Hirdetés
Archivum

Fûzy András a gyõri csapat idei szezonjáról az M4 Sporton:

:

Hirdetés

Az M4 Sport hétfõi kosárlabda magazinjában Fûzy András, a CMB Cargo UNI Gyõr társadalmi elnöke volt a vendég. A beszélgetés során a gyõri csapat idei szereplését elemezték.

A gyõri együttes a téli igazolásokkal együtt rutinos, magyar szinten mindenképpen meghatározó játékosok egész sorát vonultatja fel. Eddig azonban hullámzóan alakult a csapat teljesítménye. Ennek tökéletes példája a szombati Zalaegerszeg elleni bajnoki is.

„Egész évben ezzel küzdünk. Olyanok vagyunk, mint az idõjárás mostanában. Hol süt a nap, hol beborul. Képes a csapat kimagasló teljesítményt nyújtani, képes sajnos meglepetéseket okozni negatív értelemben. Nem lebecsülve az ellenfeleket, hiszen a Zalaegerszeg kiválóan felkészített csapat és nem véletlenül lett az alapszakasz negyedik helyezettje. Soha nem játszottunk velük könnyû mérkõzéseket. Sportnyelven szólva az idei szezonunkban van hat csatárunk és öt középpályásunk. Ezért nem mindig azt az oldalát mutatja a csapat, amik a fontos szituációkban a jó döntésekhez szükségeltetnek.” – kezdte helyzetértékelését Fûzy András, akit arról is kérdeztek, hogy minek köszönhetõek a szerkezeti problémák.

„Nem volt ideális az átigazolási idõszak. Tavaly, amikor ilyenkor elkezdtünk tárgyalni a jövõ évi csapatról. Bizonyos posztokra úgy tudtunk igazolni játékosokat, hogy figyelembe kellett venni: a megadott magyar létszám meglegyen és csak négy külföldi helyet lehet kihasználni. Kompromisszumokat kellett kötni és gyakorlatilag a belsõ posztunk teljesen lyukas maradt. Látható, hogy 4-es, illetve 4-5-ös posztos játékosokkal vagyunk teletûzdelve.” – fogalmazott a sportvezetõ, majd így folytatta:

„Mindig próbáltunk 19-re lapot húzni és egy-egy problémát lyukas poszton újabb válogatott vagy éppen klasszis játékossal pótolni. Nagyon nehéz, amikor 10-12 meghatározó játékos, kiemelkedõ tudást képviselõ sportoló van egy csapatban, belõlük egységet kovácsolni. Én azt mondom, azért mert év közben épült ez a csapat: Danielle Robinson januárban és Nagy-Bujdosó Nóra februárban érkezett. Hathónapos lemaradásban vagyunk a Sopronhoz vagy a Szekszárdhoz képest, akik a csapategységet korábban ki tudták alakítani.” – mondta Fûzy András, mielõtt az edzõváltás körülményeire tért volna át.

„Nem volt egy könnyû döntés. Egyszerûen a Magyar Kupa elõtt – amikor a második hazai vereségünket szenvedtük el a bajnokságban -, annyira nem érzõdött a kémia a csapatban a pályán és azon kívül sem, hogy muszáj volt valami külsõ impulzust bevonni. Ilyenkor már nem lehet játékosokat cserélni, Péter posztjához kellett hozzányúlnunk. Nagyon sok köszönettel tartozunk neki, hiszen visszavezetett minket az Euroligába. Az elsõ éve alatt pedig bronzérmet szereztünk a bajnokságban. Azon törés után, ami a baleset és más történések miatt alakult ki a klubnál, visszatette a Gyõrt az élcsapatok közé. Jó szívvel emlékszek a közös munkára, nem haragban váltunk el.”

A gyõri klubnál a célok nem változtak az edzõváltás után. „Az elvárás nem változik. Minden évnek úgy indulunk neki, hogy magas célokat szeretnénk elérni, valami nagy címért tudjunk játszani. A Magyar Kupára is úgy utaztunk el – lehet egy kicsit túlzónak hangzik -, hogy meg szeretnénk nyerni. Én a csapattól is azt kértem elõtte, hogy így álljunk oda. Javuló formát mutattunk. Az elsõ mérkõzésen még döcögött a játékunk. A Szekszárddal játszottunk az elõdöntõben egy szoros végjátékot és a bronzmérkõzést magabiztosan tudtuk nyerni a Diósgyõr ellen.”

Sandro Orlando érkezett vezetõedzõnek a klubhoz. A jövõ évad végéig aláíró olasz szakember mellett több szempont szólt. „Két tényezõt emelnék ki. Az egyik az, hogy olyan edzõt kerestünk, aki ismeri a magyar bajnokságot, a mezõnyt, a játékosokat. A másik, hogy olyan tapasztalattal rendelkezik, dolgozott olyan nagy rotációkkal, ahol jónéhány meghatározó, nagy individuummal rendelkezõ játékost kellett csatasorba állítania. Mindkettõnek megfelelt, illetve hozzáteszem, hogy túl sok szabad edzõ ilyen idõszakban nincsen. A jelöltek közül õt találtuk alkalmasnak arra, hogy a feladatot meg tudja oldani. Nem csak az idei évre, hanem a következõ szezonra is.” – jelentette ki Fûzy András. Az olasz szakember megkezdte az építkezést a csapatnál. Az ünnepi hétvégén is mindössze vasárnapra kapott pihenõt a keret. Hétfõn már két edzéssel készültek a játékosok.

„Én mindig azt mondom, hogy a keret minden játékosára ugyanazok a szabályok és feltételek vonatkoznak. Teljesen mindegy, hogy milyen elõélettel érkezik hozzánk. Nagyon nehéz ezt a munkát behozni, de én úgy érzem, hogy Orlando ezt most megpróbálja. Kiutat látunk, a nyilatkozatában is azt mondta: megpróbál szûkebb rotációval játszani. Az kerül pályára, aki az elvárásoknak megfelelõ mentalitással próbál a mérkõzésekhez hozzáállni.” – jelentette ki a gyõriek társadalmi elnöke, aki a rájátszás esélyeivel kapcsolatban az alábbiak szerint fogalmazott:

„Amennyiben a játékosaink össze tudnak állni egy egységbe és ahhoz hozzájönnek azok a tudások, intuíciók, amivel rendelkeznek. Akkor képesek lehetünk a negyeddöntõben és az elõdöntõben komoly tényezõként szerepelni.”

A teljes beszélgetés megtekinthetõ ITT

Hirdetés