Hirdetés
Hirdetés
3x3

Franciaországgal vív negyeddöntőt a 3×3-as válogatott:

:

Hirdetés

Elérkezett a grazi 3×3-as olimpiai selejtező legfontosabb napja. Nyolc csapat maradt állva, melyből az a három gárda, mely ma két győzelmet szerez, ott lehet a 2021-es tokiói olimpián. A magyar válogatott ellenfele a negyeddöntőben Franciaország lesz.

Kiváló teljesítménnyel jutottak el a magyar lányok a legjobb nyolc közé. A csoportkörben nem találtak legyőzőre a mieink. Kezdésként válogatottunk 21-11-re verte Fehéroroszországot, majd 17-13-ra Hollandiát. Szombaton pedig Észtországot 21-10-re, majd Srí Lankát 22-9-re múlták felül a magyar lányok. Ez nem kevesebb, mint 81 szerzett pontot jelent, ami USA és Japán mögött a harmadik legtöbb. Ráadásul Cyesha Goree a csoportkör legeredményesebb játékosának bizonyult.

A szombati mérkőzéseken megőrizte azokat az erényeit a magyar csapat, melyeket a fehérorosz és a holland gárda legyőzésekor is kiemeltünk. Az észtek ellen 20-10-re, Srí Lanka ellen gyorsan lezárt találkozón 15-9-re nyerték a mieink a lepattanócsatát. Mindkét összecsapáson jól értékesítette dobásait csapatunk, elérte legalább az 50%-ot ezek hatékonysága, ami továbbra azt mutatja, hogy válogatottunk rendkívül koncentrált.

Fotó: FIBA.Basketball

A legfontosabb pedig a csapategység és az, hogy mindenki kiveszi a részét a játékból. Természetes, hogy a nemzetközi összefoglalókban Cyesha Goree került a címlapokra az eredményes és látványos teljesítménye után. Ugyanakkor nem szabad elfelejteni, hogy minden mérkőzésen minden játékosunk betalált és mindenkinek a statisztikai lapjára rögzítettek lepattanót is.

Franciaország az A-csoport második helyezettje lett. Riválisunk 21-17-re kapott ki az Egyesült Államoktól, ami a magyar meccseken túl talán az egész csoportkör egyik legjobb, legérdekesebb rangadója volt. Ezt követően Uruguay-t 20-9-re, a németeket 21-12-re, Indonéziát 18-6-ra múlta felül az Európa-bajnoki címvédő.

A francia csapat nagyon kedvező előjelekkel érkezett Grazba. Sok összetartásuk volt az elmúlt másfél évben, sőt rövidített formában tavaly nyáron még a nemzeti bajnokságuk is lement. Idén pedig felvezetésként úgy nyerték meg a voironi FIBA 3×3 WS versenyt, hogy az ötből négy találkozójukon 22 pontot értek el. Kellett is a franciáknak a nagy felkészülés, mert nekik Graz az egyetlen esély a kvótaszerzésre. Az “esélyegyenlőségi elv” miatt Debrecenben nem folytathatják. Ott a grazi kiesők közül az öt legmagasabban rangsorolt olyan gárda indul, amelyik válogatottja 5:5 kosárlabdában nem vett részt az utolsó két olimpián.

Fotó: FIBA.Basketball

A francia csapat nagy erőssége, hogy a mieink mellett talán a mezőny másik legösszeszokottabb csapata. Rengeteget versenyeztek együtt és sportszerűen el kell ismerni, ha kicsit is reálisabb képet adna a sportág világranglistája, akkor nekik 2019-ben alanyi jogon kvótát kellett volna kapniuk. Kanyarodjunk vissza Grazba, ahol azokat az erősségeit mutatta a Marie-Eve Paget, Laetitia Guapo, Migna Touré és Soana Lucet alkotta csapatuk, amelyeket a Covid előtt is megismertünk.

Rendkívül jól védekeznek, kevés a ki nem kényszerített hiba a játékukban és kiválóan dobnak távolról. A németek ellen például a 10 kísérletükből 7 sikeres lett. A legeredményesebbjük a 30 pontos Touré, aki 2019-ben a FIBA 3×3 WS első kiírásának MVP-je volt. Mellette Guapo 21, Paget 16, míg Lucet 9 pontot jegyzett.

Franciaországgal a világjárvány előtti utolsó teljes szezon mindkét világversenyén találkoztunk és ekkor le is győztük őket. Az amszterdami világbajnokság elődöntőjében kiemelkedő színvonalú játékkal 14-10-es sikert arattunk, a debreceni Európa-bajnokság csoportkörében 21-11-re nyertünk. A franciák ezekhez a nagy tornákhoz képest egyet változtattak, Ana Maria Filip helyét Soana Lucet vette át. Rendkívül kiegyenlített csatára van kilátás két európai topcsapat között, de a két évvel ezelőtti sikerekbe joggal kapaszkodhatunk.

Fotó: FIBA.Basketball

Hirdetés