Hirdetés
Archivum

Franciaországgal vív negyeddöntõt a magyar válogatott:

:

Hirdetés

Csütörtökön 14 óra 15 perctõl Franciaországgal vív negyeddöntõt a magyar válogatott Udinében az U18-as A-divíziós Európa-bajnokságon. Beharangozó a találkozóhoz.

Fotó: FIBA.Basketball

A magyar válogatott az elõzetes várakozásokat felülmúlva jutott be a legjobb nyolc közé az U18-as Európa-bajnokságon. Egy nagyon fiatal csapat szerepel idén, melyben az U17-es Világbajnokságot megjárt tíz 2001-es születésû játékosnak egy évvel idõsebekkel is fel kell venniük versenyt ezen a kontinenstornán. Ezt rendkívüli sikerrel teszik a lányok. A horvátok ellen egy kiemelkedõ játékot hozó elsõ félidõ alapozta meg a továbbjutást. Elég annyit mondani, hogy 28 mezõnykísérletbõl 16 utat talált a gyûrûbe az elsõ 20 percben. Ha ehhez hozzávesszük, hogy a lepattanókat jobban szedték a mieink, több szerzett labdánk és gólpasszunk született, akkor meg is találjuk a magyarázatot a 17 pontos elõnyre. Nagyon egyben volt a csapat, olyan pergõs, jó ritmusú, érett játékot láthattunk, mely ebben a mezõnyben bárki ellen elég lett volna.

A horvát felzárkózás reálisan benne volt a meccsben a harmadik negyedtõl, hiszen ellenfelük is remek játékerõt képvisel. Lélektanilag viszont nagyon fontosnak bizonyult, hogy döntõ pillanatokban higgadt marad a magyar csapat és mindig akadt valaki, aki elõ tudott lépni egy-egy villanással támadásban vagy egy-egy jó védekezéssel. Ezeket a tényezõket a statisztika nem adja vissza, de ennek a generációnak ez óriási erõssége lehet a jövõben is. Külön hangsúlyozni kell, hogy ismét sikerült megnyerni a lepattanócsatát. Ez az a terület, amelytõl elõzetesen nagyon féltettük a csapatot. Sok mozgásra építve gyors magas játékosaink azonban remekül megoldják a feladatot. A triplák továbbra is jól mennek, a horvátok ellen hat talált utat a gyûrûbe. Ez szintén olyan fegyver, mellyel ellensúlyozható a fizikális hátrány. A szerdai nyolcaddöntõrõl talán a 22 eladott labda az, amely a korábbi meccsekhez képest egy kedvezõtlenebb szám.

A negyeddöntõben Franciaország lesz az ellenfél. Hatalmas sorozatban vannak a franciák ebben a korosztályban, hiszen 2009 óta mindig dobogóra állhattak. Ez idõ alatt hét döntõt vívtak, melybõl kettõt megnyertek. A francia képzési rendszer rendkívül jó alapokat biztosít már igazán fiatalon. Ez kiemelkedõ versenyzõi adottságokkal párosul, ahol a játékosok taktikusan tudják érvényre juttatni fizikális fölényüket. Nem véletlen, hogy az U16-os Európa-bajnokságokon és az U17-es Világbajnokságokon is dominálnak. Gyakorlatilag az U20-as kontinenstornákra csökken csak az elõnyük. A francia csapat a minszki U17-es Világbajnokságon döntõt vívott, ahol végül az Egyesült Államokkal szemben maradtak alul. Abból a keretükbõl ketten vannak itt most is, a 3-as, 4-es poszton bevethetõ Yohana Ewodo és a 4-es, 5-ös poszton szereplõ Janelle Salaun. Itt Udinében Ewodo 17.3 perc alatt 8 pont, 4.3 lepattanó átlagot teljesített. Salaun pedig közel 20 perces játékosként alapember.

Franciaország a mezõny egyetlen veretlen gárdája. A csoportkörben az oroszok ugyan megszorongatták õket, de utána Lengyelország és Írország ellen magabiztosan nyertek. A nyolcaddöntõben Bosznia-Hercegovina sem okozott gondot számukra. Talán nem annyira meghatározó ez a generáció, mint az U17-es VB-n látott Iliana Rupert-féle gárda, de így is remek csapatot ismerhettünk meg. A festékben dominánsak, onnan 42.5 pontot szereznek átlagban. A magyar csapat eközben 26 pontot átlagol errõl a területrõl. Az elért pontokat tekintve a harmadik legtöbbel rendelkeznek, emellett nekik van a legtöbb szerzett labdájuk. Szám szerint 15.8, ami rengeteg könnyû pontot hoz számukra. Gyorsindításból a négy meccsükön átlagban 12.5 pontot értek el. Eközben a magyar válogatott, melynek szintén nagy fegyvere ez, 7.5-öt.

A keretüket nézve a 186 cm magas centerük Nabala Fofana remekel, akinek 13 pont, 6.5 lepattanó az átlaga. Az efficiency-mutatóban az átlaga 16.3-as. Érdemes még a külsõ sorból Oceanie Monpierre és Caroline Germond nevét kiemelni. Õk ketten nagy sebességet diktálnak, jól mozgatják társaikat. Egy-egy nevet elõtérbe helyezve azonban nem lehet bemutatni ellenfelünket. A franciáknál ugyanis elsõsorban a stabil játékrendszerük a kiemelkedõ. Kiválóan rotálható ez a keret, 20-22 percnél többet alig töltenek pályán még a kulcsembereik sem. Viszont bárki, aki lehetõséget kap, szinten tudja tartani a játékot. Különösen igaz ez a védekezésükre.

A magyar válogatottnak az eddig mutatott teljesítménye alapján nincs oka tartani egyetlen riválistól sem. Ettõl függetlenül egy kiemelkedõen jó szerkezetû gárda lesz a csütörtöki ellenfél, mely várhatóan jelentõs fizikális fölényben játszik majd. A szerdai gyõzelem jelentõsége abban áll, hogy innentõl a kiesés veszélye nem fenyeget. Ráadásul bármilyen eredmény születik csütörtökön a negyeddöntõben, még biztosan marad esély az U19-es Világbajnokságra történõ kvalifikációra.

Hirdetés