccere után egészen 22-15-ig sikerült felzárkózniuk, de erre válaszul azonnal érkezett Lenglet triplája és így újra 10 pontra nõtt a különbség a csapatok között. Innentõl pedig gyakorlatilag nem volt megállás Franciaországnak és a félidõre 32-19-re léptek el. A spanyoloknak ráadásul a nagy hátrány mellett meg kellett küzdeniük két sérüléssel is. Még a második etap közepén Maria Erauncetamurguil, majd a játékrész végén Laia Sole bokája fordult ki. A statisztikát nézve nagy különbség alakult ki a dobóformát tekintve a két gárda között és a lepattanócsatát is magabiztosan nyerte Franciaország.

Alapjaiban kellett volna változnia a játék képének ahhoz, hogy szoros döntõt láthassunk. A spanyolok mindent megpróbáltak. Agresszív letámadással indítottak és még bátrabban vállalkoztak távolról is. 35-21 után egészen 37-31-ig kapaszkodtak fel, amikor Lucia Alonso triplája célt ért. Ezt követõen azonban a spanyolok eladtak két labdát és Sissoko ziccere után 41-31-nél újra elérte a 10 pontot a differencia. Ez a különbség a játékrész végéig meg is maradt.

A záró szakaszt 7-0-val indították a franciák és ezzel lényegében el is döntötték a gyõztes kilétét. A spanyoloknak 52-34 után már nem volt visszaút, 15 pontnál közelebb nem kerültek. A záró szakasz igazi örömjátékot hozott, melyet tombolva szurkoltak végig a francia lányokat elkísérõ szurkolók. A végjáték a késõbb MVP-nek megválasztott Alexia Chartereau parádéját hozta, aki a záró szakaszban egymaga 11 pontot szerzett, közte három zseniális triplát. A különbség ekkor stabilan 20 pont felett alakult. Végül az utolsó másodpercben lett meg a 30 pontos francia siker.

A gyõztes csapat legeredményesebbje a 19 pontos Alexia Chartereau lett. Egy játékost azonban nem lenne szerencsés kiemelni ebbõl a keretbõl, a franciák kiváló csapatteljesítménnyel teljesen megérdemelten nyerték meg a tornát, végig magabiztosan játszva bizonyították, hogy jelenleg messze a legjobbak ebben a korosztályban.

A bronzcsata alkalmával Oroszország 65-58-ra gyõzte le Lettországot. A lettek 35 percen át kiegyenlített meccset játszottak, 49-49 után azonban az oroszok jobban bírták a hajrát. Raisa Musina 26 ponttal lett a csapatuk legeredményesebbje.

Eredmények

Döntõ
Franciaország – Spanyolország 74-44 (19-9, 13-10, 13-15, 29-10)
3. helyért
Lettország – Oroszország 58-65 (8-13, 19-12, 11-15, 20-25)
 

Hirdetés