Hirdetés
Európa

Franciaországból készült a WNBA draftra a Chicago Sky különítménye:

:

Hirdetés

A világjárvány számtalan olyan szituációt teremt, amire korábban nem volt példa. A Chicago Sky sajátos helyzetben készült a WNBA draft hétvégéjére. A vezetőedző James Wade és a klub játékosa Gabby Williams is Franciaországból követte az eseményeket. Mindketten Montpellier-ből, gyakorlatilag 10 percre egymástól, de a korlátozó intézkedések és a társadalmi távolságtartás miatt mégis mindössze üzenetváltásokban kommunikáltak – írja a starcourier.com.

James Wade felesége, a francia válogatott olimpiai ezüstérmes, Európa-bajnok irányítója Edwige Lawson jelenleg a Lattes Montpellier sportigazgatója, míg Gabby Williams a klub játékosa. Ezért maradtak mind a ketten Franciaországban a draft idejére. A Lattes Montpellier és a Chicago Sky között szakmai együttműködés is zajlott idén. Külön edző foglalkozott azzal a francia klubnál, hogy Williams dobásbiztonsága javuljon. Az elmúlt szezonban ennek már meglett az eredménye. Két olyan meccse is volt, amikor átlépte a 25 szerzett pontot. A francia bajnokságban 14.6 pontos átlaggal zárt és 34%-al értékesítette a távoli lehetőségeit. Ezeket pedig a WNBA-ben is kamatoztathatja. A Sky-nál ugyanis a két szezon alatt 6.5 pontot átlagolt és mindössze 21%-os triplamutatót jegyzett.

Volt egy tervünk, hogy amikor a feleségem csapatában játszik, akkor keresünk mellét edzőt, aki egész évben dolgozik vele. Különböző kézségek fejlesztését határoztuk meg és az irányítói kvalitásait is szerettük volna javítani. Ez működött, fantasztikus éve volt.

– mondta Wade, aki tavaly a Sky-nál kényszerűségből Vandersloot cseréjeként is használta Williams-t. Ez azonban nem az ő játéka volt.

Williams-t közelmúltban a justwomenssports.com portál is kérdezte. Miután egyike az utolsó Európában tartózkodó WNBA játékosoknak. Ennek az oka, hogy a francia bajnokság hivatalos lezárásáig a Lattes Montpellier nem engedte el a légiósait. Azóta pedig a korlátozások miatt rendkívül nehéz lenne visszajutni az Egyesült Államokba. A klub minden játékosnak Montpellier tengerparti részén, Palavas-les-Flots üdülővároskájában bérel lakásokat. Kezdetben a part lezárásáig Williams ott is tudott futni, azóta viszont már ez sem megoldott.

“Ha elhagyod az otthonod, megállíthatnak a rendőrök. Kérik a személyi igazolványt és be kell mutatni egy papírt, hogy miért tartózkodsz az utcán.” – mondta Williams, aki a lakásában próbál nagy intenzitású edzésmunkát végezni. A szerte a nagyvilágban tartózkodó WNBA játékosok sorra napvilágot látó kálváriája rávilágít arra, hogy a légióskodásnak vannak biztonsági kockázatai. Williams is élesen bírálta a ligát, mely nem tud egész éves megélhetést biztosítani a játékosoknak.

Utálom ezt mondani, de ha a gazdasági szempontokat nézzük, akkor nem lehet kérdés a tengerentúli játék. Olvastam Breanna Stewart legutóbbi interjúját. Ahol arról kérdezték, hogy miért megy Oroszországba és ő azt válaszolta: az igazi kérdés az lenne, hogy miért játszik a WNBA-ben, ha Oroszországban 900000 dollárt keres. A legtöbb WNBA játékosoknak el kell mennie játszani másik ligákba is, mert nem tudja egész évben eltartani magát.

– összegzett Gabby Williams, akit arról is kérdeztek, hogy miért esett a választása Franciaországra. Kettős állampolgár, mivel a családjának egy rokoni ága Párizsban él. Könnyebb Európában európai papírokkal elhelyezkedni, így ezt kihasználva kérvényezett útlevet. Az első légiós évéből Nápolyból rossz tapasztalata volt, a klubja ugyanis megszűnt és a játékosokat nem fizették ki. A szezon második felét Gironában töltötte, de a különböző állami garanciák miatt a francia bajnokságot nevezte a legstabilabbnak eddigi tapasztalata alapján.

Szóba került az is, hogy a UConn játékosoknak nem mindig sikerül a váltás a profik közé. Sokan bírálják amiatt Geno Auriemmát és stábját, hogy élve a kiváló lehetőségeikkel, gyakorlatilag burokban tartják a fiatalokat. Emiatt a profi karrierjük kezdetén sokszor váratlanul “szembejön a valóság” egy-egy tehetségnek. Árnyaltan, de ezt Williams sem tagadta.

Sokat tanultam, de ez nagyon nehéz folyamat. El voltam kényeztetve a UConn-ról érkezve, ahol a csapatnak saját repülője van és minden feltétel adott. Aztán elkerülsz a WNBA-be és ott találod magad a turistaosztályon, miközben a liga a játék tekintetében teljesen más színvonalú. Ez óriási váltás. Sebességben, fizikális szempontból, a játékintelligenciát tekintve. Mindenki kiemelkedő. Mindenki a legjobb egyetemi játékosok közé tartozott. Egy csapatban eközben csak 12-en lehetnek. Nehéz helyet találni és azt megőrizni még nehezebb.

Williams arról is beszélt, hogy nem lehet az egyetemi és a profi kosárlabdát összehasonlítani. “A UConn-nál biztos volt a helyem. Most félévente más csapatban játszom. Mindig alkalmazkodni kell, hogy miként tudunk együtt játszani. Sokkal egyénibb szempontok érvényesülnek a profiknál, mint például a UConn-nál. Ott együtt élsz, együtt lélegzel a kosárlabdával és a csapattársaiddal. Most egyszer Chicagóban, egyszer egy másik ligában számítanak rám. Arra kell figyelni, hogy a saját játékom mindig a csúcson legyen.” – tette hozzá.

Fotó: WNBA

Hirdetés