Hirdetés
Archivum

Franciaországgal mérkõzik az 5. helyért a magyar válogatott:

:

Hirdetés

Vasárnap a soproni Novomatic Arénában a magyar válogatott az 5. helyért lép pályára az U20-as A-divíziós Európa-bajnokságon. Az ellenfelünk Franciaország lesz.

Fotó: FIBA.Basketball

Fotó: FIBA.Basketball

A portugálok elleni szombati találkozó két motivált válogatott között egy tipikus helyosztó csatát hozott. Mindkét együttes nagyon akart, de az elsõ félidõben még mindkét fél elmaradt a legjobbjától. A második 20 percre emeltek a játékukon a csapatok és ebben a magyar válogatott egyértelmûen jobbnak bizonyult. Kulcsfontosságú, hogy magas posztokon fölénybe tudtunk kerülni és uraltuk a lepattanócsatát. A második 20 percben az eladott labdák számát is jelentõsen csökkentették a magyar lányok és a sikeres távoli dobásokat is ki kell emelni. Amikor jöttek a szerzett labdák és ezekbõl a könnyebb pontok, már összességében kézben tartottuk az irányítást. Végül 18 pontunk született indításokból, míg a riválisunknak mindössze egy.

A portugálok elleni 72-55-ös siker azt jelenti, hogy a záró napon az 5. helyért játszhatunk. Franciaország lesz a rivális. Egy helyosztó találkozónak mindig speciális a lélektana, de itt és most úgy érkezik el a mérkõzés, hogy mindkét válogatottnak szép siker lenne ezen elõkelõ pozíció megszerzése. Ennek megfelelõen egy magas hõfokú találkozóra készülhetünk. A franciák most versenyzõ generációját nagyon jól ismerhetjük, hiszen az elmúlt években a FIBA tornákon rendszeresen összefutottunk velük. Legutóbb tavaly az U19-es Világbajnokságon a nyolcaddöntõben találkoztak a felek. Természetesen egyik oldalon sem teljes az átfedés a keretek között, de akkor fizikális fölényüket érvényre juttatva 73-58-as sikert arattak a franciák.

Ennek a francia generációnak a két legjobbja Tima Pouye és Maeva Djaldi Tabdi. Tavaly Udinében õk ketten 38 pontot szereztek ellenünk. A 175 cm magas elsõsorban kettes poszton otthonosan mozgó Tima Pouye karrierje szépen beindult. Idén a francia bajnoki döntõt vívó Tarbes csapatában már 18-20 perces játékosként kapott lehetõséget. Érdekesség, hogy június elején ott volt a feltörekvõ fiatalokat felvonultató francia „B” válogatottban a mieink ellen is. Sopronban 13.5-ös átlaggal csapata legeredményesebbje. A remek adottságokkal rendelkezõ erõcsatár Maeva Djaldi Tabdi esetében egy kicsit nehezebben megy a feljebb lépés a magasabb korcsoportba. Igaz, az Egyesült Államokban az egyetemén más képzést kap, mint otthon. A statisztikai mutatóit ilyen szemmel kell nézni. Ettõl függetlenül bármikor képes lehet eldönteni egy meccset.

A francia csapat minden olyan erényt megmutat, ami a francia kosárlabdát a nõi szakágban Európa meghatározójává teszi. Rendkívüli szervezettségük mellett kiváló fizikális adottságokkal rendelkeznek. A soproni mezõny legjobban lepattanózó együttesérõl beszélünk, mely a gólpasszokat és a triplákat tekintve is igen elõkelõ helyen áll. A magyar válogatott esetében rendkívül fontos lesz, hogy azt a játékot tudja folytatni, amit a portugálok elleni második félidõben láttunk. A festékben, amennyire lehet, fel kell venni a versenyt a franciákkal. Nagy a jelentõsége a fentebb már kiemelt szerzett labdáknak és az ebbõl elérhetõ indításoknak. Minden könnyû pont sokat érhet ugyanis. Válogatottunk kiválóan védekezik a tornán. A portugálokat is 18 eladott labdába kényszerítettük bele és ebbõl 17 pontot értünk el. A franciák ellen hasonló hatékonyság vezethet sikerre.

Hirdetés