Hirdetés
Európa

Franciaország sorozatban ötödik alkalommal vívhatja ki az Eb-döntőbe jutást:

:

Hirdetés

Szombaton 18 órától a 2021-es Európa-bajnokság első elődöntőjében Franciaország és Fehéroroszország méri össze az erejét.

Ha minden a papírforma szerint alakult volna, akkor az A-csoport és a D-csoport győzteseként ebben az elődöntőben Spanyolország és Franciaország küzdött volna a fináléba kerülésért. A franciák meg is nyerték a csoportjukat és el is jutottak idáig, a spanyolok történetét pedig jól ismerhetjük. Azzal, hogy a nagy rivális kikerült az útból, már több olyan esélylatolgatás is megjelent az elmúlt napokban, hogy “innen már csak a francia válogatott ronthatja el”. Ez talán túlzás, de az biztos, hogy kiváló esélyek mutatkoznak arra, hogy 2009 után ismét felérjenek a csúcsra.

A francia csapat már az első meccs második percében elveszítette Olivia Epoupát, de Valerie Garnier így is a mezőny legerősebb és legjobb rotációs lehetőségeivel rendelkező keretét irányíthatja. A negyeddöntőben 11 játékos lépett pályára és mindössze Sandrine Gruda zárt 25 perc felett. Tíz pontszerzőjük lett, akik közül négyen jutottak 10 egység fölé. A 31 mezőnykosarat 23 gólpassz előzte meg. Szerzett pontokban, lepattanókban elsők, gólpasszokban másodikak a mezőnyben. Nagyon árulkodó viszont, hogy az egyéni ragsorokat nézve senki nincs a fontos mutatókban az első háromban. Ez kiválóan leírja a francia kosárlabda elveit.

A fehéroroszok a spanyolok előtt megnyerték az A-csoportot és ezzel kialakult a torna meglepetés ága. Mellettük Olaszország és Svédország szerepelt a tábla azon negyedében. Ez hasonló a brit, magyar, montenegrói trióhoz 2019-ből. Ez azért jó példa, mert akkor a briteknek olyan nagy siker volt a legjobbak közé kerülés, hogy fizikálisan és mentálisan is kiürültek az utolsó hétvégére.A fehéroroszoktól az életük meccse kell a döntőhöz és a legnagyobb kérdés, hogy ezeket a tartalékokat képesek-e előhozni. Egy biztos, hogy ők adták el eddig a legkevesebb labdát a tornán. Maryia Papova és Anastasiya Verameyenka játékát emeltük ki a negyeddöntőben. Papova  statisztikai lapján 18 pont, 11 lepattanó, míg Verameyenkáén 16 pont és 10 lepattanó szerepel. Csapatuk 58 pontjából 34-et szereztek ők ketten és a 20-ból 11 mezőnykosarat jegyeztek. A 41 lepattanóból pedig 20 kettőjükhöz fűződik. Mellettük Alex Bentley irányítóként rendkívüli higgadtsággal dirigált. Erre lesz szükség ezúttal is.

Az ÉLŐ STATISZTIKA IDE KATTINTVA a torna hivatalos honlapján követhető. A mérkőzés élőképes közvetítése a FIBA livebasketball.tv szolgáltatásán látható.

 

Hirdetés