Hirdetés
Archivum

Franciaországgal vív negyeddöntõt a magyar válogatott:

:

Hirdetés

A csehországi Klatovy-ban zajló U20-as Európa-bajnokságon a magyar válogatott Franciaországgal vív negyeddöntõt. Csütörtökön 20 óra 15 perctõl az eddigi legnehezebb feladat vár Gáspár Dávid tanítványaira.

Fotó: FIBA.Basketball

Már a beharangozónkból is kiderült, hogy féltettük a magyar csapatot a portugálok elleni szerdai nyolcaddöntõtõl. Elsõsorban a rivális kiszámíthatatlansága, kellemetlen stílusa miatt. A magyar csapat azonban a meccs döntõ részében a tornán az eddigi legjobb játékát mutatta és magabiztos gyõzelmet aratott. Hosszasan lehetne sorolni a statisztikai mutatókat. Kezdve a 45-30-ra nyert lepettanócsatától egészen a 13 szerzett labdán át a 22 gyorsindításos pontig.

Ami a fenti számokon túl igazán meggyõzõ volt, az a játék. Sebességben, ritmusban, jó értelemben vett agresszivitásban azt láthattuk, ami ennek a csapatnak az igazi erõssége. Mindenhol ott voltak a lányok, nem engedték, hogy a portugálok gyorsasága érvényesüljön. Sõt, ilyen szempontból mi diktáltunk. Az összejátékaink is szépen mûködtek. Bár akadtak nehézségek a rivális kellemetlen stílusú védõmunkája ellen, de összességében minden téren a mieink akarata érvényesült.

A negyeddöntõben a rivális Franciaország lesz, akik a torna egyik legmeghatározóbb csapata. A legtöbb fontos statisztikai mutatóban az elsõ háromban találjuk õket. A pontok, a lepattanók terén vezetnek. Szerkezetben, magasságban, fizikumban a jelenlegi mezõny legdominánsabb alakulata. Már 20 évesen megvalósítják azt, ami a francia nõi kosárlabdát abba a magasságba emelte Európában, ahol most találjuk.

Határozott védekezés 40 percen át, gyors külsõ sor és meghatározó magas játékosok jellemzik Franciaországot. Önmagáért beszél, hogy 50 pontnál többet senki nem ért el ellenük eddig ezen a tornán. Már ebben a korban annyira fizikálisan játszanak, hogy riválisaiknak minden erõtartalékot mozgósítaniuk kell. Ettõl függetlenül nem lehetetlen legyõzni õket U20-as szinten, hiszen tavaly Sopronban az 5. helyért 14 pontos hátrányból felállva sikerült fordítani ellenük.

A Klatovy-ban szereplõ gárda húzóembere 1-es, 2-es poszton az a Tima Pouye, aki már a Tarbes-nak is húzóembere. Értékes pontok érkeznek hármas posztról Emmanuelle Tahane-tól, aki az Egyesült Államokban tanul. A magas posztokon pedig a 201 cm magas Serena Manala dominál. Nem szabad azonban három játékosra beszûkíteni ezt a francia együttest. A csoportkörben 31 pont érkezett átlagban a padjukról, ami a legmagasabb a 16 csapatos mezõnyben.

Óriási bravúr lenne válogatottunktól a gyõzelem Franciaország ellen. Nincs veszíteni valója magyar csapatnak. Akár a portugálok ellen, akár a belga meccs felzárkózásakor megmutatta válogatottunk azokat az erõsségeit, amire lehet építeni. Nem kell tartani egyetlen riválistól sem és ha sikerül kizökkenteni a komfortzónájukból ellenfelünket, mint tettük azt a portugálokkal, akkor bármi lehet. Egy biztos, mi nagyon fogunk szurkolni a lányoknak!

Fotó: FIBA.Basketball

Fotó: FIBA.Basketball

Hirdetés