Hirdetés
Archivum

Franciaország – USA döntõ lesz az U17-es Világbajnokságon:

:

Hirdetés

Vasárnap lezárul a minszki U17-es leány kosárlabda Világbajnokság. A 19 óra 30 perckor kezdõdõ fináléban Franciaország és az Egyesült Államok válogatottja méri össze az erejét.

Fotó: FIBA.Basketball

Fotó: FIBA.Basketball

Álomdöntõ? Egy korosztályos Világbajnokság esetében nehéz ezt meghatározni. Egy azonban biztos, az elmúlt napokban látottak alapján talán leginkább az a párosítás alakult ki, melyben benne van az esély egy szorosabb, élesebb meccsre. Az Egyesült Államok válogatottja eddig dominált a tornán. Még a legszorosabb meccsük alkalmával is 35 ponttal bizonyultak jobbnak Spanyolországnál. Felsorolni is nehéz, hogy hány statisztikai mutatóban, többek között a szerzett pontok számában, a mezõnyszázalékot tekintve, a lepattanókban, a gólpasszokban is toronymagasan a legjobbak a 16 csapatos mezõnyben.

Az amerikai válogatott erõssége abban áll, hogy az egyértelmû fizikai fölényük mellett a minszki versenyzõ keretük taktikailag is érett és fegyelmezett csapat. A lapunk hasábjain is írtunk arról, hogy tavaly nyáron fordult elõ elõször, amikor sem az U19-es, sem az U17-es Világbajnokságon nem az USA volt a címvédõ. A fiatalabbaknál Ausztrália, az idõsebbeknél Oroszország akadályozta meg a csapatukat a sikerben. Akkor egybehangzó vélemény volt, hogy szervezettségben a nagy nemzetek már felzárkóztak és ha emellett van egy-egy extraklasszis teljesítményük, akkor bármi lehet. Most viszont ismét az látszódik, hogy az amerikaiak léptek egyet elõrébb.

Franciaországnak minden erénye adott ahhoz, hogy felvegye a versenyt az Egyesült Államokkal. Kellõen atletikus és magas posztokon is erõs a keretük. Ráadásul a centerük Iliana Rupert, az erõcsatár Kendra Chéry és a külsõ sorból Zoé Wadoux révén adottak az esélyeik azokra a klasszis egyéni teljesítményekre, melyek meghozhatják az eredményt az amerikaiak ellen. Ez a francia válogatott egy rendkívül ígéretes generáció, tavaly kiemelkedõen uralták az U16-os Európa-bajnokságot. Ráadásul hosszú idõ után ismét megvalósult Franciaországban, hogy beért egy generáció, ahol igazán nincs hiányposzt. Az pedig külön extra, hogy Iliana Rupert-nek köszönhetõen centerben az egyik legerõsebbek.

Ezen a Világbajnokságon a franciák átlagban 20 pont feletti különbséggel nyerték a meccseiket. Egyedül Japán tudott szorosabb eredményt kialakítani. Ezen felül Iliana Rupert kisebb bokasérülése okozott ijedtséget, ami miatt a nyolcaddöntõt kihagyta. Nagyon komoly tartásról tett tanúbizonyságot a csapatuk, amikor az elõdöntõben 15 pontos hátrányból talpra tudtak állni Ausztrália ellen. A második félidõ védekezése, dobóformája és centerjátéka teljesen megsemmisítette az egyébként jó erõkbõl álló ausztrál csapatot. Ez a játék lehet az út az amerikaiak ellen is egy szorosabb eredményhez.

A döntõ két csapatának statisztikáját szemlélve azt látjuk, hogy minden fontos mutatóban az amerikaiak jobbak. Ugyanakkor a lepattanók terén, különösen a támadólepattanóknál nincs nagy különbség. A két csapat hasonló erényeket mutat: építenek a szerzett labdákra, az indításokra. Ennek megfelelõen az ilyen játékszituációkból elért pontokban sincs kiemelkedõ differencia. Ráadásul mindkét csapat 14-14 szerzett labdát átlagol. Összességében tehát azt lehet mondani, ha fizikálisan tudja tartani a lépést a francia csapat, akkor a játék többi elemében adott a potenciál a válogatottjukban, hogy szoros döntõt alakítsanak ki.

Hirdetés