Hirdetés
Magyarország

Franciaországi sikerével Euroliga négyes döntőbe juthat a Sopron Basket:

:

Fotó: Tóth Zsombor / Sopron Basket

Hirdetés

Csütörtökön 20 órától rendezik Franciaországban a Sopron Basket – Lattes Montpellier Euroliga negyeddöntő második mérkőzését. A párharc az egyik fél második sikeréig tart, így a keddi győzelme után a Sopron egy újabb sikerrel kivívhatja a négyes döntőbe kerülést. Laczka Miklóst, a soproniak másodedzőjét kérdeztük a találkozó felvezetéseként.

Március 10., csütörtök
20:00 BLMA – Sopron Basket
Lattes, Palais des Sports de Lattes
Játékvezetők: Ivan Milicevic (Bosznia-Hercegovina), Ariadna Chueca Moreno (Finnország), Juozas  Barkauskas (Litvánia) – Martin Ford (Nagy Britannia)

Kedden este egy küzdős összecsapáson a Sopron Basket 60-42-re múlta felül a Lattes Montpellier-t. A győzelem és az 1-0-s vezetés ellenére a találkozót követően felemás érzésekről árulkodtak a nyilatkozatok.

„Szerintem ezután a mérkőzés után az a normális, ha mindenkiben van ilyen. Önmagunkat csapnánk be, ha nem így lenne. A védekezésünk jól működött, de támadásban inkább csak jó periódusaink voltak. Rengeteg hibával játszottunk. Sok eladott labdánk, sok kihagyott ziccerünk volt és nem volt az igazi a ritmusunk. Kellemetlen stílusban védekezett az ellenfelünk, nagyon sokat váltottak. Ilyenkor, ha nem találjuk meg gyorsan a megoldást és nem mennek azok a helyzetek, amik kialakulnak, akkor az ahhoz tud ahhoz vezetni, hogy a csapat habozik, hezitál és lassabban hoz döntést.” – fogalmazott a soproniak másodedzője.

Laczka Miklós lapunknak elmondta, hogy összességében a második negyedben tudta igazán jól azt a tervet támadásban is megvalósítani a Sopron, amit kigondoltak, a védekezés viszont végig stabilnak bizonyult.

„Minden ilyen meccsen fontos, hogy bármi is történik támadásban, a védekezés stabil maradjon. Nehéz lenne olyan helyzetet kiemelni, amikor nem így volt. Nyilván azért ott is akadtak hibák és azon is kell gondolkozni a második meccsre előre tekintve, hogy mit tudunk abban a szegmensben jobban csinálni. Fontos egy ilyen párharcban, hogy ne elégedjünk meg azzal, ami van, hanem mindent próbáljunk meg magasabb szintre emelni. Főleg idegenben.” – fogalmazott a Sopron Basket másodedzője.

Fotó: Tóth Zsombor / Sopron Basket

Nincs sok idő a két találkozó között, de a munka nem áll meg. Arra kértük Laczka Miklóst, hogy foglalja össze: mire hívják fel a játékosok figyelmét a csütörtöki összecsapás előtt.

„Ahogy mondtam az előbb, védekezésben – hiába működött jól – még jobban pontosítani szeretnénk, hogy tudjuk tartani azt a szintet, amit ezen a meccsen elkezdtünk. Támadásban pedig egy picivel talán gyorsabb döntésekre és arra lesz szükség, hogy a csapat gördülékenyebben, jobb ritmusban játsszon. Gyorsabban felismerje az adódó helyzeteket, ha ugyanezt a védekezést alkalmazná a Montpellier. Szerintem ennek a nagy része mentális kérdés és remélhetőleg tudunk viszonylag könnyen a második meccsre javítani. Természetesen az is benne van a pakliban, hogy hasonlóan hatással tudnak lenni ránk, de a cél, hogy kicsit jobban átlássuk azt, hogy hol és miként kell őket támadnunk.” – emelte ki a soproniak másodedzője, akit a pozitív és negatív tapasztalatok, esetleges meglepetések összefoglalására is kértünk.

„Meglepetés nem nagyon volt. Azt tudnám mondani, hogy sok minden megtörtént, amit vártunk és sok minden úgy is alakult. Talán azt lehetne kiemelni, hogy Haley Peters-en nagyon jól működött a védekezésünk. Itt elsősorban Jecának az egy-egy védése és a centerektől – Határ Bettitől és Stefanie Dolson-tól – kapott segítsége a fontos. Őt egy jó védőteljesítménnyel tudtuk kevés ponton tartani. Támadásban pedig szerintem nem árulok el azzal semmi váratlant, ha azt mondom, hogy voltak olyanok, akiknek gyengébben sikerült a teljesítménye. Bízunk benne, hogy a második meccsen nekik jobban fog menni a játék.”

Párharc az egyik fél második sikeréig tart, így csütörtökön este lezárhatja azt a Sopron Basket. Laczka Miklós kiemelte, hogy nem is lehet más a cél, hiszen a nagyobb különbség ellenére erős riválisról van szó.

„Aki látta kedden a meccset, esetleg úgy gondolhatta, hogy nem egy jó csapat a BLMA, de nagy részünk volt benne, hogy limitáltuk a támadójátékukat. Jól felkészültünk belőlük. Ezzel együtt, ahogy mondtam is, nem vagyunk teljesen elégedettek és bízunk benne, ha sikerül ezekben a dolgokban előre lépni, akkor le tudjuk zárni a párharcot. Ilyenkor egy csapatnak nem lehet más a célja!” – összegzett a soproniak másodedzője.

Hirdetés